Voorpagina « Horeca en SouvenirsTegelijkertijd met de opening van de Carnaval Festival in 1984 werd ook souvenirwinkel Jokie de Prrretneus geopend. Het was een niet al te grote winkel met naast Jokie souvenirs ook uit algemene souvenirs, zoals potloden, kleurboeken, bekers en dergelijke. Met de komst van VogelRok in 1998 is ook de winkel flink onder handen genomen. Met deze eerste verbouwing werd ook de naam veranderd naar Het Valies (wat koffer betekend). De winkel is qua oppervlakte bijna verdubbeld. Achterin de winkel was een eiland gemaakt met daarop een groot nest, met VogelRok ei erop. Deze staat tegenwoordig onderaan de lifthill in de attractie. Het thema 'reizen' werd met deze restyle ook verder naar voren gebracht, door subtiele verwijzingen in de thematisering aan te brengen.In 2005 deed Loeki zijn intrede in Carnaval Festival. Hij werd ook Loeki toegevoegd aan de winkel, met bijbehorende merchandise. Ondertussen was het assortiment uitgebreid met souvenirs van diverse attracties, zoals PandaDroom (knuffels), De Vliegende Hollander en Raveleijn (speelgoed), Sprookjesboom (Geitjes/baby-lijn) en Pardoes/Pardijn.


Jokies Wereld
In 2011 werd bekend dat Loeki uit Carnaval Festival zal verdwijnen en Jokie zijn herintrede zal doen als gastheer in het land met de 'poppetjes uit alle landen'. De Efteling greep dit aan om, na de restyle van Dromerijen, Efteldingen en De Marskramer, het Valies ook flink op de schop te nemen. De winkel werd begin 2012 compleet gestript en voorzien van een nieuwe inrichting welke compleet aansluit bij het vernieuwde Carnaval Festival. Het aanbod van Jokies Wereld, zoals de winkel nu heet, is een compleet nieuwe lijn binnen de Efteling. Er is een Jokie-lijn, deze is voornamelijk bedoelt voor kinderen van 0 tot 3 jaar en vervangt hiermee de baby-lijn van de Sprookjesboom geitjes (die het op hun beurt weer van Pardotje, het neefje van Pardoes, hebben overgenomen). Gedurende het seizoen 2012 werd het aanbod steeds breder door de komst van andere merchandise-lijnen. Het assortiment van Jokies Wereld bestaat uit onder andere:

• Jokie-lijn: Speelgoed, Kleding, Boekjes, Bordjes, Knuffels, DVD's etc. 
• Symbolica: Kleding, speelgoed, Poppen etc. 
• Raveleijn: Speelgoed, Kleding, DVD's etc
• Joris en de Draak: DVD's, CD, Knuffels etc
 

De nieuwe naam van de winkel is tot stand gekomen door een prijsvraag. Net als in 2007, toen medewerkers een nieuwe naam mochten bedenken voor de winkel bij Droomvlucht. De keuze is dus gevallen op Jokies Wereld. Achterin de winkel hangt een grote wereldkaart met daarop enkele 'Carnaval Festival bewoners' in hun eigen land, door op het paneel ervoor op de juiste knop te drukken gaat de rode neus van het figuurtje op de kaart branden. Het is een leuke speelse en leerzame manier voor de allerkleinsten om al wat topografie te leren.