Voorpagina « De attractieIn ieder park vind je ze wel... vrolijke, kleurrijke attracties, met muziek die tot ver na je bezoek blijft hangen. Voor Disneyland is dat "It’s a Small World", voor EuropaPark "Ciao Bambini" en voor de Efteling is het natuurlijk Carnaval Festival. In 1984 werd deze, door Joop Geesink ontworpen attractie geopend. Samen met PandaDroom zijn het de enige attracties die niet door de Efteling zelf ontworpen zijn. Carnaval Festival neemt de bezoeker mee door een feestvierende wereld. Waarbij ieder land dat uitgebeeld is heel herkenbare dingen bevat die onlosmakelijk met die landen verbonden zijn.

Carnaval Festival in de Efteling
In 1983 begon de bouw van wat in april 1984 de grootste poppenshow ter wereld zou worden. In de attractie staan ongeveer 270 poppen verdeeld over de diverse landen. Het transportsysteem, het zogenoemde Endless-Train systeem, bestaat uit 118 gondels. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een keten van karretjes zonder begin of eind. Met een snelheid van ongeveer twee kilometer per uur kan deze attractie zo'n 1600 bezoekers per uur aan. De attractie kostte 5,5 miljoen euro.

Door de jaren heen heeft de aankleding van de attractie enkele veranderingen ondergaan. In de oorspronkelijke versie van 1984 was Jokie de Prrretneus gastheer in de attractie, met de kenmerkende rode neuzen. Voor kinderen was het een soort zoekplaatje, "Waar zou Jokie in dit land staan". In 2005 werd Carnaval Festival de thuishaven van Loeki de Leeuw en zijn vriendje Guusje. Beide zijn, net als de gehele attractie, ontwerpen van Joop Geesink. Diverse scenes werden aangepast om Loeki en Guusje een plek te geven.

Eind 2010 werd bekend dat Carnaval Festival (en het Valies) een restyle zal ondergaan. Loeki en Guusje moesten plaats maken voor Jokie (nu zonder de toevoeging 'de Prrretneus') en het vogeltje Jet. De terugkeer van Jokie wil echter niet zeggen dat de attractie in oude luister zou worden hersteld. Alle nog overgebleven Jokies werden uit de attractie gehaald en zijn vervangen door de nieuwe, grotere, Jokies. Met de restyle van de attractie wordt de locatie van de Carnaval Festival in Reizenrijk nog maar eens bevestigd, aangezien Jokie in ieder land op een kenmerkend vervoersmiddel te zien is.

In 2019 maakte de Efteling bekend dat de attractie voor 3 maanden gesloten zal zijn voor groot onderhoud. Eind januari blijkt waarom het park hier 3 maanden voor heeft uitgetrokken. De dan 35 jaar oude attractie zal voorzien worden van een nieuw besturingssysteem en de halogeen verlichting zal vervangen worden door led-lampen. Naast de techniek en verlichting zullen ook enkel decors aangepast worden. De omstreden Afrika en Azië scenes zullen aangepast worden, zo worden de bosjes mannen vervangen door poppen in traditionele Afrikaanse klederdracht. Het thema 'feest vieren in alle landen' wordt hierbij nog meer benadrukt. De hele onderhoudsbeurt kost 3 miljoen euro.

Behalve deze aanpassingen is ook het moment waarop de baan stil staat om mindervalide bezoekers in- en uitstappen opgeleukt. Net voordat de baan wordt stilgezet is deze omroep te horen: 'Oh oh, stop! Attentie, de gondels blijven even staan, zodat de fanfare er voorbij kan gaan. Attention! The gondels are stopping for a fanfare!'. Hierna klinkt fanfaremuziek in verspringen de kleuren van de showverlichting op de maat van de muziek. Als de baan weer in beweging gezet kan worden is er wederom een omroep te horen: 'Attentie, de gondels kunnnen weer verder gaan, want de fanfare is gedaan. Attention, the gondels are setting off again. Orkest, opgelet! En 1, 2, 3, 4!' Hierna start de alom bekende themamuziek van attractie weer en komen de gondels in beweging.Carnaval Festival plein in 1984