Voorpagina « Kanovijver (1953 - 2005)Varen is in de Efteling heel normaal, denk aan de Gondoletta, Fata Morgana, de Piraña en De Vliegende Hollander. Stuk voor stuk attracties waar je over het water wordt vervoerd. Ver voor dat deze attracties het levenslicht zagen konden bezoekers zich al vermaken op het water. In 1953 werden, één jaar na de opening van het park, een aantal nieuwe attracties in gebruik genomen waaronder het Anton Pieckplein en de Roeivijver en Kanovijver.

In het verleden lagen de kano's en roeiboten in de Vonderplas, naast Fata Morgana en het Efteling Theater. Pas in 1976 werden de Roeivijver en Kanovijver van elkaar gescheiden door een houten wankelbrug. Toen in 1982 gestart werd met de bouw van de Piraña werden de kano's definitief gescheiden van de roeiboten. De roeiboten kwamen in de Vonderplas te liggen en de kano's naast de Piraña. De wankelbrug is later verplaatst naar Ruigrijk, waar het met de komst van de Pegasus werd vervangen door een vaste brug.

De opstapplaats voor de Kanovijver lag in Anderrijk, vlak voorbij voormalig snoepwinkel De Piraat en Inca Gijs. Tussen de bomen begon de wachtrij, waar gekozen kon worden tussen een één- of tweepersoons kano. Voor de minder fanatieke watersporters, was alleen het kijken naar de in- en uitstappende mensen een ware attractie op zich, aangezien niet iedereen het er droog vanaf bracht. De vijver strekte zich uit van de Piraña in Anderrijk tot Pegasus in Ruigrijk. Na het seizoen 2005 werd, met de komst van De Vliegende Hollander, de vijver gesloten. De vijver werd verdeeld in twee stukken. In Ruigrijk het deel voor De Vliegende Hollander en in Anderrijk een ongebruikte vijver.

Toekomst van de Kanovijver
In 2009 kondigde de Efteling aan de houten achtbaan Pegasus te slopen en te vervangen door Joris en de Draak, een nieuwe, veel grotere houten achtbaan. Deze baan ligt deels in de oude kanovijver. In november 2010 werd bekend dat het park plannen heeft om van het horecapunt Casa Caracol op het Pirañaplein, een groter horecapunt te maken, met een groot vlonderterras op de voormalige kanovijver, met uitzicht op Joris en de Draak.