Voorpagina « Sprookjes « SymbolicaCompleet onverwacht maakte de Efteling op 21 mei 2010 bekend dat ze hun 60-jarig jubileum willen vieren met een nieuwe darkride van het kaliber Droomvlucht en Fata Morgana. Op 31 mei 2012 zou de duurste (42,5 miljoen euro) en grootste Efteling attractie ooit geopend moeten worden. Midden in het park zal het Rijk der Fantasie verrijzen. De attractie zal een groot deel van de Brink in beslag nemen. Het bijbehorende horecapunt Polles Keuken is reeds geopend voor publiek en is gebouwd ter hoogte van de schatkist, aan het begin van de Brink.

Rijk der Fantasie
Enkele maanden later, op 30 september, komt de Efteling met een nieuw persbericht, met daarin het bericht dat het project Hartenhof, Rijk der Fantasie wordt uitgesmeerd over drie jaar. In 2011 wil de Efteling starten met een televisieserie over Pardoes de Tovernar. Dezelfde strategie heeft het park ook bij Raveleijn toegepast, om zo de bezoekers alvast bekend te maken met het verhaal van de attractie. In tegenstelling tot de oorspronkelijke plannen zal in 2012 alleen het horecapunt Polles Keuken geopend worden.

Zoals wel vaker in de Efteling opent de attractie dus niet in het jubileumjaar. Net als Droomvlucht, VogelRok en De Vliegende Hollander zal ook de attractie Hartenhof één jaar na een jubileum geopend moeten worden. De Efteling geeft als reden, dat de plannen sinds de ontwerpfase gegroeid zijn. Omdat alles aan de hoge kwaliteitseisen van het park moeten voldoen, is besloten om hier de tijd voor te nemen. Met als gevolg dat de attractie exact één jaar later zal openen, namelijk op 31 mei 2013. Helaas blijft het hier niet bij. Op 18 april 2014 maakt het park bekend dat in 2015 niet Hartenhof maar een nieuwe achtbaan geopend zal worden. Wel liet het park weten dat Hartenhof nog steeds op de planning staat voor 2020. Al is het ook niet ondenkbaar dat dit naar 2017 wordt geschoven. Dan viert de Efteling haar 65-jarig jubileum.


Concept-art Hartenhof (bron Efteling)


Een eerste glimp
Veel is er nog niet bekend over het Rijk der Fantasie. De Efteling heeft enkele concept-arts vrijgegeven. Hierop is het immense gebouw van Hartenhof te zien met koepels en torentjes. Over het ritsysteem gaan de wildste geruchten rond. Wat het precies gaat worden is nog niet bekend gemaakt. Wel is bekend dat er twee in- en uitstapperrons die van elkaar gescheiden zijn. De snelheid zal liggen rond de 3,5 km/u. Begin 2011 verschenen de eerste foto's van de maquette. Hierop is te zien hoe het Rijk der Fantasie er waarschijnlijk uit gaat zien. Maar wat het allemaal precies gaat worden weet alleen de Efteling. De tijd zal het leren.

In het najaar van 2015 druppelde weer wat informatie binnen. Zo zou men afstappen van het oorspronkelijke transportsysteem van Vekoma en overstappen naar een trackless systeem van ETF Ride Systems. Daarnaast zou de naam Hartenhof best wel eens kunnen veranderen in het meer internationalere Symbolica, verwijzend naar de planeet uit de verhalen van Pardoes. De Efteling heeft deze naam en bijbehorend beeldmerk reeds geregistreerd.

Op 11 januari 2016 is het hoge woord eruit, en bevestigd de Efteling dat in het voorjaar van 2016 gestart gaat worden met de bouw van 'Symbolica, paleis der fantasie'. Hiermee heeft het park de naam Hartenhof definitief laten vallen. De bouw van de darkride zal 35 miljoen euro gaan kosten en is daarmee de duurste attractie uit de geschiedenis van de Efteling. Bezoekers stappen met maximaal zes personen in de 'Fantasievaarder' en kiezen één van de drie routes door het Paleis der Fantasie. De opening van Symbolica staat gepland voor de zomer van 2017, op 1 juli 2017 om precies te zijn. Symbolica valt dan onder het nieuwe Fantasierijk, samen met Polles Keuken, Pardoes Promenade, Aquanura, Efteling Theater en het Huis van de vijf zintuigen.Maquette Hartenhof (Foto: Marwin van de Hoeve)