Voorpagina « AfscheidNa 44 jaar neemt de Efteling afscheid van het Spookslot. Zondagavond 4 september 2022 slingert Visculamia voor de laatste keer haar verwensingen in de sarcofaag en weeklagen de rechters die haar veroordeelden uit het zolderraam. Toch gaat het Spookslot niet geheel verloren. Er is al aangekondigd dat het iconische muziekstuk Danse Macabre terugkeert in de gelijknamig te bouwen attractie. Tijdens de sloopwerkzaamheden bleek ook dat een deel van de toren en de achtkantige kamer, waar de vlederikken te zien waren zou blijven staan en onderdeel zal worden van het nieuwe themagebied Huyverwoud.

Spooknacht
De Efteling wil haar gasten de gelegenheid om waardig afscheid te nemen van de spookruïne. half juli werden meerdere initiatieven gedeeld met het grote publiek. Zo is er natuurlijk veel aandacht voor de laatste show om 22 uur, maar voor het zover is heeft de Efteling via haar site een winactie op touw gezet waarbij gezocht moest worden naar sleutels. Hoe sneller de sleutels gevonden werden, des te meer kans men kon maken. Tijdens de spooktocht maken de gelukkige prijswinnaars "In het holst van de nacht een korte, spannende wandeling door een deel van de Efteling." De tocht wordt afgesloten met een bezoek aan de attractie.

De 2000 gelukkigen begonnen hun wandeling bij het speciaal in blauw/groen uitgelichte Huis van de Vijf Zintuigen. Daarna leidde de route langs de Vonderplas waarbij vanaf Fata Morgana blauwe laserstralen over de vijver schenen. Hier liepen de bezoekers langs steltlopers die veel weg hebben van vleermuizen. De route werd vervolgt via de Pardoes Promenade richting Symbolica waar een violiste de Danse Macabre ten gehore bracht, tot genoegen van de vele fans. Vanaf Symbolica schenen talloze rode laserstralen over de promenade. Vanaf het Paleis der Fantasie werd de wandeling voortgezet richting het Heksenpad.

Twee grote fakkels markeren de ingang van het Heksenpad die voor de gelegenheid deels is nevel was gehuld. Achter het Spookslot liepen zingende monniken met een kaars in hun handen, gelijk als in de attractie. Wie het pad vervolgde kwam logischerwijs uit op het Spookslotplein. Op de put voor de spookruïne had was speciaal voor de Spooknacht weer het bord van de Verschrikkelijke Sneeuwman geplaatst. Normaliter stond dit bord er alleen tijdens de Winter Efteling. Een andere winterse gast van het Spookslot die niet mocht ontbreken was IJzige IJsbrand. Als een ware geestverschijning werd hij geprojecteerd op de gevel van het Slot. De Spooknacht werd afgesloten met een bezoek aan de attractie.

Boek en pin
Naast de Spooktocht verschenen er ook twee tastbare souvenirs van het Spookslot. Op 29 augustus, de laatste week voor de sluiting, kwam een glow in the dark pin uit van de iconische viool. Daarnaast verscheen die dag ook een boek over de attractie met vele ontwerptekeningen en foto's van voor èn achter de schermen.

Op voorhand maakte de Efteling bekend dat dit 'unieke' aandenken in een 'beperkte' oplage van 2500 stuks verkrijgbaar zou zijn bij de Witte Walvis, aan de achterzijde van het Spookslot. Mede doordat de Efteling de exclusiviteit van dit souvenir benadrukte was voor veel fans al snel duidelijk dat ze er maandagochtend vroeg bij moesten zijn. Dit bleek uit te lopen in een chaos, waarbij de Efteling al na 2 uur verkoop besloot om een tijdelijke webshop te openen waarbij bezoekers in en buiten het park het boek, maar ook de pin, online kunnen bestellen en vanaf november afhalen in het park.

Videoregistratie op YouTube
In aanloop naar de sluiting verschenen op YouTube een drietal producties. De eerste is een walkthrough met beelden vanaf het Heksenpad, de voorshow en een registratie van de hoofdshow. Door de bijzondere camerastandpunten in de show zelf zijn beelden te zien die velen bij een regulier bezoek nooit goed hebben kunnen zien. De tweede is een registratie van de hoofdshow waarbij de kijker middels VR/muisbeweging 360 graden in de rondte gekeken kan worden

Naast deze registraties verscheen er ook een video waarbij drie oudgedienden, Dré Broeders, Mari van Heumen en Koos de Graaf, de kijken meenemen op een 'spookachtige rondleiding' achter de schermen van het Spookslot. In de registratievideo's de soundtrack van het Spookslot opnieuw geproduceerd door René Merkelbach. Deze nummers, inclusief de voorshow en de de jammerende man, uitgebracht op muziekstreamingsdiensten als Spotify en iTunes.