Voorpagina « Efteling WonderlandVrijwel ieder jubileum probeert de Efteling iets bijzonders aan haar gasten te geven. Denk aan Aquanura, de parkshow Tika is Jarig, maar ook aan attracties als Symbolica en De Vliegende Hollander. Voor 2022 kwam men met het idee om een pop-up sprookje te bouwen op de Speelweide. Een tijdelijk sprookje dat in jubileumjaar 2022 te zien zal zijn van 28 maart tot en met 3 oktober. Het betreft het verhaal van Alice in Wonderland geschreven door Lewis Carroll. Eigenlijk is er uiteindelijk niet echt sprake van een sprookje, maar meer van een entertainment act, waarbij de Gekke Hoedenmaker en de Maartse Haas op een groot podium in de vorm van een taart hun act opvoeren.

Onder de noemer Efteling Wonderland is een deel van het sprookje van Alice in Wonderland uitgebeeld. Bezoekers betreden het pop-up sprookje op de Speelweide via een groot konijnenhol. Hierachter is een groot rond podium in de vorm van een taart te zien met daaromheen een hele serie stoelen. Hier kunnen bezoekers plaatsnemen. Er zijn ook enkele witte stoelen met daarop een afbeelding die verwijst naar een ander sprookjesfiguur. Dit zijn de stoelen die 'gereserveerd' zijn voor onder andere Prinses Anura en Roodkapje. Hier wordt het maffe theefeestje van de Gekke Hoedenmaker en de Maartse Haas gevierd. En net zoals in het sprookje vieren ze maar wat graag een niet-verjaardagsfeestje met de gasten.

Verschillende shows
Gedurende de dag voeren de Maffe Hoedenmaker en de Maartse Haas in wisselende samenstellingen een kort interactieve show welke ieder een liedje bevatten. De muziek en de liedjes in Efteling Wonderland zijn zoals gebruikelijk weer van de hand van huiscomponist René Merkelbach. Deze muziek is ook online uitgebracht op onder andere Spotify. Begin april verschenen van deze nummers ook registraties op YouTube, deze staan hieronder ook weergegeven.

In de show 'Daar neem ik mijn hoedje voor af' bezingt de Gekke Hoedenmaker dat een mens zijn dag niet door kan komen zonder hoed. In het liedje laat de hoedenmaker ook zien dat er een hoedje is voor iedereen. Omdat te bewijzen krijgen willekeurige bezoekers een hoedje aangemeten. Natuurlijk hoort hier ook een kleine 'modeshow' bij op de catwalk.


In het verhaal van Alice in Wonderland beland Alice op een gegeven moment bij Maffe Hoedenmaker en de Maartse Haas op het maffe theefeestje, waar de niet-verjaardag van iedereen wordt gevierd. Immers, je bent vaker niet, dan wel jarig.Ook de Maartse Haas heeft een solo nummer. Dit lied gaat over de voorliefde voor opruimen, of beter gezegd haar allergie voor rommel. Tijdens het Viermoment om vier uur komt de Maartse Haas hier ook nog op terug. Als het cadeau wordt uitgepakt hoop Maartse Haas vurig op een draadloze steelstofzuiger.
Viermoment om vier uur
Zoals gezegd is de Efteling in 2022 70 jaar en dit wordt door het hele park gevierd met een jubileumlied tot overal te horen is om exact 16.00 uur. Op de speelweide is de instrumentale versie te horen, waarbij de Maffe Hoedenmaker en de Maartse Haas zelf meezingen. Vanaf de zomer wordt dit feestje gevierd met enkele speciale genodigden, waaronder Pardoes, Ruiter Thomas en Roodkapje. Hieronder kun je de Efteling registratie zien van het viermoment om vier uur.Wonderland
Buiten het podium, aan de buitenring van het feestterrein zijn meerdere chalets geplaatst waar eten en drinken gekocht kan worden, veelal in thema van Efteling Wonderland. Het gebied is verder aangekleed met uitvergrote stukken fruit met daarop 'Eet me'. Ook staan er uitvergrote spelkaarten welke natuurlijk verwijzen naar de Hartenkoningin uit Alice in Wonderland.

Daarnaast zijn er ook nog enkele spellen. Gezien het groot aantal gasten in het park dat met een enorm groot ronde knuffel rondlopen, zullen het populaire spellen zijn. Mogelijk krijgt het sprookje in de toekomst permanent plekje in het Sprookjesbos. Het zou zonder zijn om de gedetailleerde attributen voor Efteling Wonderland na dit jaar nooit meer terug te zien.