Voorpagina « Sprookjes « Fata Morgana


De verboden stad
In maart 1986 opende de Grootvizier voor het eerst de poorten van de Fata Morgana. Met Fata Morgana wordt geen specifiek sprookje verteld. Het is een verzameling van herkenbare scènes uit de 'Sprookjes van 1001 Nacht'. Zo zijn onder andere de Harem, bedelaars en de Oosterse markt typische kenmerken die bekend zijn van de avonturen die Ali Baba, Sindbad en Sheherazade beleven in de "Sprookjes uit 1001 Nacht".

Tocht door de Verboden Stad
Voordat je het gebouw van de Fata Morgana betreedt kon je in het verleden tijdens het hoofdseizoen, als het zeer druk is buiten op het podium (in de wachtruimte) genieten van buikdanseressen. Eenmaal binnen de poorten van Fata Morgana stap je in een bootje die je door de jungle voert op weg naar de Verboden Stad waar je in de verte al een silhouet van ziet, of is het een luchtspiegeling?

Als de boot steeds dieper de jungle in vaart doemt plots de grootvizier op, die met een magisch gebaar de poorten van de Verboden Stad. In de stad smeken bedelaars om een aalmoes of wat geld. Iets verder probeert een man zijn ezel over een ingezakt bruggetje te laten lopen. Midden op straat probeert een tandarts hardhandig een aantal kiezen te trekken. Op de markt proberen marktkooplui hun handelswaar, als een Perzisch tovertapijt, lampen en dergelijke willen verkopen. Bij een fontein spelen kinderen, terwijl een ezel vast begonnen is met het eten van een wandtapijt.

De boot vaart de stad uit, richting de kerkers, waar een oude man de bezoekers in de boot waarschuwt: "Halt gefährlich! Stoppe! Dangerous for live! Kif Kif! Niet weggaan, komm zurück! Ya Salaam!" In de tunnel zitten ratten de laatste resten vlees van de botten te eten, terwijl de boot langs twee krokodillen naar de poorten van de kerkers vaart. In de kerkers moeten de meeste gevangenen als slaven werken om in leven te blijven. Andere gevangen zitten opgesloten in hun cel. Eén van de gevangenen moet letterlijk het hoofd moeilijk boven water zien te houden.

Als de boot via een grot uit de gevangenis vaart, staat de grootvizier op een stenen muur de weg te wijzen naar de haven. In deze haven doen Arabische koopmannen hun uiterste best om hun handelswaar te verkopen. Als je vervolgens de haven verlaat, kom je in de, door wachters met tijgers bewaakte, paleiszaal binnen. Tussen alle buikdanseressen bevinden zich natuurlijk ook de Pasja en zijn raadgevers in deze schitterende paleiszaal. Maar dan... dan neemt de boot je mee naar de schatkamer, waar de gigantische reus Djinn de Oosterse schatten bewaakt. Nog maar net van de schrik bekomen vaar je een ruimte in waar de Grootvizier je de weg wijst. Maar wat is dat...? Het lijkt wel alsof hij oplost in een muur... Via een donkere gang kom je in een kamer waarbij uit een katachtig gezicht laserstralen vanuit de ogen op het water schieten om het in "brand" te zetten. En als je denkt dat dit wel genoeg is dan lijkt de kamer ook nog te draaien... Als je de Verboden Stad verlaat via de jungle kom je weer terug in de opstaphal waar je je reis ook bent begonnen.

Foto marktkooplui: Dennis Pestman