Voorpagina « Aquanura met een zacht GBrabants onderonsje
Op maandag 24 augustus 2020 verrast de Efteling met het nieuws dat er een vierde Aquanura show gaat komen. In tegenstelling tot wat menigeen dacht is het geen Derde Efteling Symfonie, maar een samenwerking met de Brabantse zanger Guus Meeuwis. Hij viert dit jaar (2020) zijn 25 jarig jubileum. Daarnaast zou het dit jaar de tiende jaar zijn dat van zijn concertreeks Groots met een zachte G. Dat was voor de Efteling een reden om de Brabander in het zonnetje te zetten. Het resultaat is een show bestaande uit bekende Efteling muziek en hits van Guus Meeuwis.

De show
De teaser voor de nieuwe Aquanura show verscheen ook op 24 augustus 2020 op YouTube. De teaser begint met een pakketje dat bij het Philips Stadion in Eindhoven, waar Guus Meeuwis zijn concerten geeft. Vanuit het pakje, waar een label met 'Voor Guus' hangt schiet een rode gloed naar de Efteling, waar het via o.a. het Spookslot, Baron 1898, Symbolica en het Sprookjesbos terecht komt in de Vonderplas. In het filmpje zijn naast de betreffende Efteling melodieën ook flarden van enkele liedjes van Guus Meeuwis te horen. Bekijk hieronder zelf het promotiefilmpje oor Aquanura met een zachte G.


Op 2 oktober komt de Efteling met een nieuwe teaser. In deze bijna 50 seconden durende teaser is te zien dat de muziek wordt opgenomen en horen we een heel mooi orkestraal arrangement van het nummer Brabant, welke samenvalt met de muziek van de paddestoelen. Bekijk hieronder de tweede teaser van Aquanura met een zachte G.


Op 8 oktober 2020 ging de show in première. Vanwege de wederom aangescherpte coronamaatregelen was het helaas niet mogelijk om medewerkers en abonnementhouders toe te laten. Ter compensatie werd de première live uitgezonden op YouTube en Omroep Brabant. Op 9 oktober verscheen de afzonderlijke registratie van Aquanura met een zachte G op YouTube. In december 2021 stond de show weer geprogrammeerd, al was het ook nu weer van korte duur vanwege een nieuwe lockdown per 19 december. Gelukkig is de YouTube registratie niet aan coranaregels gebonden...


De muziek
De muziek die wordt gebruikt in de 'Aquanura, met een zachte G' is een combinatie van bestaande Efteling melodieën en hits van Guus Meeuwis. De muziek is gearrangeerd door René Merkelbach en Marco Kuijpers van Audiocult. De muziek is in maart 2020 opnieuw ingespeeld door een groot symfonieorkest en de band van Guus Meeuwis in de Galaxy Studio's in het Belgische Mol. Ook de zangpartijen zijn opnieuw ingezongen. Aquanura, met een zachte G is de eerste versie van Aquanura waarin wordt gezongen. Achteraf bleek dit dit net op tijd te zijn, want één dag na de opnames kwamen overal strenge maatregelen als gevolg van het oprukkende coronavirus.


Attractie/LiedOriginele titel

Componist

 • FantasierijkRijk der FantasieRené Merkelbach
 •De Indische WaterleliesAfrican Beat  Bert Keampfert
 •Het is een nachtHet is een nachtGuus Meeuwis
 •Carnaval Festival    Neutrale themaToon Hermans/Ruud Bos
 •Per SpoorPer Spoor (Kedenk kedeng)Guus Meeuwis
 •Baron 1898Kompels gezochtRené Merkelbach
 •'t Dondert en 't bliksemtt Dondert en 't bliksemtGuus Meeuwis
 •SpookslotDanse Macabre Camille Saint-Saëns
 •Tranen gelachenTranen gelachenGuus Meeuwis
 •SymbolicaHoofdthemaRené Merkelbach
 •Pardoes PromenadePardoes Promenade René Merkelbach
 •Brabant/PaddestoelenBrabant / Menuet in G, BMV 114Guus Meeuwis / J.S. Bach