Voorpagina « De attractieNa 17 jaar maakt PandaDroom plaats voor Fabula. Dat klinkt heel groots, maar is het niet. Het gebouw blijft staan en ook de meandering en de beide zalen blijven ongewijzigd. De voorfilm en de hoofdfilm zijn wel geheel vernieuwd en ontwikkeld door het Britse Aardman Studios. Daarnaast heeft de horeca een flinke opfrisbeurt gekregen. Maar zoals gezegd, de grootste verandering is natuurlijk de film.

Voorshow
Het verhaal van Fabula begint al in de voorshow. Nadat onder de waterval de eerste ruimte zijn binnen gelopen zien we op de schermen de opening van de grot. Buiten regent het en er komen telkens diverse dieren, waaronder een eekhoorn, de grot binnen om te schuilen. Ze zoeken allemaal een plekje als het begint te onweren. De beer duldt echter geen andere dieren op zijn plekje in de grot. Aan het eind van de voorshow komt Oehoe Houdoe met op zijn rug Klaas Vaak de grot invliegen. Klaas Vaak ziet het gekibbel tussen beide dieren met lede ogen aan en grijpt in...
Hoofdshow

De hoofdshow gaat, in 3D, verder waar de voorshow was gebleven. We zien dat de beer samen met de eekhoorn door een soort vortex van Klaas Vaak naar de savanne wordt getoverd. De beer schud de eekhoorn bruut van zijn hoofd, om vervolgens te kijken waar hij nu eigenlijk terecht is gekomen. Uitkijkend over de Savanne zie hij in de verte olifanten. Als hij zijn weg wil vervolgen veranderd de vortex de beer tot zijn schrik in een struisvogel. De eekhoorn lacht in zijn vuistje. De beer probeert met zijn gebrul de eekhoorn te verjagen, maar beseft zich niet dat dit als struisvogel geen kans van slagen heeft. Dit alles heeft ondertussen wel de aandacht van een leeuw getrokken. Sluipend door het hoge savannegras komt hij dichterbij. Als de struisvogel en eekhoorn dit door hebben zetten ze het op een lopen, waarna de leeuw de achtervolging inzet. Al vluchtend kijkt de struisvogel zo achterom, dat hij met de eekhoorn op zijn rug tegen een rots klapt.

De leeuw ziet zijn kans schoon en sluipt dreigend op hen af. De struisvogel kijkt om zich heen, of hij een uitweg ziet. En zoals een struisvogel betaamt steekt hij zijn kop in het zand. De eekhoorn kan zich wel voor z'n kop slaan en probeert de kop uit het zand te trekken. Dan ziet de leeuw dat zijn prooi nergens naar toe kan en rent op hen af. Op dat moment verschijnt de vortex weer, die de struisvogel verplaatst naar een andere wereld. De eekhoorn springt snel in de vortex om te ontkomen aan de leeuw.
Beide dieren vallen diep in het water, waarbij de beer opnieuw veranderd, ditmaal van struisvogel naar een zeeleeuw. De eekhoorn houdt gauw zijn adem waardoor hij eruit ziet als een bolle eekhoorn. Een kogelvis merkt hem op en probeert indruk op de eekhoorn te maken. De zeeleeuw schiet te hulp en blaast een luchtbel om de eekhoorn heen, zodat hij normaal kan ademen. De kogelvis druipt teleurgesteld af. De zeeleeuw en de eekhoorn vervolgen hun reis langs schitterend kleurig koraal waar een oude bekende voorbij komt zwemmen; Aura, de schildpad uit PandaDroom. Plots schieten ze alle kanten op als er een donkere schaduw over het rif trekt. Als de Eekhoorn naar boven kijkt ziet ie een haai. Zo snel als zijn pootjes hem in de luchtbel kunnen dragen maakt hij dat hij weg komt.

De haai probeert de zeeleeuw en de eekhoorn te pakken te krijgen als hij ze ineens uit het oog is verloren. Door dikke bal van luchtbellen die de haai steeds de pas af snijden krijgt hij het tweetal niet te pakken. Dan ineens verschijnen een aantal kogelvissen met in hun midden een oude bekende uit PandaDroom, de schildpad Aura. Op zijn rug zit de eekhoorn in zijn luchtbel. De haai druipt teleurgesteld af. Aura en de kogelvissen nemen afscheid van het tweetal, op het moment dat eekhoorn door het niezen zijn luchtbel stuk maakt. De eekhoorn hoef gelukkig niet lang zonder lucht ze zitten als de vortex het tweetal naar een andere wereld brengt.


Ze komen terecht in de jungle, waar Zeeleeuw op een tak ploft. Al snel veranderd hij weer van gedaante en dit keer is wordt hij een Aap. Ook in deze wereld enkele knipogen naar PandaDroom. Een hele groep apen slingert aan lianen door de jungle. Eekhoorn en aap willen dit ook en al snel zit Eekhoorn al op een liaan. Aap wil ook dolgraag slingeren en krijgt van eekhoorn een 'liaan' aangeboden. Als snel blijkt het geen liaan maar een slang te zijn. Aap trekt aan de staart van de slang, wiens kop plots achter hem verschijnt. Ze schrikken waarna de slang naar beneden valt. Na een boze blik richting Eekhoorn weet Aap nu wel een liaan te pakken en begint te slingeren. Als hij bijna bij een tak is strekt hij zijn armen uit om de tak te grijpen. Maar in plaats van de tak te pakken, zet hij zijn poten in de billen van een banaan etende Orang-oetan, die we nog kennen uit de laatste scene van PandaDroom. Tijdens het terug slingeren laat hij Oran-Oetan vallen en stoot zijn hoofd zelf aan meerdere takken.

Als hij terug bij Eekhoorn is, gooien de andere apen diverse soorten fruit naar Aap, waarbij hij een rode vrucht op zijn neus terecht komt onder begeleiding van de eerste tonen van Carnaval Festival. De twee zitten nog bij te komen als ze ineens een noodkreet horen. Iets verderop staan een vader en moeder panda hulpeloos te kijken naar hun kind dat op een gammele taak staat. Het pandajong probeert naar zijn ouders te lopen als de taak afbreekt. Aap en Eekhoorn bedenken zich geen moment en schieten te hulp. Het pandajong is weer veilig bij de ouders maar Eekhoorn valt naar beneden. Aap springt erachteraan en weet Eekhoorn op tijd te pakken, maar ze vallen nog altijd naar beneden. Maar net als het noodlot lijkt toe te slaan verschijnt ook deze keer weer de vortex, net voor de boomtakken vallen. Op dat moment komt ook de boom die in de zaal hangt weer naar beneden en het scherm wordt zwart.


Langzaam 'openen we onze ogen' en zien we dat we weer in de grot van de beer. De geelgekleurde vortex verschijnt boven in beeld. Met een klap valt de beer op de grond en zijn de bezoekers in de zaal 'door de bank gezakt'. De beer schut wat verward zijn hoofd en schrikt als hij de eekhoorn niet ziet. Dan ziet hij, tussen de takjes van zijn plekje in de grot eekhoorn wakker worden. Het kleine eekhoorn schrikt dat hij weer op de plek van beer ligt en rent snel de grot uit. Net buiten de grot blijft hij staan en kijkt nog eens om naar de beer. De beer pakt wat takjes en maakt een eigen plekje voor eekhoorn die daar dolgelukkig mee is. Samen lopen ze daarna als dikke vrienden de grot uit de natuur in. Dit alles onder de goedkeurende blik van Klaas Vaak die op Oehoe Houdoe voorbij vliegt, waarmee de film tot een einde is gekomen.


Afbeeldingen zijn afkomstig van Aardman.com