Voorpagina « Nieuw bestemmingsplanNieuw bestemmingsplan
Zoals gebruikelijk staat in het Efteling Theater vanaf september een nieuwe show op de planken. Voor het eerst wordt afgestapt van een musical in de wintermaanden als de Efteling het nieuwe Theaterspektakel CARO aangekondigd. Hiermee hoopt het park een internationale show neer zetten die ook voor niet Nederlandstalige gasten te bezoeken is. In CARO 'draai je eigen rondje mee in een carrousel vol herkenbare momenten uit het leven gegrepen. Een visueel spektakel voor de hele familie waar woorden overbodig zijn.' Het is de eerste theatershow die niet alleen over de wintermaanden te zien is, de show wordt wekelijks meerdere keren opgevoerd. Met het oog op de toekomst komt de Efteling met het nieuws dat ze in 2020 een nieuwe attractie, waarschijnlijk een achtbaan, wil openen buiten de huidige parkgrenzen. Reizenrijk zal hierdoor met 3 hectare worden uitgebreid richting de N261.

Een belangrijk onderdeel van het bestemmingsplan is de bereikbaarheid en verkeersoverlast voor omwonenden. Om de doorstroming in de ochtend en de avond te verbeteren komen er wisselstroken op de Europalaan. Normaal gesproken voorziet de Europalaan in twee rijbanen richting de Efteling/Kaatsheuvel en twee naar de N261. Door hier gebruik te maken van wisselstroken, is het mogelijk om in de ochtend drie rijbanen richting het park in gebruik te nemen en 1 terug. In de avond kan dit omgedraaid worden, wat de doorstroming vanaf het parkeerterrein ten goede komt. De bedoeling was om deze wisselstroken al in werking te hebben voor het hoofdseizoen. Het zal echter tot 6 december duren voordat ze officieel in gebruik genomen worden.

Op 20 september 2018 keurde de gemeente Loon op Zand het nieuwe bestemmingsplan ‘Wereld van de Efteling 2030’ goed. Het park komt kort daarna met het nieuws dat er een nieuw sprookje toegevoegd gaat worden aan het Sprookjesbos. Tussen de grot van Sneeuwwitje en Assepoester komt het relatief onbekende sprookje De zes zwanen van de Gebroeders Grimm. Het sprookje zal vanaf het najaar van 2019 te zien moeten zijn. Dit blijken niet de enige plannen van het park te zijn, want het park komt ook met het nieuws dat de Bob na maandenlang in storing te hebben gelegen weer zal worden geopend. Echter, niet voor lang. Vanaf 11 oktober 2018 is de populaire attractie geopend, maar zal na het hoofdseizoen van 2019 definitief gesloten worden. De attractie zal worden vervangen door een nieuwe (dubbele) achtbaan, genaamd Max & Moritz. In september zal de huidige baan gesloopt worden. Het huidige stationsgebouw van de Bob zal blijven staan en worden uitgebreid. De nieuwe attractie heeft niet als zijn voorganger geen lengterestrictie.


Het jaar 2019 zal bol staan van het nieuws. Op 1 maart 2019 werd bekend dat de Efteling deze uitbreiding toch moet uitstellen nadat enkele buurtbewoners alsnog in beroep zijn gegaan bij de Raad van State. De definitieve uitspraak zal naar verwachting pas eind 2019 gedaan worden. Door het uitstellen van de plannen, lijkt het alsof de Efteling haar geld kwijt moet aan andere zaken. Dit klinkt misschien vreemd, maar niet als je weet dat een stichting geen winst mag maken. En laat het nu net zo zijn, dat alle aandelen van de Efteling B.V. in handen zijn van Stichting Natuurpark de Efteling. En dus zit de Efteling niet stil, want er worden tal van onderhoudsprojecten aangekondigd. Zo investeert het park bijna 5 miljoen euro in onderhoud aan twee attractie uit 1984, namelijk Carnaval Festival en De Oude Tufferbaan. Bij Carnaval Festival worden de Afrika, Japan en China scenes tijdens het groot onderhoud aangepast en zal alle halogeenverlichting vervangen worden door Led lampen. Bij De Oude Tufferbaan worden alle voertuigen vervangen door nieuwe unieke exemplaren. Daarnaast zal de besturing aangepast worden en wordt een interactief element toegevoegd waarbij bepaalde nieuwe toevoegingen in beweging gezet kunnen worden.

'Dag mooie Bob'
In het Sprookjesbos worden vele sprookjes grondig gerenoveerd. Repelsteeltje is maanden lang niet te zijn voor de bezoekers en later dit jaar zal het huisje van Vrouw Holle, het voormalig Sprookjesmuseum, herbouwd worden omdat het gebouw onherstelbare schade heeft opgelopen bij eerdere graafwerkzaamheden in de buurt. Een andere verandering in het park is die van PandaDroom. Op 13 mei maakte het park bekend dat de jubileumattractie uit 2002 vanaf november niet meer in de huidige vorm te beleven zal zijn. De Efteling heeft haar samenwerking met het Wereld Natuur Fonds beëindigd en als gevolg daarvan zal PandaDroom haar deuren sluiten. De attractie wordt in november omgebouwd en zal een nieuwe film, horeca én naam krijgen, namelijk Fabula. In de acht minuten durende film zien het verhaal van een eekhoorn en een beer die het niet zo goed met elkaar kunnen vinden. Met behulp van Klaas Vaak leert de beer meer respect te hebben voor andere dieren.

In de zomermaanden wordt er extra aandacht besteed aan de sluiting van de Bob. Jürgen Freilich, vaste entertainment-act tijdens het Negen Pleinen Festijn, heeft een afscheidslied opgenomen welke ook in het opstapstation station te horen is. Daarnaast heeft directeur Fons Jurgens een echte Bobslee te koop gezet op Marktplaats. De opbrengst hiervan gaat naar het goede doel. De minder kapitaalkrachtige bezoekers kunnen hun hand leggen op een Bob t-shirt en pin, beide met het oorspronkelijke logo. Op 1 september werd aan het einde van de dag om 20 uur afscheid genomen van de Bob. Tijdens een speciale Jürgen Freilicht Familien Fest mochten de zes medewerkers van de Bobbaan het allerlaatste ritje ooit maken. Een dag later, op 2 september, werd in alle vroegte begonnen met de sloop van de meandering. Voor het einde van de maand moet de hele baan gesloopt zijn, om vervolgens de fundering te leggen voor Max & Moritz. Op 28 september werd het nieuwe sprookje De zes zwanen geopend. De dertigste sprookje in het Sprookjesbos is de eerste met een mini attractie, namelijk de zwanen rondvaart.

Hiermee is het nog lang niet gedaan met het nieuws in 2019, want ondertussen is ook bekend geworden dat de theatershow CARO ook heel 2020 te zien zal zijn met dezelfde cast. Een langgekoesterde wens van bezoekers is misschien wel de aanpak het extra parkeerterrein, vak M aan de Kinkenpolder. Tussen het hoofdseizoen en de start van de Winter Efteling is men daar hard bezig om het graveldeel te asfalteren. Op regenachtige dagen stonden bezoekers daar in de modder en op zonnige dagen trof je je auto aan het einde van de dag aan onder een rode laag stof. In november blijkt dat het park nog meer plannen heeft met dit deel van het parkeerterrein als er een bouwvergunning wordt aangevraagd voor een carport. Dit klinkt misschien niet heel spannend, maar het is de bedoeling dat vallen parkeervakken van vak M worden voorzien van carport welke voorzien zijn van, in totaal 14.300 zonnepanelen. Het park maakt hiermee een grote stap in het zelfvoorzienend zijn van de energievoorziening. Verder is het wachten op nieuwe ontwikkelingen omtrent het bestemmingsplan.

Corona - Tijdelijke sluiting
Het oorspronkelijke doel van de Efteling was, om in 2020 naar de 5 miljoen bezoeken te groeien, een doel dat ze al in 2018 hebben behaald. Ondertussen heeft men al een nieuwe stip op de horizon gezet en wel in 2030. De ambitie is om dan door te groeien naar 7 miljoen bezoeken. Het nieuwe bestemmingsplan is een onderdeel hiervan. Niemand kon echter voorzien, dat uitgerekend in 2020 de gewenste 5 miljoen bezoeken niet gehaald gaat worden. Door de uitbraak van het coronavirus (COVID-19) bleek dat het openbare leven over de hele wereld steeds verder werd stilgelegd. Zo ook in Nederland. Vanaf 14 maart 2020 is het park tijdelijk gesloten, op 17 maart sluiten ook de verblijfsaccommodaties. Eerder al had de Efteling het Theater en het Golfpark gesloten. Het is voor het eerst sinds 2010 dat de Efteling gesloten is voor haar bezoekers. De sluiting zou aanvankelijk zijn tot 31 maart, maar al snel werden maatregelen om de spreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken uitgebreid en verlengd tot 28 april 2020. De verwachting is dat door de steeds verdere aanscherping van de maatregelen, het park op zijn vroegst in juli haar poorten weer kan openen, al is een nog langere sluiting van het park ook niet ondenkbaar. Dit is niet alleen voor de liefhebbers een tegenvaller, ook de Efteling zelf weet nog niet wat de impact gaat zijn op de bedrijfsvoering.

Op 8 mei 2020, maakt het park bekend vanaf 20 mei haar poorten weer, beperkt, te openen voor bezoekers. De heropening is mogelijk nadat de Efteling, net als alle andere attractieparken en dierentuinen, maatregelen hebben getroffen om klaar te zijn voor de 'anderhalve meter samenleving'. Doordat de capaciteit van het park sterk verlaagd is, moeten alle bezoekers (inclusief abonnementhouders) een dag reserveren om naar het park te gaan. Daarnaast zijn onder andere wachtrijen aangepast en worden medewerkers beschermd door middel van plexiglazen schermen. Voorlopig zullen er ook geen parkshows te zien zijn. De komende weken gaat het park de genomen maatregelen nauw volgen en regelmatig evalueren. De heropening is natuurlijk goed nieuws, maar de bedrijfsresultaten van 2020 zullen de slechtste zijn uit de geschiedenis van het park. Dit heeft Fons Jurgens laten weten in een interview. Hij gaat uit van een miljoenenverlies.

Gelukkig is er ook positie nieuws, want op 20 juni zal Max & Moritz officieel geopend zijn voor alle bezoekers (vanaf 1 meter). In de aanloop naar deze dag houd het park, zoals vaak bij nieuwe attracties, preview momenten voor abonnementhouders. Ondertussen druppelt steeds meer informatie naar buiten over de nieuwe aanwinst van het park. Zo is ook bekend geworden dat Brigitte Kaandorp en René Peters (bekend van Jürgen Freilich) hun stem hebben geleend voor deze attractie. Brigitte is te horen als Frau Schmetterling en René is te horen als strenge veldwachter. Dit zijn echter niet de enige bekende stemmen die te horen zijn in en rondom de dubbele achtbaan. De Holle Bolle Gijs bij de uitgang van de attractie heeft een nieuwe stem en naam gekregen. Tiroler Gijs gaat tegenwoordig door het leven als Oompje Gijs waarbij de stem van ontwerper en entertainer Jeroen Verheij te horen is. Het plein voor de attractie is tijdens de 'coronasluiting' ook geheel onder handen genomen. De hele infrastructuur is veranderd waarbij er rekening gehouden lijkt te zijn met mogelijk uitbreidingen aan het voormalige Steenbokplein. Voormalig, aangezien ook horecapunt Steenbok een make-over krijgt. Het snackrestaurant is omgebouwd naar Frau Boltes Küche. Hiermee verdwijnt de naam Steenbok. Het nieuwe plein gaat door het leven als Max & Moritzplein. Later het jaar verschijnen ook nog twee animatronics op het dak van dit horecapunt. Beide belhamels hengelen in een schootsteen naar een kip die in de braadstoof ligt.

In de aanloop naar de opening van Max & Moritz werd ook het bezwaar tegen de uitbreidingsplannen van de Efteling behandeld door de Raad van State. Op 9 juni het de Raad van State alle argumenten van alle partijen gehoord. Een uitspraak is er nog niet, die zal naar verwachting in september zijn. Mocht de Efteling in het gelijk gesteld worden, dan zal de uitbreiding in oostelijke richting, in tegenstelling tot eerdere berichten niet gelijk van start gaan. Het park houd vanwege de coronacrisis de hand op de knip. Dit wordt in september nogmaals bevestigd bij monde van Fons Jurgens. De westelijke uitbreiding zal voorlopig op zich moeten laten wachten. Het park wil het nieuwe als een geheel, bestaande uit een achtbaan, horeca en klein vermaak, aan haar gasten kunnen presenteren. Omdat het snijden in deze plannen afbreuk zal doen aan wat men van de Efteling mag verwachten, heeft men ervoor gekozen dit plan voorlopig in de ijskast te zetten. Mede door een reorganisatie bij de afdeling evenementen zegt Fons Jurgens het niet te kunnen verantwoorden om aan de ene kant een groot deel van het personeel de deur te wijzen, terwijl er wel miljoenen in een nieuw project worden gestoken. De coronacrisis heeft wat dat betreft de hele toekomstvisie flink in de war geschopt.

In oktober gaat Aquanura met een zacht G in première. De titel refereert direct aan de stadionconcerten van Guus Meeuwis die dit jaar zijn 25 jarig jubileum viert. Net als bij de Tiësto versie van Aquanura is de show een smeltkroes van bekende Efteling melodieën en hits van Guus Meeuwis. De show zal net als zijn voorgangers geprogrammeerd worden door WET Design. Eerder dit jaar kwam al naar buiten dat het Efteling Golfpark op termijn zal worden gesloten, in september werd bekend dat vanaf 1 januari 2021 het Efteling Golfpark door het leven zal gaan als Golfpark De Loonsche Duinen en zal de komende 10 jaar worden geëxploiteerd Hollandsche Golfbaan Exploitatiemaatschappij. De gronden en het gebouw blijven eigendom van de Efteling, maar het golfpark maakt geen onderdeel meer uit van de Wereld van de Efteling.

Ander nieuws brengt het park op 13 oktober, als het bekendmaakt dat Polka Marina technisch gezien op is. De koggemolen zal op 30 november haar laatste rondjes maken om begin 2021 gesloopt te worden. De geruchten gingen al langer en bij deze door het park bevestigd. De plek die Polka Marina achterlaat zal bestraat worden. Tegelijk met deze bekendmaking komt het nieuws dat in het boomrijke gebied tussen De Vliegende Hollander en de Game Gallery speeltuin Nest! gaat komen. De Efteling spreekt in haar persbericht over 'inclusief spelen. In het speelbos Nest! kunnen straks álle kinderen samen spelen. Zo is het pad dat door het bos loopt ook toegankelijk voor kinderen in een rolstoel en zijn er speeltoestellen zoals een rolstoelglijbaan en een verhoogde zandbak. Ook beschikt het bos over prikkelarme plekken waar kinderen iets meer rust kunnen vinden.' Met Nest! is er voor de jongste bezoekers genoeg te beleven terwijl oudere broertjes/zusjes in de omringende achtbanen zitten.

Bestemmingsplan - Tussentijdse uitspraak
Ondanks de coronacrisis die ons nog altijd raakt, blijft het nieuws deze maanden binnenstromen. Op 14 oktober kwam de Raad van State met de uitspraak over het bestemmingsplan. Ondanks dat vele bezwaren van omwonenden van tafel zijn geveegd, vond de Raad van State toch 15 punten waarop de gemeente Loon op Zand onvolledig is geweest. Als gevolg hiervan is het bestemmingsplan voor een half jaar geschorst en mag er dus niet aan uitbreidingen buiten de huidige parkgrenzen begonnen worden. De huidige uitspraak mag dan ook gezien worden als een tussentijdse uitspraak. Veel punten hebben betrekking op de onderbouwing. Ook bieden de uitbreidingsplan aan de westelijke zijde teveel ruimte voor interpretatie van de Efteling. Ook zou er met de metingen van geluidsoverlast niet altijd met juiste afstanden gemeten zijn. De gemeente heeft nu een half jaar de tijd om deze problemen op te lossen. Voor de Efteling is dit wel een tegenvaller, al had men eerder al te kennen gegeven de daadwerkelijke uitbreidingen nog even op de lange baan te schuiven als gevolg van de financieel moeilijke periode waar men nu in zit.

Ondertussen is sinds augustus het aantal coronabesmettingen aan het oplopen. De stijging is zelfs zo hoog dat het kabinet, na eerder al alle horeca in het land te hebben gesloten, op 3 november besluit dat alle doorstroomlocaties (waaronder pretparken en dierentuinen) voor een periode van twee weken gesloten moeten worden. Dit betekent dat het park dit jaar voor een tweede maal haar poorten moet sluiten, ditmaal van 5 tot en met 18 november. De sluiting heeft als doel om het aantal reisbewegingen tot een minimum te beperken. Hiermee komt de regering ook weer terug op het advies dat ze tijdens het voorjaar veelvuldig benoemden: Blijf thuis!. Daar past vanzelfsprekend geen uitstapje naar een dagattractie bij. Ondertussen gaat de Efteling druk verder met de ombouw naar de Winter Efteling. Hierbij ligt de focus niet alleen op de winter van 2020/2021, maar ook al op die van 2021/2022. Op 8 december komt de Efteling met het bericht dat in maart 2021 gestart zal worden met de bouw van Bäckerei Krümel. Dit horecapunt moet het Max en Moritzplein compleet maken. Eind 2021 moet de opening plaatsvinden.

Hoe de toekomst er verder uit gaat zien is in de eerste plaats afhankelijk van de coronapandemie. Dit werd 14 december weer heel erg duidelijk als minister president Mark Rutte in een toespraak een strengere maatregels aangekondigd als gevolg van de nog steeds stijgende aantal besmettingen. Van dinsdag 15 december 2020 tot en met dinsdag 9 februari 2021 is er in Nederland lockdown. Als gevolg hiervan sluiten alle scholen, niet essentiële winkels en doorstroom locaties (zoals dierentuinen en pretparken). Het is de derde keer dat het park de poorten gesloten moet houden. Op woensdag 30 december besluit het park om voor deze winter de stekker uit de Winter Efteling te halen. Na de lockdown zouden er enkel nog twee weken over Winter Efteling over zijn. Men is per direct begonnen om alle winterse decoraties weer te verwijderen, zodat de gasten hier geen hinder van ondervinden zodra het park weer haar poorten mag openen. Als gevolg van de coronacrisis heeft de Efteling haar investeringen in 2020 haar investeringen flink teruggeschroefd van 85 miljoen euro naar 27 miljoen euro.

Door 58 miljoen te besparen op de investeringen hoopt het park het hoofd boven water te kunnen houden. Helaas werd op 2 februari bekend dat het kabinet het nog altijd niet verantwoord vindt om de maatregelen te versoepelen. Als gevolg hiervan blijven de doorstroomlocaties, zoals attractieparken, musea en dierentuinen nog zeker tot 2 maart 2021 gesloten, die zou later nog verder verlengd worden tot en met 18 mei. Vanaf woensdag 19 mei mag het park onder voorwaarden weer geopend worden. Deze voorwaarden hebben grote invloed op de parkbeleving van de gasten. Het park mag namelijk alleen de buitenattracties openen, hieronder worden ook Baron 1898 en De Vliegende Hollander gerekend. Overdekte populaire attracties als Droomvlucht, Fata Morgana, Carnaval Festival en Symbolica mogen van het kabinet nog opgenomen worden in het parkaanbod. Het park maakte ook gelijk bekend dat op 31 mei, de verjaardag van de Efteling, Speelbos Nest! geopend zal worden. In de tussentijd heeft men in het park niet stil gezeten en is de Polka Marina geheel gesloopt en is de locatie geheel opnieuw bestraat. De bouw van speelbos Nest! nadert de oplevering en zijn de contouren van Bäckerei Krümel al goed zichtbaar.

lees verder