Voorpagina « Team Meet en GreetMeet en Greet zijn als sinds het begin van het seizoen 2003 op het terras voor de Steenbok bezig met de voorrondes van de Zomeravonden. Ieder weekend en tijdens de Zeven Mijls Zomer iedere dag strijden kandidaten om een meet and greet met één van de artiesten die tijdens de Zomeravonden optreden. Op deze pagina een korte impressie over deze vorm van entertainment.

Voorrondes
De TwipsTeam Meet en Greet wordt gevormd door een man en een vrouw. Dit showbizzduo, gehuld in een zilver/geel/groen kostuum, stelt de bezoekers vijf keer per dag op de proef. Ze komen telkens samen hand in hand aanlopen vanaf hun kleedkamer naar het podium voor de Steenbok. Terwijl Meet de techniek verzorgt, maakt Greet een ronde over het terras om de bezoekers al een beetje uit te leggen wat de bedoeling is. Als Meet klaar is om alles klaar te zetten roept hij Greet naar het podium zodat ze met hun openingsact kunnen beginnen: De Twips, bekend uit de serie/film 'Ja zuster, Nee zuster'. Tijdens het intermezzo van dit liedje/dansje legt Meet de bedoeling van de show nog eenmaal voor iedereen uit. "U ziet het achter ons staan. Laat zien wat je weet, bij Meet en Greet! De enige spelshow in de Efteling waar gratis kaartjes te winnen zijn voor één van de Zomeravonden met een ontmoeting met één van de artiesten" Vlak na de Twips verteld hij dat ze straks een liedje laten horen/zingen en dat de gasten op het terras mogen raden van wie dat nummer is. Ze moeten hun hand in de lucht steken waarna Greet naar hen toe komt. De aspirant-kandidaten moeten het antwoord influisteren en als het goed is mogen ze naar het podium. Daar worden ze door Meet hartelijk ontvangen. Per ronde maken drie kandidaten kans om dagwinnaar te worden. De dagwinnaars komen op de zomeravond van 'hun' artiest gratis terug in de Efteling en strijden dan in de finale voor een echte 'meet and greet'.

Zodra de drie kandidaten bekend zijn, wordt de enige spelregel nog even verteld: Voorzeggen is ten strengste verboden. Gebeurt dat wel, dan wordt de kandidaat gediskwalificeerd, en 'zal samen met het groepje dat voorgezegd heeft het park direct moeten verlaten. Daarnaast krijgen ze een parkverbod voor 8 jaar'. Nu verschilt de lengte van dit verbod per duo acteur dat Meet en Greet speelt. Zo is er zelfs al een keer de duur van 15 jaar genoemd. En vaak is het zo dat het verbod gedurende de dag steeds langer wordt. Hierna wordt dan toch eindelijk begonnen met de eerste ronde. Dat is de eerste vragenronde. Deze vragen hebben (indirect) betrekking op de artiest die die dag behandeld wordt. Om een idee te krijgen van het soort vragen staan hieronder een viertal van de gebruikte vragen:

 • Wat is de achternaam van Jamai (Loman)
 • In welke soap speelde Linda Wagenmakers (Westenwind)
 • Uit welk land komt Jody Bernal (Colombia)
 • Noem twee van de drie ABC-eilanden (Aruba, Bonaire, Curaçao)

Voor iedere kandidaat is er één vraag. De vragen zijn echter de hele dag hetzelfde, dus wie dolgraag een ontmoeting met zijn/haar idool wil winnen, kan met voorkennis later die dag een poging wagen. Na de eerste komt zoals gebruikelijk een tweede ronde. Deze ronde heet 'De weet van Greet'. Greet heeft, zoals ze zelf zegt, al enige tijd intensief contact met de artiest van die dag. Het is een gok/schattings vraag. Een vraag waar men meestal niet het juiste antwoord op weet. Maar dat is ook niet erg want, wie het dichtst bij het juiste antwoord zit krijgt twee punten in die ronde. Een vraag als 'Wat is de lengte van Jody Bernal's zolen' en 'Hoeveel mensen kwamen onder de rok van Linda Wagenmakers vandaan tijdens het Eurovisie Songfestival' moet beantwoord worden. Soms wordt hier wel want mee gespeeld, wat niet erg is wat kandidaten winnen of verliezen eigenlijk alles in de laatste ronde: de Doe-ronde.

Alle drie zingen ze een refrein en couplet uit het nummer dat ze zojuist geraden hebben. En dat is soms lachen geblazen, want er zijn erbij die totaal niet kunnen zingen. Je zou je zelfs af kunnen vragen of de Arbo-dienst deze vals zingende mensen aan het personeel op het terras/Steenbok kon 'loslaten'. Maar het is niet allemaal 'slecht' natuurlijk. Er zijn er zelfs bij die bij Idols zeker geen slechte indruk achter zouden laten. Als alle drie de kandidaten gezongen hebben mag het publiek voor één van de drie kandidaten applaudisseren. Degene met het meeste applaus krijgt een consumptiebon voor 2 drankjes, en dingt mee om dagwinnaar te worden. De twee 'verliezers' krijgen na afloop nog 'nazorg' van Greet.

Finale
Iedere artiest wordt zes dagen behandeld. De zes dagwinnaars komen op de desbetreffende Zomeravond terug. De finale bestaat uit twee delen. Een Finale-voorronde, waarbij alle zes de kandidaten meedoen. Net als in de reguliere voorrondes moeten ze vragen beantwoorden en zingen. Maar ze mogen de zangact ook een beetje aankleden door bijvoorbeeld te verkleden (een bril op bij Jamai, of een seventieskostuum bij Saturday Night Fever) of een achtergrondkoor mee te nemen. Dit alles wordt ditmaal niet alleen door een publieksjury beoordeeld, maar ook door een vakjury. Deze vakjury is Jan-Henk Smet (naar Henk-Jan Smith van Idols). Deze jury-tol wordt vervuld door een oude bekende uit het park. Deze acteur speelde o.a. in 2000 Corné Cruissen (CC) in De Enige Echte Efteling Fanfare, en was een jaar later Sterrenspeurder (evenals onder andere 'Lange Meet' en 'Kleine Greet' overigens). Jan-Henk heeft het als jury vaak erg druk met 'bellen' naar de platenmaatschappij. Zijn kritiek op de kandidaten doet denken aan de Idolsjury: "Ik bespeurde warempel een vleugje muzikaliteit." Het publiek kiest één lieveling uit, en de jury kiest twee "keuze's" (lieveling vindt Jan-Henk te ver gaan). Deze drie gaan een dik kwartier later in de finale strijden om de meet and greet. Ook hier qua spelronden weer hetzelfde systeem. Maar met dit verschil dat ze nu bijna het hele nummer moeten zingen. Uiteindelijk zal één kandidaat afvallen. Want alleen de Publiekslieveing en de 'keuze' van de vakjury hebben 's avonds met Meet en Greet een ontmoeting met hun idool.

Meet en Greet in de Efteling
Zoals gezegd wordt Team Meet en Greet gevormd door een man en een vrouw. Dit (zoals ze zelf zeggen) spetterende team bestaat uit de volgende leden: Brede Meet, Lange Meet, Stoere Meet en Stage Meet. En wat de 'Greten' betreft: Lange Greet, Greet In Opleiding (ook wel GIO genoemd) en Kleine Greet. Behalve quizmasters zijn Meet en Greet echte entertainers, maar niet op een manier zoals we het van de Fanfare of Trampoline act kennen. Ze brengen een relatief simpele show met veel flair alsof het iets heel groots is. En dat doen ze goed. In de zomermaanden zijn vaak vaste groepjes te vinden op het terras. Hierdoor wordt het voor hen (na een deelname) ook wat persoonlijker. Het wil dan ook wel eens gebeuren dat een mededeling of woordspeling een knipoog is naar een voorgaande show van Meet en Greet. Het zal de willekeurige bezoeker misschien niet eens opvallen. En wie genoten heeft van de voorrondes van Idols, kan nog tot het einde van deze zomer (2003) vanaf 12.00 uur terecht op het terras voor de Steenbok, grote kans dat er een kandidaat op het podium staat die niet (geheel) zuiver zingt. Helemaal niet erg natuurlijk, maar wel leuk!