Voorpagina « Roeivijver (1954-2011)De Roeivijver is een van de oudste attracties van het park. Voor de geschiedenis van de Roeivijver moeten we diep in de geschiedenis van de Efteling. Het is 1954 en het park is nu ruim één jaar open. De directie besluit om aan de oostzijde van het park een Roeivijver te openen. Al vanaf 1953 was het in dezelfde vijver al mogelijk om te kanoën waardoor met de komst van de roeiboten de vijver in tweeën moest worden gesplitst. Ter afscheiding werd een houten wal geplaatst en in 1976 werd deze vervangen door de Wankelbrug waardoor er een derde attractie ontstond op de vijver.

Jaren later werden plannen gemaakt om de Roeivijver te verhuizen naar de andere kant van het park. Hiervoor werd in 1970 een nieuwe vijver, de Vonderplas, uitgegraven met alle faciliteiten voor de komst van de attractie. Echter bleef de vijver jarenlang, zonder reden, leeg en werden pas in 1982 de roeiboten verplaatst naar de Vonderplas. Dit omdat in datzelfde jaar de bouw werd gestart van de wildwaterbaan Piraña. Hierdoor moest de Wankelbrug verplaatst worden en werden de kano's naar de voormalige roeivijver gebracht.

Het uitzicht vanaf de Roeivijver is door de jaren heen flink veranderd. Zo startte men met de bouw van Fata Morgana, de Steenbok, het Huis van de vijf zintuigen en het Efteling Theater. In 2011 werd besloten om de Roeivijver definitief te sluiten. Heel even leek er nog sprake te dat de roeiboten weer terug zouden verhuizen naar de voormalige kanovijver, maar daar is uiteindelijk niets van terecht gekomen.

De Vonderplas wordt tegenwoordig gebruikt voor de watershow Aquanura. Hiervoor moest de vijver en de infrastructuur drastisch veranderd worden. Zo werden er vlonders aangelegd en een gigantische fonteinenbak met 200 fonteinen van verschillende soorten. Door de komst van Aquanura is er van de voormalige roeivijver gebied niets meer over, zelfs niet het oude boothuisje en het bruggetje ter hoogte van het Efteling Theater.