Voorpagina « The Thumbling AcrobatsGeen Fanfare in het hoofdseizoen van 2003, dat is even wennen. Ten opzichte van de voorgaande jaren is er deze zomer minder entertainment. Naast de Wonderlijke Efteling Show die dagelijks te zien was, is er eigenlijk weinig entertainment wat het hoge niveau van de Fanfare kan waarmaken. Er is echter één act die humor heeft, spectaculair is, én als show wordt gebracht. Deze act wordt uitgevoerd door 3 heren uit de Oekraïne: Nicolaï, Artjom en Alexi. Deze act is enkel in de zomermaanden te zien en het park op het plein bij de Python en het toenmalige horecapunt Likkebeard (tegenwoordig Station de Oost).


Nicolai

Artjom

Alexi


Op de tonen van 'Peter Gunn Theme' uit de Blues Brothers betreden de drie heren de 'arena' waar hun trampoline nog ingeklapt staat. Ze stellen zich naast elkaar op. Nicolai helemaal links en Alexi rechts. Artjom staat nog aan de achterzijde van de nog ingeklapte trampoline. Maar al gauw kruipt hij onder de trampoline door en staan ze alle drie op een rij. Na een kleine buiging naar het publiek beginnen ze vrolijk de trampoline op te bouwen. Dit gaat niet geheel soepel, wat voornamelijk Artjom is aan te rekenen. Het mooiste voorbeeld hiervan is wellicht het moment waarbij Artjom probeert het laatste deel van de trampoline uit te klappen. Alexi loopt al naar hem toe om hem een handje te helpen, maar bedenkt zich blijkbaar en klapt het trampoline vrolijk terug waardoor Artjom eronder terecht komt. Alexi is reeds op de trampoline geklommen om de hem te 'redden'. Redden tussen aanhalingstekens, want in feite komen ze geen steek verder, want met de ene voet drukt hij het ingeklapte deel net zo hard weer terug als hij met zijn handen zijn collega omhoog probeert te trekken. Maar in plaats dat hij hem eronder weg krijgt, heeft hij enkel een hand met een stuk mouw in zijn handen. Wat vreemd kijkt hij ernaar en gooit de hand dat over zijn schouders achter zich neer. Uiteindelijk wordt de trampoline uitgeklapt, nadat ook Nicolai onderuit is gegaan. Alexi houd blijkbaar van een strakke act en roept de andere twee tot de orde. Tot slot worden twee matten op de uitgeklapte delen van de trampoline gelegd. Of nou ja, dat is de bedoeling. De eerste ligt er zo op, maar Artjom staat erop de tweede erop te leggen, met het gevolg dat hij achterover valt met mat en al. Als Nicolai en Alexi dan toch de laatste mat hebben geplaatst nemen ze plaats achter de trampoline waarna de act eigenlijk echt kan beginnen.

Precies op de eerste tel van Aretha Franklin's 'Think' (net als alle andere nummers afkomstig uit de Blues Brothers) stappen ze met hun linkerbeen op de trampoline. Na een kort 'dansje' nemen Nicolai en Alexi hun plaatsen in op de uitgeklapte delen die aan de trampoline zitten. Artjom begint vervolgens met de eerste sprong. Nou ja, dat probeert hij. Hij springt van links naar rechts (en terug) alsof hij op een rodeo-paard zit. Na een vermanende blik van Alexi springt Artjom dan eindelijk zijn eerste sprong, maar beland met zijn hoofd tussen de veren aan de voeten van Alexi. Maar dat is nog niet alles, na nog een sprong ze Artjom zich zo af dat Alexi hem moet opvangen, want anders zou Artjom op de grond liggen. Als hij weer van de mat opstaat wordt hij naar zijn plek gewezen, waarna Nicolai zich opmaakt voor zijn eerste serie sprongen. Na een paar sprongen om hoogte te krijgen en verwacht iedereen zijn eerste sprong.

Maar niets is minder waar, hij probeert nog hoger te springen. Het scheelt maar weinig of hij komt boven de bomen uit. Maar dan komen dan toch eindelijk zijn salto's met gestrekte benen, gevolgd door een met een schroefcombinatie. Tot slot van deze eerste serie sprongen mag Alexi zijn kunnen laten zien. Waar Nicolai het hoogst springt, springt Alexi zeker het best. Schitterende combinaties van salto's en schroeven laten zien dat hij dit niet voor het eerst doet. Hij sluit af met een soort vrije val waarbij hij op zijn rug valt en vervolgens een paar salto's maakt. Alsof het niets is staat hij na zijn sprong met zijn handen in zijn zakken aan de trampoline-rand. Nog even zijn stropdas en haar goed doen en het applaus in ontvangst nemen. Maar dat wordt ruw verstoord door Artjom die achter hem springt en hem van de trampoline duwt (en de muziek prompt stopt), waarna hij zelf op de rand gaat staan en zelf, net als Alexi, zijn haar netjes doet. "What?!?" vraagt Alexi. Maar Artjom kan het niet schelen hij strekt een lange neus en daagt Alexi uit. Alexi slaat met zijn vuist in zijn andere hand, wat zijn wraakgevoelens duidelijk laat zien. Hij rent onder begeleiding van het nummer 'Everybody' naar de trampoline om Artjom te pakken te krijgen.

Ondertussen heeft Nicolai Artjom al bij de hand gepakt en laat hem 'alle hoeken' van de trampoline zien. Maar dit heeft de kleine Blues Brother door en hij laat Nicolai door het luchtruim 'vallen'. Het is de beurt aan Alexi om zijn recht te halen. Met zijn tweeen springen de heren in de breedte exact dezelfde sprongen naast elkaar. Uiteindelijk heeft Alexi Artjom te pakken bij zijn voeten en hij loopt zo snel 'onder' hem door naar zijn eigen plek. Nicolai speelt hierna met Artjom alsof het een stuiterbal is. Alexi ziet hier de lol ook wel van in en neemt het van zijn collega over. Behalve stuiteren, laat hij Artjom ook zo nu en dan ronddraaien. Na een paar keer rondgedraaid te zijn valt hij op zijn buik. Wie denkt dat de 'wraakactie' hiermee is afgelopen heeft het mis. Artjom wordt (op zijn buik liggend) door de andere twee tot grote hoogte gebracht. Zelfs zo hoog dat hij bijna de bomen raakt. Blijkbaar vinden Alexi en Nicolai het zo wel genoeg en nemen ze beide weer plaats aan de zijkanten van de trampoline, terwijl hun kleinere collega nog wat na-veert en uiteindelijk van de trampoline rolt. Dan is het even stil.

Maar al gauw klinken de eerste paar maten van 'Minnie the Moocher'. Met zijn linkerhand zoekt Artjom naar zijn broek boord om zichzelf overeind te helpen. Met veel moeite lukt hem dat, en naar een paar turnsprongen naast de trampoline roept Alexi hem tot de orde: "Come here!". Artjom kijkt eens om zich heen en loopt resoluut naar een bezoeker die vooraan staat en maant hem op zijn plek in te nemen. 'No no', grijpt Alexi snel in, 'You, come here!' Artjom verontschuldigt zich bij de persoon die hij net wou laten invallen, en laat zich door de heren op de trampoline omhoog tillen. Als ze dan eindelijk met z'n drieen op een rij staan, kunnen ze met hun laatste serie sprongen beginnen. Ditmaal met wordt het nummer 'Shake Your Tailfeathers' gezongen door Ray Charles. Op eerste de maten van dit nummer wordt vrolijk 'gedanst' waarna Artjom als eerste zijn kunnen mag tonen. Hij begint te twisten, maar al gauw maakt hij een paar salto's. Dan is het aan Alexi om wederom een serie indrukwekkende sprongen te laten zien. Het lijkt haast alsof hij het per optreden iets moeilijker probeert te maken. Als hij klaar is lopen zowel Artjom als Nicolai met de ruggen naar elkaar toe naar het midden van de trampoline waar ze elkaar raken. Ze draaien zich beide om en Nicolai wijst hem resoluut van de trampoline, maar Artjom wil hier niet van weten en smeekt werkelijk of hij mag springen. Aan de handgebaren van Nicolai is duidelijk te zien dat hij nog één keer mag en daarna weg moet wezen. Een paar soepele salto's later mag Nicolai dan eindelijk zijn sprongen met ingewikkelde schroeven en salto's laten zien. Het enige probleem wat hij heeft, dat is dat hij soms nog weleens op de veren wil landen in plaats van op de trampoline zelf.

Als Alexi vervolgens weer aan de beurt denkt te zijn duwt Artjom hem terug, en neemt plaats in het midden van de trampoline. "And now... Super... Difficult... Jump!!" zegt Artjom zonder enig gebrek aan zelfvertrouwen. "'Cause.... I'm the best!!! I'm a Superstar!!" Zijn collega springers willen dit dan wel eens zien. Hij begint eindelijk te springen, steeds hoger en schud met zijn billen en doet alsof hij over de bomen heen wil kijken. Alles gaat goed, maar als hij zijn salto inzet zakt zijn broek af, en maakt hij zijn salto met een afgezakte broek. Als hij weer geland is en het publiek hartelijk lacht tikt Alexi hem even op de schouders en wijst hem op zijn afgezakte broek en zijn oranje short. Artjom had dit zelf niet door en stond vrolijk te twisten. Hij strompelt naar de plek van Nicolai die als laatste zijn kunnen nog eenmaal mag laten zien. De waardering van het publiek is telkens duidelijk te horen aan het harde applaus wat ze krijgen.

Tot slot springen Nicolai en Alexi aan de zijkanten van de trampoline nog een paar salto's. Artjom springt ertussen en doet hetzelfde. Op het moment dat hij zijn sprong maakt zetten de andere twee zich af. Aan het eind komen zij van de trampoline af, en maakt Artjom zijn laatste salto. Bescheiden als hij is loopt hij naar de rand "I'm the best!!" en juist op dat moment 'zakt' hij met zijn linkerbeen tussen de veren. Al 'nee' schuddend stapt hij als laatste van de trampoline. Als allerlaatste geven ze elkaar een kleine 'hi-five' en buigen daarna voor het publiek dat gedurende de act steeds groter is geworden. Omdat tijdens de volgende show de hele opbouw scene weer opgevoerd moet worden klappen ze de trampoline na de show, met de klanken van 'Rawhide' snel en zonder problemen weer in.

Tot slot
Zoals gezegd is dit de enige act die kan tippen aan wat je van de Efteling mag verwachten. De act werd op het plein voor de Likkebaerd (huidige terras Station de Oost) opgevoerd. Naast de drie genoemde heren is er nog een vierde (Alex) die soms de allereerste show van dag meedoet. Als hij niet meespringt dan doet hij het geluid. Het thema 'Blues Brothers' is erg goed gekozen. Het is swingende en bekende muziek die tijdens deze act erg goed tot zijn recht komt. De muziek die voor aanvang van de act wordt gebruikt komt uit 'Blues Brothers 2000': 'Cheaper to keep her', 'New Orleans' en 'Turn on your lovelight'. Deze show bleek echt een aanrader te zijn, die het jaar erop ook weer in het park werd opgevoerd.