Voorpagina « IJzige IJsbrand (winter '03/'05)Niet iedere entertainmentact hoeft groots te zijn om populair te worden. Dat bleek deze winter maar weer eens. Naast de grotere acts als 'Een Pieckfijnplein' en 'Schneitzelreuthse traditie' (Beierse Markt), waren er een aantal kleinere acts. Er was echter één kleine act die er echt uitsprong: IJzige IJsbrand. In het seizoen 2003 was eenzelfde act in het jubileum-weekend van het Spookslot al te zien onder de naam Hieronymus. Ondanks dat IJzige IJsbrand een man van weinig woorden is (hij zegt geen enkel woord) is het toch heerlijk om naar te kijken.

Tijdens de eerste dagen van de Winter Efteling keken vele bezoekers 'de kat uit de boom'. Het is dan telkens weer leuk om te zien hoe IJsbrand minutenlang stil staat, om even later plots een paar bezoekers de stuipen op het lijf te jagen. Dit komt mede door de geweldige manier van schminken, zoals op de foto hiernaast te zien is. De locatie van IJsbrand is uiteraard het Spookslot, maar waar precies is iedere keer anders. De ene keer loop je hem in de wachtruimte tegen het lijf of staat hij voor de poort van het slot, de andere keer staat hij tussen de zerken, en weer een andere keer gaat hij bij zijn buurman, de 'verschrikkelijke Sneeuwman' op bezoek. Het schijnt zelfs zo te zijn dat hij in de hoofdshow te zien was. Hoewel IJzige IJsbrand tijdens de vijfde Winter Efteling voor het eerst op de entertainmentkalender staat, komt hij niet zomaar uit de lucht vallen. In onderstaand artikel staat een stukje voorgeschiedenis van deze wonderlijke verschijning:

 

Foto's:
Gedurende de Winter Efteling bleek de angst van de meeste bezoekers te zijn overwonnen, steeds vaker bleek IJsbrand niet zo ijzig als hij er in eerste instantie uitzag, wat vaak een paar fotosessies als gevolg had. Hieronder een kleine foto impressie van deze winterse topact! Het is te hopen dat IJsbrand ook komende winter weer Gastheer van het Spookslot wil/mag zijn.        


De tekst op het perkament is met toestemming overgenomen van www.jeroenverheij.presenteert.nl