Voorpagina « Efteling on IceOp 5 februari 2001 werd bekend gemaakt dat er in het nieuwe seizoen een nieuwe show te zien zal zijn. Holiday on ice en de Efteling presenteren Efteling on Ice, een 'wervelende ijsshow'. "De Efteling investeert de laatste jaren meer en meer in entertainment. We willen ons daarmee onderscheiden van andere parken en we zijn daarbij veeleisend. Holiday on Ice staat al 58 jaar garant voor verrassend en prikkelend entertainment. Het is intussen een keurmerk voor ijsshows geworden," zegt parkdirecteur Olaf Vugts over de samenwerking met Holiday on Ice. De show zal worden opgevoerd in een grote 'circustent' die zal komen te staan op de picknickweide waar tijdens de Winter Efteling ook een grote schaatstent heeft gestaan. Op 12 april is het dan zover, de eerste show in de gigantische tent wordt voor het eerst opgevoerd. De show is een bestaande show van Holiday on Ice (grotendeels Xotika) die sterk is ingekort tot zo'n 35 minuten. De show heeft geen hoog 'Efteling-gehalte'. Die beperkt zich tot de aanwezigheid van Pardoes en drie fragmenten van Efteling muziek. Desondanks mag de show er zeker zijn. Vooral de combinatie van muziek en show is geweldig.

Voordat de schaatsers het ijs betreden zien we eerst een korte lichtshow die synchroon (moet) lopen met de muziek. Deze muziek heeft qua stijl een vrij hoog Disney-gehalte, maar komt eigenlijk gewoon uit een oudere show van Holiday on Ice. Na de lichtshow komt Pardoes het ijs op en horen we een korte inleiding: "Het verhaal begint in de Sterrenkamer van Pardoes waar onze gastheer waakt over alle fantasieën van de Efteling. Pardoes staat op het punt om een magische reis om de wereld te maken. Overal waar hij komt laat hij een souvenir achter, en brengt zo het Eftelinggevoel in de verschillende landen. Zit je goed? De reis gaat beginnen…"

Op dat moment komen de schaatsers op het ijs een galmen de eerste tonen van Fata Morgana (Harem) door de tent. De schaatsers zijn gekleed in typische oosterse gewaden. Al gauw loopt de Fata Morgana muziek over in muziek van Holiday on Ice. Dat is ook het moment dat één van de hoofdrolschaatsers op het ijs komt. De groep verlaat het ijs en de hoofdrolschaatser begin aan z'n Axels en Rietbergers. Aan het einde van de act krijgt de schaatser van Pardoes een Efteling souvenir (in de vorm van een Eftelingvlag). Na het Oosterse deel 'reist' Pardoes verder en komt terecht op het strand. Begeleid door schitterende muziek komt de groep schaatsers het ijs op met in hun handen een grote 'strandbal'. Na wat rondjes en pirouettes houden ze hun 'strandballen' boven grote ventilatoren, waardoor ze in de lucht blijven zweven. Terwijl de groep in de 'achtergrond' verder schaatst komen twee andere schaatsers (die later een illusionisten act zullen opvoeren) naar voren en voeren halsbrekende kunstjes uit. Echt geweldig. Vooral als ze met z'n tweeën aan het jongleren zijn en als de ene al 'bokje springend' over de ander verder jongleert.

Na de strand-act komen wederom drie hoofdrol schaats(t)ers het ijs op. De muziek hierbij is tijdens het seizoen veranderd. De eerste cast had muziek die haast naadloos aansloot op het voorgaande, maar vanaf de tweede cast is het vervangen door een sneller "Dancing Fool". Tijdens deze act schaatsen alleen het paar en een soliste op het ijs. Bij het paar houd de man regelmatige z'n vrouwelijke collega in de lucht en houdt haar zelf bij de benen vast terwijl hij haar rakelings over het ijs rond draait. De soliste maakt tijdens deze act een paar schitterende sprongen. Na de act krijgt de mannelijke schaatser ook een souvenir en schaatst het hele gezelschap van het ijs af.

Aangezien Pardoes een wereldreis maakt komt de show al gauw aan in het volgende land: Engeland, om precies te zijn in Londen. Het decor moet een trein/metro station voorstellen. Voor het station staan de schaatsers in mantelpakjes op het ijs. Ook de heren hebben een keurig colbert aan. Onder begeleiding van het toepasselijke nummer "London" schaatsen ze samen met Pardoes. Maar als de muziek ineens een andere wending lijkt te krijgen ontdoen de schaatsers zich van de hun ' nette' kleding. Met één ruk trekken de schaatsers hun mantelpakje uit, zodat ze in een exotische kleding staan. Terwijl de dames hun mantelpakje snel 'dumpen' in de coulissen trekken de heren hun colbert uit en keren 'm om zodat ze dezelfde kleuren combinatie aan hebben. Op dit moment komen de soliste en de hoofdrolspeler (uit het Oosterse deel) op het ijs een schaatsen een 'duel'. Om de buurt laten ze zien wat ze kunnen. En ze vinden beide natuurlijk dat ze de beste zijn. Een prachtig stukje acteerwerk. Aan het einde van deze schitterende act geeft Pardoes het Eftelingsouvenir aan de mannelijke schaatser en daarna 'danst' Pardoes nog even met de soliste op de muziek van "De Paddenstoelen".

Vlak daarna begint de muziek van "De Magische Klok". Als het paar (dat ook in het trio schaatste) op het ijs staat, verlaat Pardoes 'heel stilletjes' het ijs. Het deel wat nu te zien is doet me op één of andere manier denken aan het "Zwanenmeer". Het lijkt wel alsof dit een rustpunt is in de show. Na alle 'actie' en spanning is er nu even tijd voor bezinning. Heel sierlijk schaatst het paar over het ijs, waarbij de man de vrouw regelmatig boven z'n hoofd houdt. Na deze 'sierlijke dans' komt Pardoes weer op het ijs en bedankt het paar en geeft ook aan hen een Eftelingsouvenir. Dan zijn ook de eerste klanken van een Chinese melodie. Op het ijs verschijnt nu een grote rups, met een typisch Chinees masker (Denk aan de Draken op festivals). Pardoes schrikt hiervan en probeert de rups tegen te houden. Dit lukt hem niet en hij besluit om zich dan maar te verstoppen. In de tweede cast werd dit heel subtiel uitgebeeld. Zelfs zo mooi dat Pardoes zich op een gegeven moment verschool achter een van de palen/staanders van de tent. Maar daar komt Pardoes al gauw weer achter weg als uit de rups vier schitterende vlinders komen. En als de vlinders met hun gespreide vleugels langs de baan staan schaatst Pardoes snel richting het decor. En verdwijnt vervolgens achter een dikke rookwolk.

Het lijkt alsof we in Las Vegas zijn aangekomen, want op het ijs komen twee illusionisten met een grote 'rek/kast'. De ene schaatst een rondje en loopt door de stellage om te bewijzen dat het leeg is. De andere echter maakt enorm veel snelheid en maakt vervolgens een salto op het ijs. Hij is ook de enige van de cast die dat kon. Misschien is dat ook wel de reden waarom hij (met de andere illusionist) is gebleven toen vlak voor de zomer de rest van de cast wisselde. Het duo laat twee trucs zien. Allereerst laten ze twee assistentes tevoorschijn komen uit de stellage waar de illusionisten mee op het ijs kwamen. Daarna pakt één van de assistentes een dikke ketting. Hiermee worden de handen van de (salto)illusionist vastgeketend. Hij wordt in een grote kist, die op een tafel staat, gezet. Op deze 'kist' zitten grote messen die door de kist steken zodra het koord, waarmee beide kanten vast zitten, wordt verwijderd. Als de illusionist in de kist zit zijn alleen z'n handen nog maar te zien. De andere assistente heeft reeds een grote fakkel te pakken en steekt het verbindingskoord in brand. Kort daarna 'breekt' het koord en vallen aan beide kanten de messen in de kist. De kist wordt gauw geopend door de andere illusionist. En zoals het bij illusies hoort, is de kist leeg. Waar de illusionist is gebleven lijkt een raadsel, maar niet voor lang. Want al gauw klinkt vanuit het publiek een gefluit: het is de illusionist die ineens tussen het publiek zit.

Het einde van de show is nu in zicht, of beter "There's a light at the end of the tunnel". Dit is tevens het nummer waarmee de show afsluit. Kortom de Finale. Hierin komen alle schaatsers nog eenmaal naar voren en doen iets bijzonders. De groep heeft rode kleding aan met een rode/glitter cape met daarop/boven soort van vlammen. De zes hoofdrolschaatsers komen om de beurt op. Zo laten de soliste en de schaatser uit het Oosterse deel nog een paar schitterende sprongen zien. Ook de illusionisten laten nog eenmaal iets van hun kunsten zien. De man van de salto krijgt een voetje/knietje van de ander en maakt wederom een salto. Tot slot maakt het paar hun opwachting en wordt de vrouw nog eenmaal rakelings over het ijs gezwaaid door de man. De muziek en het licht lijkt dan even stil/uit te vallen. Maar niets is minder waar want alle "vlammen" op de kostuums van de schaatsers zijn voorzien van kleine kerstboomlampjes, die ze zojuist hebben aangezet. Dit geeft een schitterend effect. En aan het 'oohh' en 'ahhh' van het publiek te horen is het een trefzekere act. Dan wordt er een soort van grote bloem het ijs op gereden. Als de bladeren van de bloem openvallen dan blijkt Pardoes erin te staan. Met een grote Eftelingvlag zwaait hij vrolijk om zich heen. Met een echte 'vuurwerkregen' vlak voor het decor is de show echt aan het einde gekomen.


Muziek

De muziek van deze enerverende show speelt een belangrijke factor in de hele show. Alleen daarom is het al de moeite waard om de show vaker te bekijken. In tegenstelling tot de Sprookjesshow, zal er geen CD verschijnen van de ijsshow. Een aantal fragmenten uit de show zijn bekende Eftelingmelodieëen, bijna alle andere muziek is speciaal en exclusief voor Holiday on Ice gecomponeerd (meestal door de heren Camahue en Andros). Twee fragmenten uit Efteling on Ice zijn wel terug te vinden op een CD, te weten "Xotika". Deze muziek is gecomponeerd door René Dupéré (ook bekend van Cirque du Soleil en Holiday on Ice's "Colours of Dance"). Verder worden fragmenten gebruikt uit twee musicals, te weten: Starlight Express en Sweet Charity. De eerste cast (bestaande uit 20 schaatsers) gebruikte bij het Trio andere muziek dan de 2e en 3e cast. Hieronder de 'play-list' van Efteling on Ice, met dank aan Ivan Murillo van Holiday on Ice.
 

  Lichtshow:
  Holiday on Ice's Evolution

  Woestijn/Oosters:
  Fata Morgana: Harem (R. Bos)
  Fragment uit Xotika (R. Dupéré)
  Desert/Earth: Peacock (R. Dupéré)
   

  Strand:
  Beach (R. Dupéré)
   

  Trio:
  Mister Hot (V. Andros) 1e cast
  Shiver (O. Camahue) 1e cast
  Dancing Fool (B. Manilow) 2/3e cast
   
  Londen:
  London (M. Reed)
  The Rhythm of Life (uit de musical "Sweet Charity")
  Menuet (Bach)
   
  Duo:
  By the Sleepy Lagoon (E. Coates)
  China:
  Datong/Loacai/Ching-Pong (O. Camahue)
   
  Magie (Las Vegas):
  Elooshun/Suite de fuego y Hielo/Shifti/Phinito (V. Andros)
   
  Finale:
  Typestar/Life Evolution/Xoanon/Nefertiti (O. Camahue)
  There's A Light at the End of the Tunnel (uit de musical "Starlight Express")
  Fire Bird Suite (I. Stravinsky)
   
De Pardoesfoto's zijn geplaatst met toestemming van de Efteling.
De foto uit het Oosterse deel is terug te vinden in de CD-inlay van Holiday on Ice
's Xotika.