Voorpagina « Entertainment'Software van het park'
De Efteling vindt entertainment steeds belangrijker, het is 'de software' van het park. In tegenstelling tot attracties, kan entertainment relatief makkelijk vervangen worden. Zo zie je bepaalde acts terugkomen (denk maar aan Dromen met je Ogen Open en Sprookjesfeest), maar sommige acts zie je ook weer snel van het toneel verdwijnen (zoals Die Efteling Steinbock Kapelle). De Efteling wil niet zomaar 'wat' entertainment, men wil kwalitatief hoogstaande acts. Klein entertainment was er eigenlijk altijd al, denk alleen maar aan Jokie de Prrretneus, Buikdanseressen bij Fata Morgana, Mexicaans bandje bij Piraña en niet te vergeten Pardoes. In het verleden heeft de Efteling al eens 'grote' shows binnen de parkgrenzen gehad. Zo hebben o.a. Samson en Gert een paar jaar in de Efteling opgetreden. In 1996 begonnen de Efteling met een eigen show: De Sprookjesshow, welke twee jaar later vervangen werd door 'De nieuwe Sprookjes-show'. Deze show, speelde van 1998 t/m 2001 in het oude Efteling Theater (voormalig Zwembad op de Zonneweide). Eind 1999 kreeg deze show 'The Big E Award', voor 's werelds beste show voor attractieparken.

In 2001 deed de Efteling er een schepje bovenop, nou ja, schepje? Zeg maar gerust schep! Want onder de noemer 'Sterren stralen in de Efteling' stond het hele seizoen in het teken van entertainment. Naast de Sprookjesshow die haar vierde jaar in zou gaan, kwam er nog een grote show bij: 'Efteling on Ice'. Ook deze show kreeg de 'Big E Award'. Een teken dat de Efteling de juiste weg is ingeslagen wat betreft het entertainment. Naast deze grote shows, was het op het Anton Pieckplein genieten van de 'Oberact'. Maar dat is niet alles, na een succesvolle première in 2000 keerde 'De Enige Echte Efteling Fanfare' ook terug. Een goede beslissing van de Efteling, want deze act werd samen met 'Efteling on Ice' een van de meest bekeken acts. Helaas was 'Efteling on Ice' maar voor één jaar.

In het jubileumjaar 2002, pakt de Efteling het wederom groots aan. Een compleet nieuw Theater wordt geopend aan de Roeivijver. Dit is het begin van het 5e parkdeel 'Uitrijk'. In dit Theater waar 1200 zitplaatsen zijn, treedt Hans Klok het hele seizoen op in de opvolger van 'De nieuwe Sprookjesshow': 'Wonderlijke Efteling Show'. In 2003 keert 'De Enige Echte Efteling Fanfare' voor het vierde jaar terug, ditmaal met het thema 'DEEEF goes Showbizz'.

De Wonderlijke Efteling Show is vernieuwd in 2003, waarbij Christian Farla de rol van Magiër van Hans Klok heeft overgenomen. Deze show heeft in 2003, net als zijn voorganger 'The Big E Award' gewonnen. In 2004 zal deze show nog een seizoen op de planken staan. Tijdens de Winter Efteling van 2003/2004 wsd het Theater het domein van de Musical Doornroosje van Studio 100. Een jaar later gevolgd door De Musical De Kleine Zeemeermin, een co-productie van de Efteling en Studio 100.

In 2005 geen Wonderlijke Efteling Show meer, maar weer als vanouds een Sprookjesshow, ditmaal niet in samenwerking met Wentink Events maar met Studio 100. Een zeer geslaagde combinatie. Maar ondanks dat, is de wintermusical van 2005/2006 geen Studio 100 productie, het is een eigen productie in samenwerking met V&V Entertainment: TiTaTovenaar.

Met de musical TiTaTovenaar is het tijdperk van V&V Entertainment duidelijk ingeluid. Want nadat ook de Studio 100 Sprookjesshow zijn houdbaarheidsdatum gehaald heeft, is het park wat grote producties betreft blijkbaar dik tevreden met V&V. Want na de musical TiTaTovenaar volgden de musicals Annie en Assepoester. In 2007, het jaar dat de Efteling haar 55e verjaardag viert, staat de eerste, en naar nu blijkt, de laatste parkshow van V&V in het Efteling Theater: Tika is Jarig. Hiermee is de musical van TiTaTovenaar nog maar eens verder uitgemolken.

Na het hoofdseizoen 2008 valt het doek voor de parkshows in het Theater. Vanaf half september zal de musical The Sound of Music voor onbepaalde tijd in het theater te zien zijn. Hiermee wil de Efteling het Theater,  loskoppelen van het park en zo maximaal gebruiken voor avondvullende producties. Het is wel de bedoeling dat in het park kleinere theaters gaan komen waar kleinere 'parkshows' te zien zullen zijn. Op de kleinere parkshow 'Circus Anton Pieck' na heeft de Efteling tot 2011 geen grote parkshow gehad. Hier kwam met Raveleijn (2011) verandering in. In 2012 is hier de korte, maar indrukwekkende watershow Aquanura aan toegevoegd. Eind 2012 liet de Efteling weten dat de parkshow Raveleijn geheel vernieuwd zal worden. Hiervoor wordt samengewerkt met het Franse park Puy du Fou.

Na meerdere musical te hebben geprogrammeerd in het Efteling Theater komt het park in 2018 met de compleet nieuwe show CARO die draait om de malle molen van het leven. Met deze show probeert de Efteling om de internationale gast ook naar het theater te trekken. In de show wordt nauwelijks gesproken en bestaat het uitbeelden van het verhaal voornamelijk uit zang (bekende pop-nummers), attractiemuziek en dans. 

In 2022 heeft de Efteling op de Speelweide een heel themagebied opgetuigd ter ere van het 70 jarig jubileum. Het gebied werd aangekondigd als pop-up sprookje, maar is feitelijk allemaal aankleding voor de entertainment act 'Efteling Wonderland' die hier plaatsvindt. In de sfeer van Alice in Wonderland belanden bezoekers op het maffe theefeestje met de Gekke Hoedenmaker en de Maartse Haas.