Voorpagina « D.E.E.E.F. 2003Het is dit jaar alweer het vierde jaar dat De Enige Echte Efteling Fanfare op de entertainmentkalender staat. En wellicht voor het laatste jaar, aangezien ze enkel in de weekenden optreden en niet in de Zeven Mijlszomer. En dat is jammer, want de act van dit jaar is beter dan die van 2002. Ook dit jaar is er een kleine wijziging in het ledenbestand van de Fanfare, de grootste wijziging is dat de (grijze) Verstappen van 2001/2002 ermee is gestopt, waardoor 'Verstappen 3' uit 2002 nu dé Verstappen is. De huidige bezetting (meest voorkomende) is als volgt: Meneer Verstappen, Corné Cruissen (CC), Soepstengel, Cinderella, Potters, Van Dijk, Woksel, Pielemans, De Chauffeur, Cassanova, Bonestaak en Appie Janssen. Na de thema's 'DEEEF on tour' en 'DEEEF kiest het ruime sop' staat de Enige Echte Efteling Fanfare dit jaar geheel in het teken van de Showbizz. En dat is een dankbaar thema, zoals al gauw bleek.

Dwarrelplein, met een vrijgezellenfeestjeZoals gebruikelijk start de Fanfare de dag op het Dwarrelplein, waar ze in tegenstelling tot de voorgaande jaren geen ochtendexercitie hebben, maar gelijk met een 'wandelact' starten. 's Middags bij de Pagode begint eigenlijk het showbizz verhaal tot leven te komen. Meestal gaat de Fanfare eerst even een rondje in de Pagode, waarna ze zich opstellen naast Toko Pagode. Verstappen legt even kort uit dat dit jaar in het teken van de showbizz staat: "Want zoals mijn vader altijd zei: There's No Business Like..." waarop de rest van de Fanfare "Show Business!!" zegt en dit nummer inzet. Hierna gaat De Enige Echte Efteling Fanfare verder als 'De Bovenste Beste Showbizz Big Band' met het programma. "En waar komt de Showbizz vandaan?" vraagt Verstappen. CC is er als de kippen bij om het antwoord te geven: "Amerika, meneer Verstappen". Verstappen is zichtbaar blij met het goede antwoord. "Amerika, dat geweldige land, hét land waar de showbizz is ontstaan..." Maar voor Verstappen zijn verhaal kan afmaken loopt CC naar hem toe en vraagt of hij nog eens die verhalen wil vertellen van zijn reizen door Amerika. Maar Verstappen vindt dat niet zo'n goed plan en laat de Fanfare het nummer 'America' uit West Side Story spelen. En dit gebeurt, mede door de swingende manier van drummen door Woksel en Van Dijk, op een heerlijke manier. Eigenlijk beter dan het origineel.

Hierna wordt de reis vervolgd door showbizzland, want in een groot land als Amerika staat natuurlijk ook een nachtclub. "Ja meneer Verstappen," begint CC, "vertelt u nog eens over uw bezoek aan die nachtclub! U weet wel toen u al die schaars geklede vrouwen om u heen had. En dat u op het podium stond en uw shirt uit trok en..." "Jaja, zo is het wel genoeg CC!" Maar CC weet van geen ophouden: "Maar de mensen hier mogen best weten wat u allemaal heeft meegemaakt daar in die nachtclub. U weet wel, toen u daar stond met uw blote gespierde bovenlijf.." Maar dan fluit Verstappen resoluut af en wijst CC zijn plek. Maar CC gaat nog verder: "En vertel nog eens van die vrouw die bij u een olijfje uit uw navel hapte!?!" Dit lijkt de druppel te zijn, want Verstappen fluit nogmaals, en neemt gauw het woord: "Genoeg gesproken over deze nachtclub, we zouden het niet over die vrouwen hebben!!" "Ow, wel over de mannen dan?" reageert CC ad rem. "Het wordt tijd dat we weer gaan spelen. De Copa Cabana!" In dit nummer zitten ook een paar solo's van Fanfareleden, en de laatste hiervan is Appie. Hij speelt een solo maar wordt zoals gebruikelijk afgefloten. Als iedereen stil is speelt Appie toch voorzichtig 'Vader Jacob'.

Meneer Verstappen stelt dit totaal niet op prijs en dirigeert Appie achter de schutting. Voor het volgende nummer moet Van Dijk naar voren komen. Tijdens 'Edelweiss' vertelt hij waarom hij een hekel heeft aan 'The Sound of Music'. In al zijn enthousiasme maakt hij de film met de grond gelijk. Maar dat zal niet iedereen opvallen, aangezien Appie vrolijk mee neuriet. Na het nummer neemt Verstappen dan ook maatregelen: om er zeker van te zijn dat Appie geen streken uithaalt, moet CC met hem mee. Beide heren zijn namelijk niet nodig bij het volgende nummer dat wederom uit een bekende musical komt: 'Phantom of the Opera'. Dit nummer bevat een solo van Pielemans, of zoals meneer Verstappen in het laatste weekend van het voorseizoen zei: "Pielemans, het pientere spookje". Pielemans speelt hier enkel de eerste paar tonen van het nummer en de eerste tonen die de coupletten inleiden. Tijdens dit nummer voeren CC en Appie een klein toneelstukje op achter de schutting. Hierbij hebben beide heren een kussensloop over hun hoofd, om zo als spook het nummer te ondersteunen. Pielemans die telkens een stukje solo speelt, neemt daar vooral in het begin alle tijd voor. Maar zodra hij zijn laatste noot gespeeld heeft neemt de rest van de Fanfare het in sneltreinvaart weer over. Pielemans kijkt ondertussen voldaan om zich heen. En zo gaat het nog een tijdje door. Als het nummer afgelopen is, mag Pielemans maar amper zijn applaus in ontvangst nemen omdat hij door Verstappen terugverwezen wordt naar zijn plek.

Na een pauze keert de Fanfare terug bij het Spookslot/Piraña. Daar aangekomen is het eerste wat ze spelen 'het signaal'. Over het algemeen lokt dit wel de nodige bezoekers. Meneer Verstappen legt uit dat ze het pad bewandelen van de showbizz. En dat het op een rustige manier bewandeld zal worden. Wij gaan 'Ease on Down the Road'. "Wat kondigt u dat fantástisch aan, meneer Verstappen, en u fluit zeker net zo mooi!?" "Mijn fluit is de fluit der fluiten, CC" "Ja, zó is het meneer Verstappen, daar weet ik alles van." Verstappen kijkt een beetje verbaasd als CC terug naar zijn plek gaat: "Daar zouden we het niet over hebben." Maar dan fluit Verstappen toch af en wordt 'Ease on Down the Road' gespeeld. Dit nummer, voorheen bekend als de Koffiemars, bevat een aantal solo's. Deze solo's worden ingevuld door: Bonestaak, Chauffeur, Soepstengel, Casanova en Woksel & Van Dijk. Zoals gewoonlijk is Appie tijdens dit nummer met hele andere dingen bezig.

Na afloop van het nummer wordt hem voor zoveelste keer duidelijk gemaakt dat hij zich stil moet houden en opletten, aangezien van de Fanfare verwacht wordt dat zij op een juiste manier de showbizz exploreren. Om dat op een goede manier te doen, hebben ze extra attributen nodig. "Appie Janssen, wat hebben wij nodig voor de showbizz?" vraagt Verstappen. Appie is op dat moment druk in zijn rugtasje aan het zoeken naar een uitschuifbaar stokje. Verstappen vraagt even later of hij al klaar is, wat niet zo blijkt te zijn. "Meneer Verstappen," zegt CC, "ik ben er wél klaar voor. En misschien even leuk om te vertellen, dat ik het een enorme eer vind om deel uit te mogen maken van uw fanfare, want u bent mijn kapitein op mijn rivier des levens, of zoals hij begin oktober zei: "U bent mijn gids, mijn kompas, mijn kapitein op de Neeltje Jacoba". (Wat verwijst naar het nieuws rondom Mabel Wisse-Smit). Verstappen bedankt CC voor dit compliment en krijgt gelijk nog een compliment van CC: "Alstublieft, en ik meen het uit de grond van mijn hart." Appie is reeds bij Verstappen gaan staan, met het attribuut in zijn handen. Hij moet 'Singing in the Rain' dansen, waarbij hij zijn 'showstok' gebruikt. Tijdens dit dansje moet CC een aantal keren ingrijpen en de juiste pasjes laten zien. Dit is niet het enige dansje wat Appie danst, want 'A Brand New Day' is het volgende nummer. Hierbij worden mensen uit het publiek gehaald om op een cheerleadermanier met de epauletten te 'dansen'.

Verstappen is helemaal niet tevreden met Appie en dat laat hij ook blijken. "Appie Janssen, ik vond het afschuwelijk en belachelijk!" Zoals gebruikelijk staat CC alweer strak achter Verstappen. "Meneer Verstappen, ik sluit mij volledig bij uw oordeel aan, meneer Verstappen." "Dank je wel, CC. Jij bent de rots in mijn branding." "Meneer Verstappen, u bent de kaas in mijn soufflé." "Dank je wel CC, jij bent het zwavelkopje op mijn lucifer", gaat Verstappen eroverheen. "Euh, meneer Verstappen, u bent de endel van mijn darm." Enigszins verbouwereerd kijkt hij CC aan, maar gaat gauw verder met de orde van de dag en roept Appie bij zich. "U bent de hand van mijn granaat," is het eerste wat Appie zegt. Dat had werkelijk niemand verwacht wat menigeen in de lach doet schieten, inclusief Verstappen. "Meneer Verstappen, dat laat u zich tot niet zeggen?" vraagt CC. Verstappen neemt heel even de tijd en reageert: "Appie, jij bent de nagel aan mijn doodskist." CC stemt hier uiteraard mee in.

Om te voorkomen dat Appie bij het volgende nummer weer gekke dingen doet, moet hij het Vrijheidsbeeld uitbeelden, met behulp van een flesje drinken. "Want," zegt Verstappen, "het volgende nummer wat wij hier voor u spelen is 'New York, New York'" "A city so nice, you name him twice." is de immer gevatte reactie van CC. Dit gaat redelijk naar wens. Appie mag weer terug naar zijn plek, en Verstappen gaat weer verder met zijn aankondiging: "Dames en heren, de Enige Echte Efteling Fanfare goes Showbizz! Want... 'There's No Business Like... Showbusiness!" wat net als 's ochtends door de hele groep wordt ingezet. Uiteraard wordt er ook weer voor de kinderen gespeeld. In het voorseizoen was dat vaak 'Kabouter Plop' maar steeds vaker werd het 'De wielen van de bus.' De teksten zijn hierbij wat aangepast: de wielen draaien rond, de deuren gaan open en dicht, lampen gaan aan en uit en de chauffeur die... laat een scheet. Dit slaat enorm aan bij de kinderen die volop meedoen. Meneer Verstappen zal nooit zeggen tegen Appie dat hij het goed gedaan heeft, en dus ook deze keer niet. Appie wordt keihard teruggestuurd naar zijn plek, wat gewaardeerd wordt door CC: "Wat heeft de touwtjes toch weer strak in handen, daar hou ik van." CC blijkt gelijk te hebben als Verstappen de kinderen op 'vriendelijke' wijze bedankt: "Kinderen, jullie mogen allemaal opzouten!" Hiermee is deze act afgelopen, en nodigt Verstappen iedereen uit om om 16.30 uur het showbizz concert van de Bovenste Beste Showbizz Big Band bij te wonen.

Net als vorig jaar heeft de Fanfare ook nu weer één wandelact in hun middagprogramma opgenomen. Deze act vindt plaats in Ruigrijk. Hun eerste 'stop' was tussen de Halve Maen en de Game Gallery in, waar een moeder met haar kind stond. De Fanfare gaat in een kring om de moeder staan en speelt dan "Mamma (jij bent de liefste van de hele wereld)" van Heintje. Om ook iets voor het zoontje te spelen, gaan ze aansluitend in een kring op de grond zitten om vervolgens een kindermedley te spelen. Hierbij neemt CC een beetje de leiding over van Verstappen. Dit gebeurt overigens ook bij het nummer: "De wielen van de bus". Het leiderschap is niet nieuw voor CC, want afgelopen winter leidde hij nog 'De Verloren Fanfare'. Na dit gezin in het zonnetje te hebben gezet vervolgt de Fanfare z'n weg en omsingelt een groepje mensen, waarvan er één verkleed is. Conclusie, vrijgezellenfeestje. De aanstaande bruid moet in de kring blijven staan waarna Appie een liedje/dansje met haar doet. Maar ook de vriendinnen komen er niet zonder een 'muzikale wanprestatie' af. Onder het toekijkend oog van de aanstaande bruid moet het gezelschap de Vogeltjesdans dansen.

Zoals de hele dag al aangekondigd, is 's middags om half vijf de finale-act, ofwel het Showbizz Concert. Deze vindt plaats in Ruigrijk, naast de Game Gallery of tegenover de Meermin. Nadat ze in concertpositie staan begint het Showbizz Concert. Om aan te tonen dat ze compleet met showbizz bezig zijn, laten ze een fysieke act zien. Onder begeleiding van een spectaculair muziekje nemen Appie, Verstappen en CC hun plaatsen in. Appie legt zijn lepel op de grond en gaat daar deels op staan. Achter hem staat meneer Verstappen om Appie straks op te vangen, want dat is de bedoeling. CC heeft zich inmiddels met hand/armbewegingen die bekend zijn uit het turnen (naar de jury toe) voorbereid en heeft een eindje verderop plaatsgenomen voor de lange aanloop. Hij komt vervolgens aanrennen, 'springt' op de lepel, waardoor Appie 'gelanceerd' wordt en in de armen van Verstappen springt. Maar dit was niet de bedoeling, want Appie moest een dubbele salto met schroef maken, en dus laat Verstappen Appie gauw los. CC is ondertussen bij Verstappen gaan staan en zegt: "Ondanks Appie's wanprestatie, vond ik uw prestatie fantastisch." Waarop meneer Verstappen met een glimlach CC bedankt.

Maar CC gaat wederom door, en zegt, terwijl hij terug naar zijn plek loopt: "Ik zal u nooit teleurstellen, meneer Verstappen!" "Dank je, CC. Kunnen we dan nu verder?" Met een grijns reageert CC pijlsnel: "Als u heeft gefloten, kan mijn dag niet meer stuk!! U bent het hek om mijn tuin." Verstappen glimlacht wel maar zegt niets. CC loopt weer naar Verstappen toe en gaat vrolijk door: "Waar u ook gaat, ik zal altijd in uw schaduw staan. Ondanks dat u in mijn aura staat, hou ik toch van u. Meneer Verstappen!!" En dan schiet ook meneer Verstappen in de lach, wat er al aan zat te komen, maar deze laatste opmerking was duidelijk de druppel. Maar de draad wordt alweer snel opgepakt, er men speelt het nummer van de grote brede weg die zij willen bewandelen. 'On Broadway' gevolgd door een nummer waarbij alle leden van de Fanfare worden voorgesteld. Het nummer "Wilkommen, Welcome, Bienvenue" "Wat spreekt u een aardig woordje over de grens" is de altijd scherpe reactie van CC. En terwijl ze dit nummer spelen doet Verstappen eens stap naar voren en stelt zijn Fanfare van links naar rechts voor: "Bonestaak, Cassanova, De Chauffeur, Pielemans, Woksel (de Roffelkoning), Van Dijk, Potters, Cinderella, Soepstengel, en natuurlijk mijn steun en toeverlaat, mijn rechterhand, mijn neefje Corné Cruissen, ofwel CC!" "En de man die ons gebracht heeft tot waar we nu zijn", neemt CC het over, "Mijn grote voorbeeld, onze grote Tamboer Maître, de enige echte Meneer Verstappen!!!"

Het nummer is nog maar amper afgelopen of Van Dijk komt naar voren om Verstappen erop te wijzen dat Appie vergeten is. "Meneer Verstappen vergeet nooit iemand, hij laat hoogstens iemand weloverwogen achterwege" is de verklaring van CC. Ook Appie bemoeit zich er nu mee en attendeert Verstappen erop dat hij vergeten is. "Ja, Appie, want dit jouw laatste dag binnen deze Fanfare." Appie legt zijn spullen weg, draait zich om, en vraagt of hij nog één liedje mag doen voor hij echt de Fanfare zal verlaten. Verstappen strijkt met zijn hand over zijn hart, en geeft Appie toestemming. En dan mag Appie eindelijk echt in de spotlights staan als John Travolta in de musical Grease. Hij heeft een badmuts/pruik op wat lijkt op een vetkuif, en op de Greasemedley dans hij vrolijk, maar iedereen weet dat die dans met meer mensen gedanst moet worden, dus plukt Appie 'willekeurig' en jongen/man en een meisje/vrouw uit het publiek.

En ja hoor, ook CC moet eraan geloven. Hij zet zijn kolbak af en pakt uit Appie's rugtasje nog een pruik, echter dat is de damesversie. Na wat grillige blikken van CC richting Verstappen moeten ze van pruik wisselen. Als het viertal klaar is worden de twee mensen uit het publiek weer teruggestuurd, wat door CC toch enigszins met harde hand gebeurd. Nu Appie zijn ding gedaan heeft, wordt het programma weer opgepakt, en wordt het tijd voor een muzikaal hoogtepunt. Tenminste dat zou het moeten zijn, want ondanks het tegensputteren van Van Dijk, komt de solo van CC. Voor deze speciale gelegenheid mag CC de stok van Verstappen vasthouden (als microfoon). Het prachtige nummer 'My Way' zal door hem gezongen worden. De mensen die de voorgaande jaren CC hebben horen zingen weten al genoeg. Deze versie van 'My Way' is zo slecht daar kan Idols-kandidaat Tim Vicious niet aan tippen. Resultaat is dat enkel Verstappen en CC nog op hun plek staan, de overige leden hebben zich teruggetrokken in de bosjes of zijn zelfs achter het publiek gaan staan. Verstappen fluit dan ook af, om deze Fanfare-onwaardige situatie snel tot een einde te brengen. "Meneer Verstappen, u staat er eigenlijk een beetje irritant doorheen te fluiten." Maar met een verheven stem buldert Verstappen "CC..." "U vond het vast prachtig" kan CC nog snel zeggen. "Nee!" "Dan wilt u vast iets toevoegen aan de act!?" probeert CC, enigszins wanhopig. Maar Verstappen maakt zijn neefje duidelijk dat hij hem helemaal zat is en hem niet meer wil zien. Dat komt zo hard aan bij CC dat hij prompt Verstappens stok laat vallen. CC pakt deze snel op waarna Verstappen de stok uit zijn handen grist. "Terug naar je plek!" En dus loopt CC richting zijn bekkens, maar Verstappen heeft een nieuwe plek voor hem: de oude plek van Appie Janssen. "Meneer Verstappen, daar ligt al die rommel van Appie Janssen!" Maar deze moet hij netjes bij elkaar pakken en opruimen van Verstappen.

De overige leden worden teruggefloten en nemen hun plek weer in. Van Dijk wordt naar voren geroepen om Verstappen te vertellen wie normaal 'My Way' zingt. "Herman Brood op zijn laatste album" is zijn antwoord. Maar dat wordt uiteraard niet bedoeld en uiteindelijk wordt Appie terug geroepen om dit nummer te zingen. Dit alles gade geslagen door een hoogst ongeïnteresseerde CC, die demonstratief met zijn handen over elkaar staat. Een uniek moment om foto's te maken natuurlijk. Dat merkt ook CC, "stop maar hoor met flitsen, heb je nog niet genoeg? Je hebt er net tien gemaakt!" My Way is uiteindelijk ook het laatste nummer, want aansluitend vindt Verstappen dat AJ (zoals Verstappen hem dan noemt) het zo goed gedaan heeft, dat hij CC's oude plek in mag nemen. Meneer Verstappen haalt CC erbij en zet hem hardhandig naast AJ. Om de degradatie van CC nog duidelijker te maken worden de epauletten van CC's schouders getrokken en op de muzikale tonen van de '20th Century Fox' thema op AJ's schouders geplakt. "AJ?" zegt Verstappen. "Ik stond al achter u, meneer Verstappen" is Appie's antwoord. "Och wat een slijmbal" is de reactie van de nog immer chagrijnige 'Corneetje'. Verstappen geeft AJ de opdracht om de leden te laten opstellen in marspositie. Dit gebeurt goed, alhoewel CC zijn oude plek inneemt. En dit is AJ niet ontgaan. Verstappen stuurt hem naar achteren, met de lira van Appie. "Maar dat is het schroot van Appie Janssen!" Het helpt allemaal niets meer, CC staat achteraan, en AJ volgt Verstappen. En zo marcheert De Enige Echte Efteling Fanfare naar het einde van weer een uiterst succesvolle dag in de Efteling. Volgend jaar weer.....??? We blijven hopen.