Voorpagina « D.E.E.E.F. 2002Een nieuw seizoen, een nieuw kostuum, een nieuwe act en een aantal nieuwe Fanfareleden. Heel wat veranderingen ten opzichte van vorig jaar. Of toch niet? Wie De Enige Echte Efteling Fanfare (D.E.E.E.F.) eens een dagje volgt zal toch een aantal 'acts' herkennen van vorig jaar. De grootste verandering is eigenlijk dat de acteur die vorig jaar CC (Corné Cruissen) speelde, dit jaar niet mee doet in De Enige Echte Efteling Fanfare. Op de eerste woensdag van de Zevenmijlszomer, was het in mijn ogen te druk om attracties te gaan doen, een mooi moment op de Fanfare eens te volgen. De bezetting van de Fanfare was deze dag ietsje anders dan de voorgaande weekenden. Sommigen hadden een vrije dag of waren op vakantie. Maar niet getreurd, want zoals Verstappen het vorig jaar altijd zo mooi zei: "We hebben een dubbele bezetting".

De Fanfare tref je 's ochtends al het Dwarrelplein. De act verschilt altijd wel, omdat ze vaak inspringen op gebeurtenissen op het Dwarrelplein. Ditmaal stond de Fanfare keurig opgesteld in marspositie, nou ja keurig? Iedereen behalve Appie Janssen. De Fanfare stond opgesteld voor het grote bord met de plattegrond, maar Appie Janssen stond er achter. Dit viel CC en meneer Verstappen ook op. Dus daar moest wat aangedaan worden. Maar in plaats van even om het bord heen te lopen, moest Appie onder het bord door Limbo-dansen. Wie de Fanfare vorig jaar ook heeft gezien, die zal deze act herkennen uit 'Mexico'. Nadat Appie uitbundig aan het "Limbo-en" was op het nummer 'Speak Up Mambo' stond hij nog steeds aan het verkeerde kant van het bord. Ditmaal was Verstappen milder, want Appie mocht nu om het bord heenlopen. Juist op dat moment zegt meneer Verstappen: "Heren van de Fanfare, opstellen marspositie achter mij!!!" En keurig gaan de Fanfareleden zich opstellen achter meneer Verstappen, iedereen behalve Appie, die net om het bord is gelopen. CC attendeert meneer Verstappen erop dat Appie wederom niet bij de les is. Dus zegt Verstappen nogmaals: "Heren van de Fanfare, opstellen marspositie achter mij!!!" En Appie rent snel naar zijn plek achteraan, maar Verstappen blijft Appie aankijken, en draait daardoor mee. En omdat de Fanfareleden zich op moesten stellen achter meneer Verstappen, loopt iedereen gauw mee. Dit had natuurlijk als gevolg dat Appie weer achter de feiten aanliep.

Nadat iedereen op zijn/haar plek stond vertrokken ze richting de Pardoes Promenade. Maar na een korte zigzag wandeling stopten ze vlak voor het terrasje bij PandaDroom. Ze stonden zo opgesteld dat de hele Promenade geblokkeerd was. Dit zorgde voor een opstopping, welke mondjesmaat door de Fanfare werden doorgelaten. Ineens stopte meneer Verstappen en liet de Fanfare stoppen met spelen. De reden van deze plotselinge stop is, dat er 'concurrentie' even verderop op de Pardoes Promenade staat, ter hoogte van het Spookslot. Op de 'ster' stond Die Efteling Steinbock-Kapelle te spelen. "We gaan het eens van wat dichterbij bekijken", zei meneer Verstappen, waarna de Sluipmars (The Pink Panter) wordt ingezet. Op hun eigen karakteristieke wijze sluipen ze naar de Die Efteling Steinbock-Kapelle om deze te omsingelen. Als iedereen op zijn/haar plaats staat wordt de 'aanval' ingezet met 'Villa Volta'. Bij elke versterking van de melodie doen de Fanfareleden een stap naar voren. Hierdoor staan de leden van Die Efteling Steinbock-Kapelle aan het einde van het nummer erg dicht op elkaar, met de Fanfare er als een muur omheen. Opeens verschijnt vanuit het midden van deze groep mensen een wit vlaggetje, Die Efteling Steinbock-Kapelle heeft zich overgegeven. In het kader van de verbroedering, wordt besloten om het jubileumlied (Ding-Dong) samen te spelen. Meneer Verstappen krijgt de leiding over Die Efteling Steinbock-Kapelle, en Herr Kapelmeister krijgt de Fanfare onder zijn hoede. Na dit heerlijke samenspel gaan beide groepen weer hun eigen weg. De Fanfare vertrekt naar de koffievertrekken, terwijl Die Efteling Steinbock-Kapelle nog even door speelt.

Om 12.00 uur, als de Fanfare hun welverdiende koffiepauze heeft gehad en weer ten tonele verschijnt, lopen ze richting Pagode/Gondoletta. Nadat ze het 'signaal' hebben laten klinken vertelt meneer Verstappen dat ze door Kapitein Mosterdzaad zijn uitgenodigd voor een cruise naar de Caribbean. Rambo bedenkt zich niet, doet een stap naar voren en vraagt: "Carry Bean, meneer Verstappen, is dat de vrouw van Mr. Bean?" "Nee, natuurlijk niet, Rambo. Caribbean, niet Carry-Bean!!" reageert meneer Verstappen. "Dus nog eenmaal: Het is mij een groot genoegen u aan te mogen kondigen dat we zijn uitgenodigd voor een cruise naar de Caribbean." "Ahoy!!!!," zeggen de Fanfareleden in koor, nou ja alle? Appie Janssen zegt in zijn vreugde geen 'ahoy' maar 'yeh'. Dit is meneer Verstappen ook opgevallen. "Appie Janssen, kom eens hierrrr!" Appie komt keurig naar meneer Verstappen, maar doordat er vlak voor het optreden van de Fanfare een pallet met tegels neer is gezet staat meneer Verstappen, in tegenstelling tot alle andere keren, hoger dan Appie Janssen. "Appie Janssen, als ik zeg dat wij zijn uitgenodigd voor een cruise, dan zeg je niet 'yeh', maar ahoy!". "CC!", gaat Verstappen verder, doe het voor Appie, nog eenmaal voor hoe je dit als een echte man zegt." Met een onverwacht, en waarschijnlijk onbedoeld hoog stemmetje zegt CC ahoy. "Dit is niet echt wat ik in gedachten had CC," zegt Verstappen enigszins glimlachend, "Appie Janssen, terug naar je plek. CC!", gaat Verstappen verder, "Het is tijd voor de petceremonie.

Als voorbereiding op de cruise moeten we tegen alle gevaren van de woeste baren opgewassen zijn!" CC loopt naar Appie toe, die de hele tijd al met een Carnaval Festival rugtasje loopt. Hij staat het tasje af aan CC die er onder muzikale begeleiding een pet uit haalt. Als hij deze bij Verstappen op z'n hoofd wil zetten, fluit meneer Verstappen CC weg als hij ziet dat CC een verkeerd hoofddeksel in zijn handen heeft. "CC, hoe kom je aan dat hoofddeksel?" "Die zat in de tas, meneer Verstappen!" zegt CC vol overtuiging. "Maar dat is niet het goede hoofddeksel, ga kijken of er nog één in zit," zegt meneer Verstappen, "Zo'n Peppie-hoedje is meer iets voor Appie Janssen." Hij had het nog niet gezegd of de Fanfare begint gelijk de tune van Peppie en Kokkie te spelen. En natuurlijk moet Appie eraan geloven en loopt hij de rest van de dag met een 'peppie-hoedje'. CC heeft ondertussen de kapiteinspet gevonden, en laat deze uitgebreid aan het publiek zien, waarna hij de petceremonie afrondt door Verstappen eindelijk maar toch de juiste pet op te zetten. Er worden nog een paar nummers zonder al te veel problemen gespeeld, om vervolgens 'aan boord te gaan'. De intro van het slotnummer wordt keurig gespeeld maar gaat dan al gauw over in Ding-Dong (het jubileumlied van de 50-jarige Efteling). Verstappen is alles behalve blij met dit initiatief en wijst hen terecht, of hij zal het publiek even vertellen wat zij met hun zakgeld in Amsterdam doen. Na deze vermaning gaat het wel goed, en gaat de Fanfare aan boord voor een kop koffie, of zou er toch een cocktail voor hen klaar staan...???

's Middags, om 14.00, na de middagpauze gaat de voorbereiding verder, en lopen ze van Reizenrijk naar Ruigrijk. Deze act is voornamelijk een loopact, zoals de Fanfare veelvuldig deed in hun eerste jaar (2000). Eenmaal aangekomen in Ruigrijk verzamelen de Fanfareleden zich rondom de Polka Marina. Een welkome afleiding voor de vele mensen in de wachtrij van de Polka Marina. Na een rondje Polka Marina, wordt de concertpositie ingenomen, maar dit keer met de rug naar het 'gewone' publiek. Hierdoor staan ze met hun gezicht naar de mensen in de wachtrij. "Heren van de Fanfare, zoals ik vandaag reeds aangekondigd heb zijn wij uitgenodigd voor een cruise naar de Caribbean, en derhalve zullen wij ons daar goed op voorbereiden. We gaan daarom een aanvalslied spelen, en op mijn commando vallen we aan." En op de tonen van The A-Team stapt de Fanfare telkens op commando een paar stappen naar voren richting de wachtende bezoekers van de Polka Marina. Na afloop van de 'Entermars' lopen ze richting de Kurketrekker (waar sinds 2005 de Kombuys staat), waar vele mensen met een ijsje rustig op een bankje zitten.

Eén van de banken wordt omsingeld door de Fanfare. "Dames en heren," zegt meneer Verstappen, "Omdat de Efteling dit jaar 50 jaar bestaat zullen we iets voor u spelen wat u niet snel zult vergeten. Het is een kort nummer waar de noten elkaar zeer snel opvolgen, dus let goed op! Het nummer is getiteld 'Dombo'." Het nummer wordt vrij zacht gespeeld, te zacht voor Verstappen, want hij blaast ze af. "Heren van de Fanfare, het zijn volwassen mensen, dus draai die volumeknop maar open!" Gevolg is een oorverdovende versie van het nummer Dombo. En ik denk dat de mensen aan het tafeltje dit inderdaad niet zo gauw zullen vergeten. Zoals gezegd, is deze act een loopact, waardoor de Fanfare zijn weg vervolgd naar het terras voor de Likkebaerd. Daar zit een gezin aan tafel, met een baby. Ook hier worden de mensen omsingeld, maar in plaats van een oorverdovend nummer, wordt er een slaapliedje voor de baby gezongen. Aan het einde van het nummer blijkt alleen meneer Verstappen te slapen. CC lost dit probleem vakkundig op door hard met zijn bekkens te slaan. "Heren van de Fanfare, opstellen in marspositie achter mij!" is het eerste wat Verstappen zegt. Dit is tevens ook het einde van deze act, want De Enige Echte Efteling Fanfare zal naar de koffievertrekken vertrekken.

Het volgende optreden, wederom in Ruigrijk, vindt plaats bij de Meermin, Of zoals Van Dijk vaak zegt "De visafslag". Het eerste nummer is "Under The Sea", het swingende reggae nummer uit Disney's "The Little Mermaid". Het is opvallend dat er dit seizoen veel swingende nummers gespeeld worden, en als ze van zichzelf niet swingend zijn, dan worden ze alsnog zo gespeeld. Je zou haast denken dat de swingende manier van spelen wat te maken heeft met de Caribische muziekstijl. Ritmisch zit het namelijk erg goed in elkaar, zelfs het 'My Bonnie" wat van oorsprong 3/4 is wordt als een swingende 4/4 gespeeld. Het volgende nummer, gaat over een boot..." Waarop Lange Darm gelijk allerlei boottypen opnoemt als Tjalk, Rijnaak, Skûtsje. "Nee, het gaat over een Bananenboot, Pielemans kom eens hier!" zegt Meneer Verstappen.

Pielemans komt en Verstappen legt uit dat het volgende nummer een intro heeft, die door Pielemans gespeeld gaat worden. "Hoe gaat het nummer?" vraagt Verstappen. "Snoeihard", antwoordt Pielemans. "Hoe gaat het nummer?" vraagt Verstappen weer. "Snoeihard!!!", antwoordt Pielemans wat harder. "Hoe gaat het nummer?" vraagt Verstappen voor de derde keer. "SNOEIHARD!!!!!!!!!" schreeuwt Pielemans. "Je hoeft niet zo te schreeuwen hoor, daar houd meneer Verstappen niet van," zegt CC die achter Verstappen stond mee te luisteren. Verstappen wijst aan waar Pielemans mag gaan staan om de intro van de Bananaboatsong te gaan spelen. Maar al gauw wordt hij afgefloten, "Dit is toch niet snoeihard? Probeer het daar nog eens." Verstappen wijst naar de hoek waar ik ook sta. "Bij die jongen? vraagt Pielemans al wijzend naar mij (ik had het kunnen weten). En met een trompet bijna tegen mijn voorhoofd speelt Pielemans nogmaals het intro. Verstappen is nog niet tevreden en zegt dat hij de intro nogmaals moet spelen. Nadat hij de intro heeft gespeeld sprint hij terug naar zijn plek waar hij (wederom) te laat aan komt. Verstappen ziet het door de vingers, en het nummer wordt keurig gespeeld. Maar niet alleen de intro moet door Pielemans gespeeld worden, maar ook de slotnoten. Hiervoor moet hij op de tafels bij de Meermin gaan staan. Op dat moment komt 'Cinderella' naar voren en kaapt het slotstuk voor Pielemans ogen weg. Meneer Verstappen kijkt verbaasd om en spreekt 'Cinderella' hierop aan. Natuurlijk dikt CC alles nog een beetje aan wat resulteert in de reeds bekende disciplinaire maatregelen. 'Cinderella' moet drie keer opdrukken, dit gaat niet van harte maar ze redt het wel.

Appie Janssen heeft de hele tijd in het bos gestaan achter de Fanfare omdat hij hiervoor niet serieus mee deed, maar dansjes maakte. "Appie Janssen! kom eens hierrrr", roept meneer Verstappen, "Als jij zo graag in de belangstelling wilt staan dan mag je dat nu hier doen. Leg je lira weg." Appie gehoorzaamt en komt terug met een blik vol verwachting, alsof het pakjesavond is. "Appie Janssen, jij gaat een liedje zingen voor de kleintjes. En daarbij hoort ook een dansje." De vreugde straalt van Appie's gezicht af. "Ja, het kan niet op hé? Dansen én zingen, word jij even verwend" zegt Verstappen bij het zien van Appie's gezicht. "Dames en heren," gaat meneer Verstappen verder, "Dit nummer is speciaal voor de kinderen. Dus als u die jong even wil inleveren en hier neer zetten! CC help jij eens even." CC loopt prompt naar voren met zijn bekkens onder de arm. "U heeft meneer Verstappen gehoord, al die kinderen inleveren en hier op een hoopje gooien!!" zegt CC op zijn eigen tactische manier.

"En NIET met je vieze vingers aan het pak van meneer Verstappen komen!!" Als alle kinderen keurig vooraan staan zingt/danst Appie een heel leuk (kinder)liedje: "De grote banaan uit Afrika". Aan het eind van het nummer zingt Appie: "De krokodil, komt steeds een beetje nader. De krokodil, komt steeds een beetje nader." En als de muziek is gestopt, sluit hij af met "Dan bijt 'ie in je bil!" Dit is meneer Verstappen niet ontgaan. "Wat zei jij daar, Appie Janssen?" "Dan bijt 'ie in je bil", antwoordt Appie, waarop meneer Verstappen eens naar Appie kijkt en zegt: "Dan moet je ze wel hebben hè!" CC komt naar voren om meneer Verstappen erop te wijzen dat het tijd is om aan boord te gaan, wat simpelweg inhoudt dat deze act erop zit en dat men kan genieten van een half uurtje pauze. En met het nummer 'Wij gaan aan boord" gaan ze wederom richting de koffievertrekken.

De laatste act is weer bij de Pagode/Gondeletta. Het is hier deels een herhaling van de vorige act in Reizenrijk, met dit verschil dat de voorbereiding voor de cruise niet begint, maar afsluit. Zo beginnen ze met het swingende "Down by the Riverside", waar enkele leuke 'poses' tussen zitten. "Zoals ik vandaag eerder heb aangekondigd, zijn wij uitgenodigd om aan het eind van het seizoen een cruise naar de Caribbean te maken. "Ahoy!!!!," zeggen de Fanfareleden in koor, nou ja alle? Appie Janssen zegt in zijn vreugde geen 'ahoy' maar 'yeh'. Dit is meneer Verstappen, net als 's ochtends ook opgevallen. CC mag nogmaals voordoen hoe je reageert als je voor een cruise bent uitgenodigd. "Ahoy," zegt CC met wel heel zware stem. Zelfs meneer Verstappen, die al heel wat gewend is, kijkt daarvan op. "Ja, ik heb in de pauze even zitten oefenen, omdat het vanochtend niet zo goed ging," zegt CC. "Nou Appie," vervolgt meneer Verstappen, "hoe reageer je als ik zeg dat we zijn uitgenodigd voor een cruise naar de Caribbean?" "Ahoy, Yo Yo Yo" zegt Appie, op dezelfde coole manier als CC dat net deed. Echter, een goede reactie is niet het enige wat belangrijk is. Volgens meneer Verstappen is er eigenlijk maar één manier om geheel voorbereid te zijn voor de cruise: de marine! "Appie Janssen, kom eens hier, jij gaat hier met die jong wat doen!". Verstappen legt uit dat Appie met een aantal kinderen de intro gaat klappen. De kinderen klappen tijdens het nummer 'In the Navy' lekker mee. Echter halverwege komt dit fragment terug, waardoor de kinderen snel terug hollen naar voren om weer met Appie te klappen. Aan het eind van het nummer is meneer Verstappen nou niet echt tevreden over Appie's optreden. Hij vindt dat Appie onvoldoende geoefend heeft, en stuurt hem daarom (net als vorig jaar in Mexico) achter de schutting. "Zal ik hem even verwijderen, meneer Verstappen?" vraagt CC bijna smekend. En zo pakt CC Appie bij zijn oor en zet hem achter de schutting. "Zo die is geruimd" zegt CC, "Zal ik weer naar mijn plaats gaan, meneer Verstappen?" "Nee," antwoordt Verstappen, "Blijf maar even staan."

"O, is het al zo ver?" reageert CC verheugd. CC legt zijn bekkens weg, en vertelt dat hij een nieuw instrument onder de knie heeft: sambaballen. "Ik zal een nummer voor u zingen, meneer Verstappen." Potters komt gelijk naar voren. "Nee hè! We hadden afgesproken dat CC geen (vocale)solo meer zou krijgen. Het is vorig jaar helemaal mis gegaan. Ik noem 2 woorden: Tirol & Mexico". "CC krijgt geen solo, jullie gaan hem begeleiden. Enigszins tevreden loopt Potters terug. De Fanfare begint met spelen als CC 'De vissers van San Juan' zingt, en hij begeleidt zichzelf met de sambaballen. aan het eind van het nummer zegt Verstappen. "Je hebt me wederom teleurgesteld! Ga jij eerst je tekst nog maar eens oefenen. Achter het hek. Ga daar maar met je ballen spelen." En zo verdwijnt ook CC achter het hek. "Stuurde u CC weg???" vraagt Potters vol verbazing. "Ja!" is het korte maar heldere antwoord van meneer Verstappen. Met een grijns van oor tot oor loopt Potters weer terug. Het volgende nummer wat gespeeld wordt is: My Bonnie is over de sloot (zoals Verstappen het noemt). Echter dit nummer bevat ook een stuk van "Schipper mag ik over varen", en telkens als deze regel gespeeld wordt komt eerst Appie naar boven om 'ja' te schudden en gelijk daarna komt CC even met zijn gezicht boven de schutting uit om 'nee' te schudden. Na dit nummer worden Appie en CC terug geroepen. Appie komt als eerste, en mag weer terug in de Fanfare, vervolgens wordt CC nogmaals geroepen. Hij steekt zijn hoofd weer boven de schutting uit en zingt 'Laat me alleen, alleen met al mijn verdriet..." Ditmaal zuiver, het geeft overigens wel weer duidelijk de muzieksmaak van CC aan. Vorig jaar zong hij "Zaterdagavond" van Denny Christiaan en Mieke, en dit jaar "De vissers van San Juan van Frank en Mirella, en net dus "Laat me alleen" van Rita Hovink. Allemaal smartlappen, wie had dat van CC verwacht!?!

Tot slot wordt nog een swingend nummer gespeeld, wat over de late avond gaat: "Late in the Evening". Meneer Verstappen fluit om te beginnen als CC zegt: "Geweldig gefloten, Meneer Verstappen!" Met een glimlach bedankt Verstappen hem voor deze opmerking. "U verdient het" reageert CC onmiddellijk. Het echte slotnummer is ditmaal niet "Wij gaan aan boord", maar de oude vertrouwde Koffiemars (Ease on Down the Road), waarmee de optredens van de Enige Echte Efteling Fanfare erop zitten. Voor mensen die het programma van vorig jaar nog in hun hoofd hebben zitten is het even wennen, maar na gelang het seizoen vordert wordt alles steeds beter. Persoonlijk mis ik een beetje het betweterig karakter van Van Dijk, die altijd overal wel wat over te zeggen had. Hoe dan ook, De Enige Echte Efteling Fanfare is dit jaar (2002) samen met de Wonderlijke Efteling Show het beste entertainment.


CC's solo: De vissers van San Juan