Voorpagina « Anton PieckpleinEén van de bekendste en oudste pleinen van het park is ongetwijfeld het Anton Pieckplein. Het plein is vanzelfsprekend genoemd naar één van de drie oprichters van het park: Anton Pieck. In 1954, twee jaar na de opening van het park, is het Anton Pieckplein in gebruik genomen. Het plein is een middeleeuws aandoende dorpsplein. Het plein kenmerkt zich door de nostalgische sfeer met speeltuin, vijf carrousels en diverse horecapunten met typische Pieckse geveltjes.

Anekdote
Bij de opening van dit plein, werd Anton Pieck flink beetgenomen. Iedereen zat daarbij in het complot. Het idee kwam van de man die Piecks ontwerpen tot leven liet komen, Peter Reijnders. Het ging als volgt: bij de openingsplechtigheid van het plein hing er een knal oranje bord met in witte letters geschreven "IJS" aan de muur van het poppentheater. Anton Pieck begreep als enige niet waarom dat bord er hing, want hij had een afschuw aan zulke felle kleuren en strakke lettertypes.

Op een geven moment onderbrak de voorzitter Van der Heijden zichzelf, om aan Anton Pieck te vragen wat hem zo ergerde. Hij sprong op en liep op het lelijke bord af en rukte het eraf. Onder dat bord, was een naamplaatje bevestigd met daarop: "Anton Pieckplein", zodoende had hij zijn eigen plein geopend. Men zegt dat Anton Pieck sindsdien niet meer van ijs hield.

Het plein leek voor lange tijd opgedeeld te zijn in twee delen. Het voorste gedeelte is het echte Pieck deel. Op dit deel van het plein staan naast de Anton Pieckcarrousel ook een aantal sprookjes, waaronder Zwaan, Kleef aan!, De Ganzenhoedster en De Stenen Kip. Het achterste deel van het plein is het gedeelte achter de Smulpaap, met onder andere het Olifantenbadje en een aantal carrousels. In 2003 is het achterste gedeelte van het plein op de schop gegaan. De Smulpaap en Piet de Smeerpoets die midden op het plein achter de Anton Pieckcarrousel stonden werden afgebroken en diverse carrousels kregen een flinke opknapbeurt.

Het nieuwe gedeelte van het plein heeft een hele gezellige uitstraling en is ontworpen door Michel den Dulk. Hierbij heeft hij zich laten leiden door de tekeningen van Anton Pieck. Achter op het plein zijn enkele horecapunten gevestigd, waaronder ijssalon Suykerbuyk, een nieuwe Smulpaap en de Olyke Tweeling, waar bezoekers lekker van hun eten kunnen genieten.

De nostalgie die Anton Pieck op diverse prenten laat zien, is aan Michel den Dulk niet voorbij gegaan. Alle carroussels zijn gerestaureerd en hebben een mooie plek gekregen op het plein. Nieuw op het plein zijn een fontein met daarop De Bremer Stadsmuzikanten en het Efteling Museum, waar een tentoonstelling te zien is over de geschiedenis van het park.

In 2023 heeft het plein na twintig jaar weer wat extra liefde en aandacht gekregen. Zo is de Kleine Zweefmolen volledig gerenoveerd en zijn zijn er vier aapjes toegevoegd die op een van de eerste schetsen van Anton Pieck te zien zijn. Deze waren tot op heden nooit uitgevoerd. Op het oude deel van het plein heeft bestrating deels plaatsgemaakt voor extra bomen en beplanting, wat het gevoel van een dorpsplein ten goede komt. op 19 april werd, op de geboortedag van Anton Pieck, het Poppenkast Theater na jarenlange sluiting weer heropend. Hier is dagelijks het verhaal te horen van poppenspeler August en zijn aapje Aagje. Bijzonder is dat het Ballonnenvrouwtje in de voorstelling ook een belangrijke rol speelt. 

Op het gebied van entertainment is het oudhollandse volksvermaak vaak op het plein te vinden. Diverse shows en acts zijn er al te zien geweest, waaronder een Pieckfijn Plein, de Ganzenfanfare, Muziekdoosjes en Circus Anton Pieck.

Attracties op het Anton Pieckplein
 Anton Pieckcarrousel
 Carrousel van Giezen en Vermolen 
 Grote Zweefmolen
 Kleine Zweefmolen
• Vlindermolen
 Efteling Museum
 Het Geheim van de Smid
Poppenkast Theater

Sprookjes op het Anton Pieckplein
De Stenen Kip
• Zwaan, Kleef aan!
• De Ganzenhoedster
• Holle Bolle Gijs
• De Gekroonde Eend
• De Bremer Stadsmuzikanten

Horeca op het Anton Pieckplein
 Het Witte Paard
 De Hoorn des Overvloeds
 Suykerbuyk
 Smulpaap
 Spiegeltje, Spiegeltje (voorheen Loetiek)
 De Soete Inval