Voorpagina « De attractieNa maandenlang te hebben gesmuld te hebben van de diverse bouwfoto's en Making-Of afleveringen op YouTube werd op Baron 1898 op 30 juni officieel voor de pers en genodigden geopend. Eén dag later opende de attractie voor alle bezoekers. Dat de attractie populair zou zijn was te verwachten, maar dat de wachttijd al snel zou oplopen tot 150 minuten bij de reguliere entree en 60 minuten bij de single riders wachtrij.

Als de bezoekers eenmaal als kompel in het mijncomplex mogen betreden wordt hen in het priklokaal, door middel van een ticket, verteld op welke rij ze straks plaats mogen nemen. Voor de gasten die wel de voorshows willen beleven maar niet in de trein durven is er een 'kompels bovengronds' kaart, waarmee ze de attractie kunnen bezoeken, maar uiteindelijk niet in de trein zullen gaan.

In de attractie verteld mijnbaron Gustave Hooghmoed zijn verhaal. De stem is ingesproken door niemand minder dan Paul van Gorcum, bij de meeste wel bekend als Baron van Neemweggen in de kinderserie Bassie en Adriaan. Enige gelijkenis tussen beide baronnen zal niemand ontgaan zijn. Naast de Baron is ook het gezang van de Witte Wieven te horen, dit is ingezongen door Anneke van Giersbergen.

Eerste voorshow:
Bij het betreden van Rijksmijn Baron 1898 komen de kompels terecht in een achthoekige ruimte, welke dienst doet als kleedkamer. In het midden staat naast een bankje. Over het bankje hangt wat kleding en het lijkt alsof de kompels net even weg zijn, want een geopende broodtrommel en half flesje melk staan nog op het bankje. Op het bankje staat ook een ouderwetse grammofoonspeler waar het centrale thema van de attractiemuziek op te horen is. Veel tijd om van de muziek is er niet, als er ineens een stem te horen is:

Baron Gustave Hooghmoed:
Kompels? Kompels! Het is mij een eer, u als Baron Gustave Hooghmoed te verwelkomen in Rijksmijn Baron 1898. I welcome all of you mineworkers from abroad in my beautiful mine.

Vandaag heeft u het voorecht af te dalen in de mijnschacht die toegang geeft tot rijkdom en welvaart. Ik zal u opleiden tot mijn beste kompels. U wordt verzocht uw mijnlantaarn en helm in ontvangst te nemen. U bent verantwoordelijk voor mijn... een fortuinlijke opbrengst. Met mijn kathedraal van staal, de schachtoren, daalt u af naar de ondergrondse schatkamer. En daar, in de diepste krochten verborgen ligt het goud voor het grijpen. Het is mijn goudmijn.

Witte Wieven:
Kompels ga niet verder maar keer huiswaarts. Wij witte wieven waken over het goud.
U zijt gewaarschuwd!

Baron Gustave Hooghmoed:
Kompels, u laat zich toch niet afschrikken door een schepping van bijgeloof en zinsbegoocheling, die zich Witte Wieven placht te noemen? Do not be discouraged by the White Women. Hurry up now! Loopt u door naar het loonlokaal en maak uzelf gereed voor de afdaling. Rijkdom ligt voor u in het verschiet.
Tweede voorschow - Loonlokaal:
In de tweede ruimte, het loonlokaal, treffen we de baron zelf aan. Hij spreekt de kompels toe alvorens ze de mijn in gaan. Net als in de eerste voorshow is ook de tweede show grotendeels tweetalig.

Baron Gustave Hooghmoed:
...zegt u mij hoeveel kilo goud is dit. Is de eerste ploeg al vertrokken?

Spoed u zich hierheen. For my foreign mineworkers, please take a closer look at the instructions above the doors. Opstellen in rijen van drie ter voorbereiding op de afdaling. Weldra wordt u verwacht in het ophaalgebouw, waar uw transport gereed staat. Kompels... Hehehe. Tijd is geld! Blijft u bij elkaar. Wacht op het sein en daal af in de mijnschacht. Delf voor mij het goud en rijkdom zal u ten deel vallen.
Glück Auf!

Niet veel later knippert het sein, op de maat van de muziek, waarna de eerste ploeg doorloopt naar het ophaallokaal. De tweede groep blijft achter in het loonlokaal als Gustave wederom zijn kompels toespreekt.

Baron Gustave Hooghmoed:
Kompels, de eerste ploeg is u voorgegaan. Maakt u zichzelf ook gereed voor de afdaling. Maakt voort! Snel opstellen in rijen van drie want uw transport wordt al gereedgemaakt in het ophaalgebouw.

Ach, in uw blik zie ik de vastberadenheid die ik in de vorige ploeg zo nodig gemist heb. U bent de beste kompels: moedig, standvastig en loyaal. Wacht op het sein en daal vervolgens af naar de duisternis van het ondergrondse gangenstelsel. Delf daar voor mij het goud en ontvang loon naar werken. Want weet: goud verzoet de arbeid. Hahaha!

Glück auf!

Als ook nu het sein weer knippert op de maat van de muziek, openen de deuren naar het ophaalgebouw en lopen de achttien kompels naar de trein.


De rit

Na tweemaal te zijn toegesproken door Gustave Hooghmoed is het hoogtijd om af te dalen in de mijnschacht. Maar alvorens dit gebeurd worden we, eenmaal in de trein zittend, in de machinekamer nog éénmaal gewaarschuwd door de Witte Wieven.

Witte Wieven:
U was gewaarschuwd. Ongehoorzaamheid. Wij Witte Wieven, waken over het goud en saboteren de afdaling.
Hoogmoed komt voor den val!

De trein wordt daarna in een flink tempo naar de top van de liftschacht getakeld al waar de trein een 2 a 3 seconden blijft hangen boven de tunnel. Zodra de trein weer in beweging komt raast deze met 90 kilometer per uur door de tunnel de Immelmann in. Na de eerste inversie volgt een tweede, de zogeheten Zero-G-roll. Na een snelle helix nadert het station. De Efteling van de rit zelf een onride video op Youtube geplaatst: