Voorpagina « Technische Specificaties



In de 1981, het jaar dat de Python geopend werd, was het de grootste stalen achtbaan van Europa. Die tijd is al lang voorbij, maar het maakt de achtbaan er niet minder populair door. Zelfs nu zijn er soms dagen waarbij de gehele meandering vol staat. De Python is een 750 meter lange achtbaan met twee loopings en twee kurkentrekkers. De treinen brengen de bezoekers naar 30 meter hoogte, al waar in 2005 een mooi overzicht is over de bouwplaats van De Vliegende Hollander. Na een lange bocht naar links, komt de eerste afdaling richting de eerste van de twee loopings. Bij de afdaling behaalt de Python z'n topsnelheid: zo'n 85 kilometer/uur. Dit is het moment waarop de mensen voor in het voorste wagentje de meeste krachten te verduren hebben. Zij komen met grote snelheid aan en worden fors in hun zitje gedrukt als de richting van de trein in luttele seconden verandert van omlaag in omhoog. De virtuele zwaartekracht als gevolg van dit manoeuvre bedraagt 3,5 keer de reële zwaartekracht. Nadat je vier keer over de kop bent gegaan, volgt nog de Bayern Kurve. Hier wordt ook de actiefoto gemaakt. Na een laatste bocht omhoog, rijd de trein het station weer in, en zit dit avontuur er op.

Op drukke dagen rijden twee treintjes; de capaciteit is dan dubbel zo groot (1400 personen per uur). Terwijl het ene treintje omhoog gaat, kunnen passagiers in het andere treintje instappen. De hele rit, van start tot aankomst, duurt 105 seconden. De Python werd ontworpen door Arrow en gebouwd door Vekoma voor 10 miljoen gulden (4,5 miljoen euro), en is hier mee net zo duur/goedkoop als Villa Volta. De rood-geel-zwart-gekleurde treintjes uit 1981 werden in 1996 vervangen door rood-zwarte treintjes die gestroomlijnder zijn en zachter rijden. In 2005, één jaar voor het 25 jarig jubileum, zijn deze treinen vervangen door zeer open treinen van Kumbak Coasters. Een nog niet zo'n heel groot en bekend bedrijf. Maar met de bouw van de waterachtbaan De Vliegende Hollander hopen ze naam te maken. Hierdoor heeft Kumbak Coasters met de nieuwe Python treinen de hand in de eerste (oudste) thrillride, maar met de De Vliegende Hollander ook de nieuwste thrillride op z'n naam staan.

Weer nieuwe treinen
De treinen van Kumbak Coasters hebben niet lang op het spoor gestaan. Eind 2011 werden de treinen, naar verluid vanwege te intensief onderhoud, vervangen door nieuwe treinen. Na de ervaringen die de Efteling heeft gehad met Kumbak Coasters, is het weer voor kwaliteit gegaan en niet voor een koopje. Bij de nieuwe projecten is dan ook gekozen voor solide partners. Zo is Joris en de Draak gebouwd door Great Coasters International (de nummer één in houten achtbanen) en wordt Aquanura gebouwd door WET Design (marktleider op het gebied van grote fonteinshows). Vekoma was dan ook de aangewezen partner om de nieuwe treinen voor de Python te leveren. Een groot verschil met de vorige treinen is dat de beugels veel comfortabeler zijn. Enkele foto's van de nieuwe Vekoma treinen vind je in de fotogalerij. Naar verluid zou Vekoma ook het transportsysteem van Hartenhof gaan leveren, maar dat is uiteindelijk niet doorgegaan.



Gedeeltelijke sloop en wederopbouw
Dat de Python niet het eeuwige leven zal hebben was van meet af aan duidelijk. De laatste jaren was er steeds vaker en steeds meer onderhoud nodig. In 2016 liep het aantal onderhoudsbeurten zelfs op tot zes. Een jaar later, in 2017, wordt bekend dat de Efteling geen halve maatregelen neemt. Waar de houten achtbaan Pegasus in 2009 het veld moest ruimen voor Joris en de Draak, kiest het park nu om de Python maar gedeeltelijk af te breken en opnieuw op te bouwen. Alle baanelementen tussen de eerste drop en de remsectie voor het station zal worden vervangen. Het station, de lifthill en eerste afdaling blijven staan. De baan wordt geheel opnieuw uitgemeten, om zo een betere ritervaring te kunnen geven. De vernieuwde baan wordt vervaardigd door het Belgische CSM en voldoet aan de nieuwste (duurzaamheids)eisen. Hierdoor ziet het spoor er ook iets anders uit. Dit is niet het enige verschil, ook de kolommen hebben een iets andere vorm, doordat de baan nu zeven meter langer is geworden. Dit is het beste te zien bij de bocht tussen de tweede looping en de kurkentrekker. De laatste rit van de 'oude' baan vond plaats op 6 januari 2018. Op zaterdag 31 maart was de heropening. Ter ere hiervan waren gelimiteerde Python-moeren te koop, welke in recordtijd uitverkocht waren. Met de gedeeltelijke herbouw is de achtbaan met 'iconische waarde' behouden gebleven voor toekomstige generaties. Een klein deel van de baan is nog altijd te bewonderen in de tuin van het Efteling Museum.


Technische Specificaties

AttractietypeStalen achtbaan
Lengte baan750 meter, 757 meter sinds vernieuwing 2018
Hoogte baan29 meter
Snelheid55 km/uur
Oppervlakte4000 m2
Grootste daling22 meter
Capaciteit1400 personen/uur
Ritduur2 minuut, 8 seconden
Aantal treinen2
Aantal coaches7
Aantal personen per coach4
Investering4,5 miljoen euro (10 miljoen gulden)
Minimum lengte1.20 meter



Overige Specificaties

HoofdontwerperArrow
Leverancier baanVekoma
Leverancier eerste treinenArrow
Leverancier tweede treinenVekoma
Leverancier derde treinenKumbak Coaster
Leverancier vierde treinenVekoma
Inversies4 (2 loopings, 2 kurkentrekkers)
G-kracht3,5
Openingsdatum12 april 1981
ThemaSlang
ActiefotoJa (Tijdelijk niet na heropening 2018)
Toegankelijk voor mindervalidenJa
Single-ridersJa
Boarding PassJa