Voorpagina « De drie biggetjesEr zijn zoveel verhalen en legenden die van vader op zoon, van moeder op dochter, worden doorverteld. Velen zijn in talloze sprookjesboeken vastgelegd en in de Efteling zijn een groot aantal ervan zelfs tot leven gekomen. Maar zelfs met het ruime aanbod van sprookjes in het Sprookjesbos en legenden in de rest van het park, blijven er nog vele mooie verhalen over, die het ook waard zijn om niet vergeten te worden. Op deze pagina het sprookje van 'De drie biggetjes'. Een volksverhaal dat zijn oorsprong kent in het oude Engeland van de achttiende eeuw. Als sprookje is het niet in het park te vinden, toch duikt één van de biggetjes vanaf 2022 in het park op...

Het sprookje
Lang geleden was er eens een oude zeug en die drie biggetjes had. En omdat ze niet genoeg had om hun te eten te geven, stuurde ze hen de wereld in om hun geluk te zoeken. De eerste die wegging, ontmoette een man met een bos stro en zei tegen hem: "Alsjeblieft man, geef mij wat stro om er een huisje van te bouwen." Dat deed de man en het varkentje bouwde er een huisje van. Niet lang daarna kwam er een wolf aanlopen die aan de deur klopte en zei: "Varkentje, varkentje, laat mij erin." Waarop het varkentje antwoordde: "Nee, daarin heb ik geen zin, je komt er niet in!" De wolf antwoordde daarop: "Dan blaas ik maar en dan proest ik maar, en zo blaas ik je huisje uit elkaar." En toen blies en proestte hij, blies het huisje uit elkaar en at het kleine varkentje op.

Het tweede varkentje kwam een man met een bos takken tegen en zei: "Alsjeblieft man, geef me die takken om er een huisje van te bouwen." Dat deed de man en het varkentje bouwde zijn huisje. Toen kwam de wolf eraan, die zei: "Varkentje, varkentje, laat mij erin." "Nee, daarin heb ik geen zin, je komt er niet in." "Dan blaas ik maar en dan proest ik maar, en zo blaas ik je huisje uit elkaar," antwoordde de wolf ook deze keer. En toen blies en proestte de wolf, en hij proestte en hij blies, en tenslotte blies hij het huisje omver en at het varkentje op.

Het derde varkentje kwam een man tegen met een vracht stenen en zei: "Alsjeblieft man, geef mij die stenen om er een huisje van te bouwen." De man gaf hem de stenen en het varkentje bouwde er zijn huisje mee. Toen kwam, net als bij de andere varkentjes, de wolf, die zei: "Varkentje, varkentje, laat mij erin." "Nee, daarin heb ik geen zin, je komt er niet in." "Dan blaas ik maar en dan proest ik maar, en zo blaas ik je huisje uit elkaar."

En de wolf blies en proestte, en blies en proestte, en hij proestte nog eens, maar hij kon het huisje niet omver krijgen. Toen hij merkte dat hij met al zijn blazen en proesten het huisje niet omver kon blazen, zei hij: "Varkentje, ik weet een mooi veldje met knollen." "Waar?" vroeg het varkentje. "In de tuin bij het huis van meneer Smid. En als je morgenochtend klaar bent, kom ik je afhalen en gaan we er samen een paar halen." "Heel goed," zei het varkentje. "Ik zal klaar staan. Hoe laat wil je gaan?" "O, om zes uur."Het varkentje stond om vijf uur op en haalde de knollen vóór de wolf kwam. Die kwam om ongeveer zes uur en zei: "Varkentje, ben je klaar?" Het varkentje zei: "Klaar? Ik ben alweer terug en ik heb een mooie pot vol gehaald voor het eten." De wolf werd hier erg boos over, maar hij dacht dat hij het varkentje toch wel op de een of andere manier te pakken zou krijgen. Daarom zei hij: "Varkentje, ik weet een mooie appelboom te staan." "Waar?" vroeg het varkentje. "In het grote park," antwoordde de wolf, "en als je wilt, haal ik je morgen om vijf uur af om wat appels te gaan halen."

Het kleine varkentje nu repte zich de volgende morgen om vier uur het huis uit en hoopte terug te zijn voordat de wolf kwam. Maar hij moest nu verder lopen en ook nog in de boom klimmen. Zo kwam het dat hij de wolf aan zag komen toen hij net bezig was weer naar beneden te klimmen. En je kunt je voorstellen dat hij erg bang werd. Toen de wolf eraan kwam, zei hij: "Hé, varkentje, was je hier al vóór mij? En zijn het lekkere appeltjes?" "Ja, erg lekker," zei het varkentje. "Ik zal er eentje omlaag gooien." En hij gooide hem zover weg dat, toen de wolf weg was om hem op te halen, het varkentje naar beneden sprong en hard naar huis liep. De volgende dag kwam de wolf weer en zei tegen het varkentje: "Vanmiddag is er jaarmarkt in de stad. Ga je mee er naar toe?" "O ja," zei het varkentje, "ik ga mee. Hoe laat sta jij klaar?" "Om drie uur," zei de wolf.

Het varkentje ging zoals gewoonlijk eerder weg en kwam op de markt aan. Hij kocht een regenton, waarmee hij op weg naar huis was toen hij de wolf zag aankomen. Toen wist hij niet meer wat hij moest doen. Hij kroop in de regenton om zich te verbergen, maar toen begon de ton rond te draaien en rolde de heuvel af met het varkentje erin. Hierdoor werd de wolf zó bang, dat hij naar huis holde zonder naar de markt te gaan. Hij ging naar het huis van het varkentje en vertelde hem, hoe bang hij was geweest voor een groot rond ding dat langs hem heen de heuvel was afgerold. Toen zei het varkentje: "Ha, ha, ik heb je bang gemaakt! Ik ben naar de jaarmarkt geweest en heb daar een regenton gekocht, en toen ik jou zag, ben ik erin gekropen en ermee de heuvel afgerold."

Toen werd de wolf toch zó vreselijk boos! Hij kondigde aan dat hij het varkentje op zou eten en door de schoorsteen zou komen om hem te pakken. Toen het varkentje begreep wat de wolf van plan was, hing hij een pot vol water op en stak er een groot vuur onder aan. En net toen de wolf door de schoorsteen kwam, nam hij het deksel van de pot en de wolf viel erin. Toen deed het varkentje ogenblikkelijk het deksel er weer op, kookte de wolf en at hem op als avondeten. En hij leefde nog lang en gelukkig in zijn stenen huisje.Achtergrond
Zoals in vele sprookjes het geval is, moeten ook in dit verhaal de hoofdrolspelers de wijde wereld in, uit armoede van de ouders. In dit verhaal stuurt moeder varken haar biggetjes op pad om zelf voor eten te zorgen. In het verhaal wordt het slimme, hard werkende, biggetje beloond, door te blijven leven. Het biggetje weet zelfs de wolf te pakken. De andere twee biggetjes zijn lui en moeten hun domheid bekopen met de dood, aangezien ze worden opgegeten.

De wolf is wederom de slechterik in het verhaal, evenals bij verhalen van Roodkapje en De wolf en de zeven geitjes. Ook in deze verhalen brengt de wolf het er niet levend vanaf. Het verhaal van de drie biggetjes heeft overigens nog meer overeenkomsten met andere sprookjes. Zo worden in het sprookje van Ezeltje strek je! de drie kinderen de wereld in gestuurd om een vak te leren, iedere keert terug met een wijze levensles.

De drie biggetjes in de Efteling
Zoals al gezegd is het sprookje van de drie biggetjes nergens echt uitgebeeld. Toch heeft het slimste biggetje eind 2022 een plek gekregen in de Efteling. Bouwmeester Big, zoals het karakter wordt genoemd, is de mascotte geworden van alle bouw- en onderhoudsprojecten in het park. Op de bouwschuttingen van Efteling Grand Hotel verscheen in het najaar van 2022 voor het eerst de beeltenis van Bouwmeester Big, samen met een viertalige samenvatting van het sprookje. Daarnaast zijn op de bouwschutting aan het (voormalig) Dwarrelplein afbeeldingen te zien van grote bouwwerken waaraan Bouwmeester Big zou hebben gewerkt, zoals de Big Ben, Toren van Pisa en de Piramide s in Egypte.

Aan het einde van het jaar verscheen aan de Pardoes Promenade de bouwkeet van Bouwmeester Big met onder andere informatie over het bouwproject. Later dook Bouwmeester Big ook op op de bouwschuttingen van Danse Macabre en bij onderhoudsprojecten.