Voorpagina « Inleiding



Er zijn zoveel verhalen en legenden die van vader op zoon, van moeder op dochter, worden doorverteld. Velen zijn in talloze sprookjesboeken vastgelegd en in de Efteling zijn een groot aantal ervan zelfs tot leven gekomen. Maar zelfs met het ruime aanbod van sprookjes in het Sprookjesbos en legenden in de rest van het park, blijven er nog vele mooie verhalen over, die het ook waard zijn om niet vergeten te worden.

Op deze pagina het sprookje van 'De Sneeuwkoningin', geschreven door Hans Christian Andersen. Hij schreef dit bekende sprookje in 1844. Het verhaal gaat over Gerda en Kay die te maken krijgen met een trol. Het verhaal bestaat uit zeven delen, of zoals het in het sprookje genoemd wordt: 'Een sprookje in zeven geschiedenissen'.

Eens sprookje in zeven geschiedenissen
Hans Christian Andersen staat niet bekend als een schrijver die kort en bondig is in zijn vertellingen. Enkele voorbeelden hiervan zijn De Rode Schoentjes, De Kleine Zeemeermin, Klaas Vaak en Het Lelijke Jonge Eendje. Ook dit verhaal behoort toe tot de langere verhalen van Andersen. Bijzonder is ook de keuze van de hoeveelheid aan geschiedenissen die besproken worden, namelijk zeven. In sprookjes komt dit getal vaak voor, het wordt gezien als een magisch getal. In veel sprookjes wordt dit getal gebruikt, enkele voorbeelden hiervan zien Sneeuwwitje en de zeven dwergen, Het Dappere Snijdertje, De Wolf en de Zeven Geitjes, De zeven raven en in de Sneeuwkoningin zijn er dus zeven geschiedenissen.

•  Eerste geschiedenis - De spiegel en de scherven
•  Tweede geschiedenis - Een jongetje en een meisje
•  Derde geschiedenis - De bloementuin van het vrouwtje dat toveren kon
•  Vierde geschiedenis - Prins en prinses
•  Vijfde geschiedenis - Het kleine roversmeisje
•  Zesde geschiedenis - De Lapse vrouw en de Finse vrouw
•  Zevende geschiedenis - Wat er gebeurde in het paleis van de sneeuwkoningin en wat daarna gebeurde

Het verhaal van de Sneeuwkoningin komt zoals gezegd niet voor in de Efteling. In het verleden zijn meerdere versies van dit verhaal op de diverse sprookjesboeken en films opgenomen. De bekenste versie is wellicht de (erg losse) bewerking die Disney heeft gedaan voor de film Frozen. Wie weet, wordt dit sprookje in de toekomst toegevoegd aan het Sprookjesbos, voor nu moeten we het doen met de schriftelijke versie. Op de volgende pagina's is het verhaal van de sneeuwkoningin te lezen in de versie zoals Hans Christian Andersen het heeft beschreven.