Voorpagina « Sprookjes « DroomvluchtDromen met je ogen open, dit was in het hoofdseizoen 1998 en 2000 de slogan van Droomvlucht. En daarmee wordt de attractie zeker niet te kort gedaan, want dromen lijken werkelijkheid te worden. Voor de bezoekers helaas één jaar later dan gepland. In de begin jaren kwam je, nadat je de toegangspoort achter je had gelaten, terecht in een schitterende wachtruimte. Een grote 'zaal' waar de meandering zich bevond. Midden in deze ruimte stonden een aantal reusachtige bloemen. Helaas bleek al gauw dat deze ruimte niet groot genoeg was. Vanaf 1996 heeft men buiten een meandering gebouwd en deze is tot op heden nog steeds in gebruik. De oude wachtruimte wordt nog wel gebruikt, maar nu voor feesten/evenementen.

Dromen met je ogen open
Foto: Dennis PestmanNadat je de meandering getrotseerd hebt stap je in een gondel die je meevoert langs faunen, elfen, bosgeesten en blubbertrollen. Als eerste zweef je door het Kastelenrijk waar de droom begint. Hier zie je als het ware alle kastelen van de elfjes en faunen. Maar als je goed kijkt zie je dat er meer aan de hand is. Naast een kleine waterval zie je enigszins verborgen onder de nevel allemaal kleine plantjes die op het water lijken te drijven. Maar dat is niet alles. Zelfs de kasteeltorens, waar bijna overal licht brand, wiegen tegen het avondrood.

De geuren van de bloemen en bomen komen al op je af als de reis zich vervolgd richting het wonderschone Wonderwoud zweeft. Hier tref je niet alleen elfjes aan, maar ook andere droom-wezentjes zoals een bosgeestje die vanaf een tak toekijkt hoe de andere bosgeestjes zich wassen aan. Ook faunen zijn van de partij, de ene speelt op z'n harp terwijl de andere aandachtig luistert. En helemaal achteraan op de berg staat nog een eenhoorn. Maar blijf niet teveel staren naar één ding, want als je geluk hebt zie je in het midden van de ruimte een toverfee even vanuit de grond omhoog komen en even later weer omlaag gaan. Op het moment dat ze helemaal is verdwenen kun je haar als een doorzichtige fee (soort geest) zien. Als we vervolgens het wonderlijke Wonderwoud uit zweven dan komen we terecht in de Elfentuin.

In deze Elfentuin worden we ondergedompeld in een zee van bloemen. Met de geur van rozen in je neus zie je overal elfjes en dieren. Zo zit er onder andere een elfje aan de rand van de vijver te pootjebaden. Een ander elfje ziet vanaf een tak hoe een hert haar dorst lest. Elders zit een elfje te schommelen. En vlak voordat je deze schitterende tuin verlaat, worden we uitgezwaaid door koning Oberon. Nadat we de Elfentuin hebben verlaten zweven we via de Sterrentunnel naar Hemelburchten waar we grote planeten zien met grote burchten erop. Al deze planeten draaien afzonderlijk van elkaar, om elkaar heen. Op de achtergrond zijn ook regelmatig vallende sterren te zien. Nog maar amper bijgekomen van al het moois in Hemelburchten is het al weer tijd om terug te gaan naar moeder aarde.

We naderen de boomtoppen in het Zompenwoud. Hier regent het altijd. De blubbertrollen en faunen die er wonen zijn er aan gewend en nemen het er dan ook maar van. Hierdoor zie je in het midden tussen de bomen een aantal trollen zich douchen in de regen. Je kunt de blubbertrollen van alle kanten bekijken doordat je in spiraalvorm naar beneden zweeft. Als je bijna beneden bent dan wordt je langs een trol geleid die telkens als er iemand langs zweeft gauw voor je springt. Vlak voor je zie aan je linkerhand nog wat elfjes, trollen en zompen. Uiteindelijk word je met felle lampen om je heen weer wakker uit een eeuwige droom die eigenlijk maar een dikke zeven minuten heeft geduurd.

Achtergrond
Droomvlucht was oorspronkelijk als verjaardagscadeau bedoeld voor het 40 jarig jubileum in 1992. Dat de attractie pas een jaar later opende kwam niet door een slechte voorbereiding. De attractie die 48 elfen, twaalf bosgeestjes, tien blubbertrollen, twee feeën, enkele faunen, dieren en één elfenkoning huisvestte, was helemaal klaar.

Het probleem bleek in het transportsysteem te zitten. Het door Translift geleverde systeem bleek niet goed te werken. Voor Translift betekende deze miskleun het einde van het bedrijf en ging failliet.

Na een jaar uitstel, opent Droomvlucht in 1993 dan toch echt haar poorten. Met een capaciteit van ongeveer 1800 bezoekers per uur is het tot op de dag van vandaag een van de hoogst gewaardeerde attracties van het park.

Tijdens de 425 meter lange zweeftocht door Droomvlucht kun je telkens genieten van de muziek die gecomponeerd is door Ruud Bos. Vijf van de zes melodieën zijn op CD verschenen. Kastelenrijk, Wonderwoud, Elfentuin, Hemelburchten en Zompenwoud staan allemaal op de CD 'De Mooiste Efteling Melodieën'. Enkel Sterrenrijk is nooit op CD verschenen. Op de verzamel-CD van de Efteling, staan niet alle genoemde nummers, maar een selectie ervan. Met de komst van Raveleijn is de buitenkant en dak van Droomvlucht aangepast. De groene buitenkant van het gebouw is voorzien van een stuclaag en een koepeldak, welke uitstekend bij het in 2011 geopende Raveleijn past.Droomvlucht: De musical
In september 2010 kondigde Stage entertainment aan dat zij, in samenwerking met Efteling Theaterproducties, een musical zullen maken rond deze attractie. De musical speelde gedurende de winter van 2011-2012 in het Efteling Theater. Het is voor het eerst dat de Efteling een attractie 'vertaald' naar het theater. Begin 2015 maakte het park bekend dat er plannen waren om de voorstelling ook in Tsjechië op te voeren. Het zou de eerste keer dat een Efteling musical buiten de Benelux te zal zijn.


Foto bosgeest: Dennis Pestman