Voorpagina « Vernieuwen en verbeterenEen volgende stap in de Wereld van de Efteling
Dat de Efteling niet stil zit blijkt uit de toekomstplannen die het park ontvouwt. Zo staan er enkele uitbreidingen gepland voor het Sprookjesbos. Het meisje met de zwavelstokjes zou aanvankelijk al in 2004 openen, maar er is gekozen voor een opening tijdens de Winter Efteling 2004/2005. Wat niet verwonderlijk is aangezien het een wintersprookje is. Verder is er een hardnekkig gerucht dat De prinses op de erwt uitgebeeld gaat worden in de nabijheid van Het meisje met de zwavelstokjes. In 2004 is wel veel geïnvesteerd in de infrastructuur van het groenplan van het park. De omgeving van de Pagode is compleet herzien en voorzien van een groter terras. De plannen die de Efteling had met Droomrijk, een groots opgezet vakantiepark, zijn na grote bezwaren en tegenslagen van de baan.

Er wordt nu gekeken naar een andere oplossing om de bezoekers langer te behouden. Het uitgaanscentrum, waarvan het Theater deel uit maakt, (Uitrijk) en het vakantiepark (Droomrijk) zijn onderdeel van de "Wereld van de Efteling" waar men sinds begin jaren '90 al mee bezig is. In 2005 is voor het eerst een Parkshow van Studio 100 te zien. De Efteling Sprookjesshow draait helemaal om Hans Christian Andersen, die dat jaar 200 jaar zou zijn geworden. Verder is een begin gemaakt met Neerlands eerste watercoaster De Vliegende Hollander Het gaat hier om een combinatie van een achtbaan en waterattractie. Vanaf winter 2005/2006, begint het park een samenwerking met V&V Entertainment. Samen komen ze met de musicals TiTaTovenaar (2005/2006) en Annie (2006/2007).

De Efteling heeft de opening van De Vliegende Hollander een jaar moeten uitstellen, omdat er problemen waren met het inhaken van de boten op de lifthill. Hierdoor opende deze attractie pas in het jubileumjaar 2007, waarin ook flink is geïnvesteerd, zo is er een nieuwe, ditmaal gethematiseerde, meandering voor VogelRok, is de speeltuin naast Villa Volta weer in ere hersteld en zelfs uitgebreid. Helaas voor alle liefhebbers van De Vliegende Hollander, nog voor het einde van het seizoen loopt de door storingen geplaagde attractie definitief vast. De directie besluit de attractie voor de rest van het seizoen te sluiten om enkele aanpassingen te maken.

Maar dit is niet alles wat het park in 2007 in petto heeft voor haar gasten. Aan de Anderrijk/Ruigrijk zijde van de Gondoletta zijn een aantal eilandjes aangelegd waar ook een wandelpad doorheen loopt. In het Efteling Theater zet de Efteling, na de musical Annie van afgelopen winter, de samenwerking met V&V Entertainment voort, en presenteert de parkshow TiTaTovenaar, Tika is Jarig. In de winter schittert Do als Assepoester in de gelijknamige musical. In 2008 wordt rustig doorgewerkt aan het 'groenplan', een nieuwe stenen brug bij de Gondoletta er een nieuw looppad op het eiland dat naar Ruigrijk leid. Een langgekoesterde wens gaat in vervulling als in 2008 eindelijk de eerste schop de grond in kan voor de bouw van Efteling Bosrijk, het nieuwe bungalowpark.

In oktober wordt het Efteling Theater omgedoopt tot Theater De Efteling en wordt hiermee losgekoppeld van het attractiepark. The Sound of Music is de eerste 'open eind' musical. Het blijkt een groot succes. Ondertussen wordt aan het Herautenplein in het Sprookjesbos hard gewerkt aan een nieuw sprookje: Assepoester. Deze opent op 1 april 2009. Aanvankelijk zou er sprake zijn van nog een toevoeging in het Sprookjesbos. De van tv bekende Sprookjesboom zou een plekje krijgen tegenover Het meisje met de zwavelstokjes. Dit project wordt voorlopig in de ijskast gezet.

Investeren in de toekomst
De Efteling heeft eerder al wel andere plannen gepresenteerd, zo wordt de Likkebaerd in Ruigrijk vervangen door een groot koloniaal stationsgebouw met horecagelegenheden. Eind 2009 wil men beginnen met een Middeleeuws openlucht theater genaamd Raveleijn (waar raven ruyters zullen zeyn). Deze wordt gebouwd tussen Droomvlucht en Villa Volta, waar vroeger de ingang van het park was. Er wordt ook nog gesproken over een congrescentrum 'de Burcht' voor 2012, maar dit wordt op de lange baan geschoven. Als in juni de houten achtbaan Pegasus wordt gesloten, blijkt niet veel later dat deze vervangen gaat worden door de houten 'duelling coaster' Joris en de Draak waarmee het park totaal onverwacht een nieuwe attractie aan haar bezoekers kan geven. Directievoorzitter Bart de Boer maakt tevens bekend dat de Sprookjesboom in 2010 dan toch echt wortel gaat schieten. Op 12 december opent dan eindelijk bungalowpark Efteling Bosrijk. In Ruigrijk opent het nieuwe horecapunt Station de Oost. Op 31 januari 2010 sluit het park de poorten voor het laatst voor een korte winterstop.

Op 1 april 2010 opende het park weer voor een nieuw seizoen, om vervolgens nooit meer te sluiten, waarmee de langgekoesterde jaarrond openstelling een feit is. Nieuw in het Sprookjesbos is de Sprookjesboom, een interactief sprookje. waarbij de bezoeker zelf kan kiezen welk verhaal hij over de sprookjesbosbewoners verteld. Op 1 juli gaat, één maand later dan gepland, Joris en de Draak open. De treinen van de spectaculaire houten racerachtbaan razen met een slordige 75 km/u langs de draak. Dat de achtbaan populair is, blijkt al snel, als ondanks de hoge capaciteit, lange wachttijden kent. In het najaar van 2010 komt ineens het nieuws naar buiten dat vanaf het jubileum 2012 'Hartenhof, Rijk van Fantasie' in het midden van het park moet verrijzen. Later blijkt dat dit project toch te omvangrijk is om in 2012 af te kunnen krijgen. Daarom wordt besloten om in 2012 ter hoogte van het Pardoesbeeld het pannenkoekrestaurant Polles Keuken te openen en dat in 2015 op de Brink de Pardoesattractie Hartenhoff geopend zal worden. Wat de attractie precies moet inhouden is niet geheel bekend. Wel heeft het park laten weten dat gedacht kan worden in de traditie van darkrides als Fata Morgana en Droomvlucht. Tijdens de perspresentatie van Raveleijn liet directievoorzitter Bart de Boer weten dat er toch een jubileumattractie zou komen. Enkele weken later werd hier meer over bekend gemaakt. Op 31 mei 2012 zal op de Vonderplas, de voormalig Roeivijver, waterfonteinenshow Aquanura te zien zijn. Aquanura is de grootste waterfonteinshow van Europa en na Bellagio Fountain (Las Vegas) en de Dubai Fountain (Verenigde Arabische Emiraten) de grootste waterfonteinshow ter wereld.

In 2012 viert De Efteling haar 60e verjaardag. Het park begint het jubileumjaar naar eigen zeggen al op 9 oktober 2011 met de première van de Musical Droomvlucht. Een co-productie met Stage Entertainment, het bedrijf van Joop van den Ende. Nog voor het einde van het jaar vervangt de Efteling de Pythontreinen weer door exemplaren van Vekoma. Voor het eerst is het park ook met de jaarwisseling open. In een bomvol park zien duizenden bezoekers de klok aftellen naar 2012, waarna een schitterende licht- en vuurwerkshow te zien was. In februari opende Polles Keuken. Het extreem gethematiseerde pannenkoekenrestaurant valt goed in de smaak bij menig bezoeker. Polles Keuken is het eerste deel van het nieuwe Rijk de Fantasie, dat in nabij de Brink gesitueerd zal worden. Eind mei maakt het park bekend partner te zijn geworden met YouTube. Op het eigen kanaal zend het veel eigen producties uit. Het meest in het oog springende project de première van Aquanura live op het YouTube. Het theater, waar in de winter Sprookjesboom de musical: een gi-ga-gantisch avontuur op de planken stond, wordt sinds dit jaar weer ouderwets 'Efteling Theater' genoemd. Ondertussen is in het Sprookjesbos druk gebouwd aan het De nieuwe kleren van de Keizer, het nieuwe sprookje dat tijdens de Winter Efteling is geopend.

Vernieuwing en verbetering
Vanaf 2013 wordt de parkshow Raveleijn compleet vernieuwd. De Efteling is hiervoor gaan samenwerken met het Franse park 'Puy du Fou'. Het verhaal is nog steeds gebaseerd naar het boek van Paul van Loon. Maar dat is niet het enige wat het park dit jaar voor haar bezoekers in petto heeft. Zo is het hoofdseizoen met een week verlengd en is organiseert het park tijdens de herfstvakantie de Klaas Vaak weken, ter ere van de gelijknamige musical. In deze periode kunnen de bezoekers ook alvast de nieuwe Aquanura show zijn: Tweede Efteling Symfonie, die vanaf 1 april 2014 officieel in premiere zal gaan. Alsof dat nog niet genoeg is sluit Droomvlucht in het najaar de deuren voor een grote renovatie. Tijdens de Winter Efteling blijkt, dat de meandering is aangekleed en dat de Sterrentunnel en het Zompenwoud flink onderhanden zijn genomen.

De vernieuwingsdrang gaat in 2014 gewoon door. In februari ondergaat zelfbedieningsrestaurant Het Witte Paard een ware metamorfose. Het restaurant wordt helemaal opnieuw gethematiseerd naar een Theehuis uit 1900. Of zoals de Efteling zelf zegt: 'Het Witte Paard heeft weer de sfeer van weleer." Het park kiest er duidelijk voor om te investeren in de toekomst, door bestaande restaurants en attracties klaar te maken voor de komende 20/30 jaar. Tweede grote attractie op deze lijst is de Piraña, de hele baan wordt flink onder handen genomen en er worden interactieve elementen aan toegevoegd. Het wandelpad, dat enkele jaren geleden werd afgesloten is verlegd en loopt nu ook over het eiland zelf, dichter langs de waterrand.

Half april kwam de Efteling, naar aanleiding van de officiële benoeming van Fons Jurgens als voorzitter van Raad van Bestuur, met het nieuws naar buiten dat er tussen nu en de zomer van 2015 flink geïnvesteerd gaat worden. Compleet onverwacht kondigde het park voor de zomer van 2015 een nieuwe achtbaan aan: Baron 1898. Deze nieuwe achtbaan, een Dive Coaster, van fabrikant B&M kost 18 miljoen euro. De officiële opening vindt plaats op 1 juli 2015. Daarnaast zal Bosrijk een uitbreiding krijgen, dit zal 400 extra bedden moeten opleveren. Deze uitbreiding zal eveneens een investering van 18 miljoen euro met zich meebrengen. Hiermee streeft het park naar 5 miljoen bezoeker in 2020. En alsof er nog niet voldoende is geïnvesteerd, laat het park op 16 december 2015 haar abonnementhouders de gloednieuwe Tiësto Efteling Aquanura Show zien. Deze show zal voor de reguliere bezoekers voor het eerst te zien zijn tijdens de jaarwisseling. Daarnaast zal deze show tijdens de voorjaarsvakantie, het Midzomernacht evenement en tijdens het Negen Pleinen Festijn te zien zijn.

Het jaar 2015 begint met de aankondiging dat de Game Gallery op de schop zal gaan. Van februari tot april worden bijna alle spellen grondig herzien en worden de diverse balies verbouwd. De nieuwe Game Gallery krijgt een meer eenduidig thema, namelijk zeevaart. Een logische keuze met de Halve Mean en de Vliegende Hollander in de buurt.

Terwijl iedereen reikhalzend uitkijkt naar Baron 1898, komt de Efteling met het nieuws dat in het voorjaar van 2016 een nieuw sprookje wordt verwacht: Pinokkio. Het sprookje zal gebouwd worden tussen Roodkapje en De rode schoentjes. Het hele gebied, waar tot en met de zomer van 2015 nog Kapitein Gijs en het niet meer in gebruik zijnde horecapunt 'In de Noordpool' staan, zal herzien worden. Naast de werkplaats van Gepetto zal er ook een vijver met een monstervis in het Sprookjesbos worden aangelegd. Maar voor de houten marionet zijn intrek neemt in het Sprookjesbos, zal in het Efteling Theater zijn verhaal uitgebeeld worden in de gelijknamige familiemusical. Iets minder onverwacht is het nieuws dat Hartenhof nog altijd op de planning staat en waarschijnlijk rond 2017-2020 verwacht mag worden.

De opening van Baron 1898 op 1 juli 2015, blijkt een groot succes. Het is duidelijk dat vele bezoekers deze nieuwe attractie willen beleven. De wachttijden lopen de eerste weken op tot 150 minuten. En dat is eerder regel dan uitzondering. Het lijkt een schot in de roos en een goede opmaat naar de 5 miljoen bezoekers die het park in 2020 wil ontvangen. Dat de Efteling niet alleen naar uitbreiding binnen de huidige parkgrenzen kijkt, blijkt als eerder dit jaar (maart 2015) bekend wordt dat het park de wens heeft op de Horst, en het nabijgelegen stuk grond, van 8 hectare, bij het park te trekken. Of dit in de toekomst ook daadwerkelijk is afwachten. Een uitbreiding die er wel gaat komen is een nieuwe verblijfsaccommodatie nabij het natuurgebied Het Loonsche Land. Hiervoor heeft de Efteling in oktober een bouwvergunning voor aangevraagd. Het betreft een groot appartementencomplex van vijf verdiepingen en meerdere type bungalows. Het thema van dit vakantiepark is de natuur. Alle huisjes zullen zoveel als mogelijk opgaan in de natuur.

Op 11 januari 2016 komt na vijf jaar het hoge woord eruit, de Efteling gaat Symbolica bouwen. De attractie, die voorheen de naam Hartenhof had, zal 35 miljoen euro gaan kosten en moet in de zomer van 2017 klaar zijn als het park haar 65 jarig jubileum viert. Er is gekozen voor een transportsysteem van het Nederlandse bedrijf ETF Ride Systems. Het betreft een trackless transportsysteem waarbij de voertuigen niet vastzitten op een rails. De bezoekers kunnen straks kiezen uit drie verschillende routes in het Paleis der Fantasie. In juni verscheen in Station Oost een houten gebouwtje waarop in meerdere talen het woord 'Bagage' geschreven staat. Het betreft een Zoötroop, een mini-attractie in samenwerking met Coca-Cola. Gasten kunnen de attractie activeren door aan een colaflesje te trekken. In het gebouwtje draait een tafereeltje rond, die door flitseffecten lijkt te bewegen. In september begint de Efteling met de nieuwbouw van Roodkapje, dat in het voorjaar noodgedwongen gesloopt moest worden omdat het huisje van grootmoeder en te slechte staat was om het op te knappen. De Efteling is trouw gebleven aan het originele ontwerp van Anton Pieck, al is door een kleine wijziging Roodkapje nu beter zichtbaar voor kleinere kinderen.

Ook stond er deze winter weer een musical op de planken van het Efteling Theater, namelijk De Gelaarsde Kat. In februari wordt bekend dat 'Sprookjessprokkelaar' de nieuwe familiemusical gaat worden worden, naar het gelijknamige boek van Paul van Loon en prinses Laurentien van Oranje. De Efteling heeft ook bekend gemaakt, dat met de opening van Symbolica een vijfde rijk met de naam Fantasierijk wordt toegevoegd aan het park. In het nieuwe Fantasierijk liggen onder andere het Huis van de vijf zintuigen, Dwarrelplein, Efteling Theater, Aquanura, Polles Keuken en natuurlijk Symbolica.

2018 kenmerkt zich door enkele verbeteringen die het park heeft doorgevoerd bij onderhoud aan attracties. In de wintermaanden is de Python vrijwel helemaal gesloopt. Enkel het stuk van de remmen voor het station tot en met de afdaling naar de eerste looping is blijven staan. De baan is helemaal opnieuw doorgemeten, waardoor met name de bocht na de tweede looping nu een stuk comfortabeler voelt. Tijdens het onderhoud aan Joris en de Draak is een single-riders toegevoegd. Het gaat niet met alle attracties goed, de Bob heeft het steeds moeilijker, na vele storingen is de attractie vanaf juni lange tijd gesloten. Of de baan nog weer geopend gaat worden, blijft lang onduidelijk.


lees verder