Voorpagina « Nieuwsblad van het Noorden (1)Efteling op z'n winters heel anders
Kaatsheuvel - “Brrr..., kkkoud, kkkleine bbboodschap...!” Het stemmetje van de kabouter die bezoekers van de Efteling met zijn duim naar de toiletten wijst, kraakt en bibbert. Hij heeft als enige kabouter dan ook geen sjaal omgekregen tijdens deze eerste winteropenstelling van het attractiepark in het Brabantse Kaatsheuvel. En dat, terwijl hij ook nog eens in het voor de gelegenheid besneeuwde deel van het park staat. De ontwerpers van de Winter Efteling hebben de winterse sfeer tot in de details uitgewerkt. Niet alleen zijn de kabouters warmer aangekleed. Langnek kijkt verbaasd de wereld in met groene oorwarmers op zijn oren en een dikke gele sjaal om zijn nek. Alle sprookjes zijn in het licht gezet en uit de paddestoelen komt speciaal gecomponeerde wintermuziek.

“Vooral in de schemeruren is het een prachtig gezicht”, zegt hoofd Communicatie Henk Groenen bij een rondgang door de het park. Hij wijst op een laan met kale bomen. “Om de takken is in totaal zestien kilometer sfeerverlichting met hele kleine lampjes aangebracht. Aan het einde van de middag loop je dan door een tunnel van lichtjes.” Afgelopen weekeinde, tijdens de eerste winterse openstelling, hebben ondanks het bar slechte weer tienduizend mensen het park bezocht. De Efteling is in januari en december in totaal 21 dagen geopend.

Andere wereld
De winteropenstelling heeft 2,5 jaar voorbereiding en vier miljoen gulden gekost. "Je bent er namelijk niet met gewoon de poort oopen te zetten", licht Groenen toe. "Uitgangspunt is geweest dat wij de bezoekers een totaal andere w­ereld willen laten beleven die niets van doen heeft met het attractiepark in het zomerseizoen. Als je dat goed wilt doen, gaat daar veel tijd inzitten, want je moet ook voldoende attracties kunnen bieden voor een volwaardig dagje uit." Niet alle attracties zijn in be­drijf. Zo liggen onder meer de gigantische achtbaan, de wild­waterbaan en de stoomtrein stil. Groenen: "Je moet er toch niet aan denken in de vrieskou met tachtig kilometer per uur door de Python te razen." De overdekte attracties doen wel mee in het winterprogramma. Winter Efteling biedt daarbovenop extra’s die in het zomerseizoen niet bestaan.

Onbetwist middelpunt deze winter is een grote ijsbaan in een circustent. Negenhonderd paar schaatsen liggen klaar voor verhuur, maar eigen schaatsen meebrengen mag ook. Bij de ijsbaan is een 'après-schaats-hut’ ingericht met een verwarmd terras waar glühwein gedronken kan worden, maar waar ook typisch winterse gerechten zoals erwtensoep op de kaart staan. Verder zijn er de hele dag door in het park orkestjes actief en worden theatervoorstellingen verzorgd’ van winterse sprookjes. "Het meisje met de zwavelstokjes" komt bijvoorbeeld vier keer op de planken. Een levende poppenkast brengt 'Jan Klaasen op glad ijs". Het Kaarsen Orkest wordt ‘s avonds tegen acht uur, de sluitingstijd, symbolisch uitgeblazen door de Koningin van de Nacht en de drie IJsprinsessen die ook de bezoekers aan de uitgang uitzwaaien vanuit hun arrenslee.

Dit artikel komt uit het Nieuwsblad van het Noorden (18 december 1999)