Voorpagina « 15 jaar Erwins EftelingsiteWat in mei 1999 begon als een kleinschalig project op de MTS is in 15 jaar uitgegroeid tot een van de grootste en oudste Efteling fansites. Niet ieder jaar is qua updates even spectaculair geweest, maar al met al mag het als een hele prestatie gezien worden dat na 15 jaar de site nog altijd actief is. Ter ere van het jubileum een terugblik op 15 jaar Erwins Eftelingsite, bron van sprookjes.

1999: Het begin
In de jaren 90 was de Efteling amper te vinden op het internet. De spaarzame momenten dat ik in de bibliotheek op internet zat, kwam ik niet veel verder dan de officiële site van de Efteling. In die tijd was het nog niet gebruikelijk dat iedereen thuis internet had. Toen we later zelf ook internet kregen ben ik verder gaan zoeken naar informatie over de Efteling. In 1999 kwam ik twee grote sites tegen met bouwfoto's van VogelRok. Aangezien van breedband internet toen nog lang geen sprake was, was ik vele uren kwijt om alle foto's eens goed te bekijken. Om een beeld te krijgen van wat toen der tijd het fansite aanbod was, hier een overzicht:

• Gniletfe, de eerste fansite. (sinds 2000 niet meer actief)
• Wondere Wereld Web (met Wonderchat), de meest uitgebreide site (gestopt in 2002)
• Waiting in Line, site rondom de wachtrijen. (gestopt in 2002)
• Edv place & Kav!'s place, sites met filmpjes en midifiles. (beide gestopt)
• Droomserver, site met veel aandacht voor Droomvlucht (gestopt in 2004)

Carrousel ParadeDe oplettende lezer zal sites als Villa Volta Website/De Vijf Zintuigen en Themepark missen in de lijst. Dat klopt ook, want het bestaan van deze sites was toen nog toekomstmuziek. Het leek me zelf heel leuk om zelf ook iets over de Efteling te maken. Het was dan ook puur toeval dat binnen Netscape tegen de functie bewerken aanliep. Hierdoor kwam ik terecht in Netscape Composer. Ik kwam er al snel achter dat dit voor mij dé manier was, om het idee om een site over de Efteling te maken, realiteit kon worden. Na veel proberen had ik enkele pagina's gemaakt. Deze waren toen nog donkerblauw met witte tekst. Ik verzamelde informatie en begon zo mijn site te bouwen. Maar wat is een site zonder serverruimte. Via HCCnet had ik de eerste versie online gezet. Al snel had ik de smaak te pakken. Ondertussen had ik me aangemeld bij Wonderchat, een mailinglist van Eftelingliefhebbers. Op die manier was ik ondanks de grote fysieke afstand (ik woonde toen in het Groningse Appingedam) toch 'dicht' bij mijn favoriete park.

In die tijd zat ik op de MTS, ik deed MTS Telematica (het huidige ICT). In mei kregen we bij het vak 'Praktijk' de opdracht om iets te maken. Het maakte niet uit wat het zou zijn, als het maar met de opleiding te maken had. Mijn keuze was het bouwen van een site, een Eftelingsite. Ik werd handiger in het bouwen en begon te sleutelen aan mijn eerste opzet. Al snel veranderde ik de kleurstelling naar een licht beige achtergrond en blauwe en rode teksten. De site kreeg frames en een verbeterde navigatie. Ook het adres van de site veranderde, HCCnet werd ingeruild voor TMFWeb: www.sprookjes.tmfweb.nl en www.efteling.tmfweb.nl. In het voorjaar had ik een digitale fotocamera gekocht, wat in die tijd zeer bijzonder was. Zo maakte ik de eerste foto's voor mijn eigen site. Het gevolg dat de site al heel wat leek. En dat vonden ze ook op de MTS. Mijn project was geslaagd!

2000: Samenwerking
In de beginperiode vond ik het belangrijk om de site onder de aandacht te brengen bij de vele Eftelingliefhebbers. Dit deed ik door de site aan te melden bij diverse zoekmachines, van Google had toen nog vrijwel niemand gehoord, en andere Efteling fansites. Zo ook bij de Villa Volta Website. Eind 1999 was Marwin van de Hoeve gestart met zijn Villa Volta Website. Ik had al eerder gemaild met Marwin naar aanleiding van berichten op Wonderchat. Als een gevolg van een grappig misverstand met links, spraken we op 5 mei 2000 af om naar de Efteling te gaan. Al vanaf station Assen klikte het, wat als het begin van onze samenwerking gezien mag worden. We wisselden foto's, teksten en andere bestanden uit. Zo verzorgde Marwin de twee verhalen van VogelRok en ontwierp ik het toenmalige Villa Volta Website logo. Dit werd de basis van onze samenwerking. We noemden elkaar Partner in Kwaliteit, waarmee we trendsetter werden binnen wereld van de Efteling fansites.

Pardoes Promenade nog zonder PandaDroomNiet alleen teksten en foto's wisselden Marwin en ik uit. In de loop van het jaar begon ik wat te prutsen met Macromedia Flash 4. Ik heb altijd al een zwak gehad voor tekenwerk, waardoor ik niet gelijk achter alle mogelijkheden van dit programma kwam. Ik had dit programma ook onder de aandacht gebracht bij Marwin. Als snel bleek dat Marwin de mogelijkheden om te programmeren had uitgevogeld. We waren het duidelijk met elkaar eens: Dit bied heel veel mogelijkheden! Onder de naam Holgraphic Entertainment begonnen we ons eerste project. In het Park Informatie boekje stond dit jaar een mooi gedetailleerde Plattegrond van het park. Deze tekende ik helemaal over, waarna Marwin de rijken (afzonderlijk) programmeerde. De tekening van de plattegrond is (na enkele kleine updates) nog altijd te zien op deze site.

Een hele andere bijzondere update plaatste ik op in juni. Tijdens een bezoek aan de Efteling zag ik per toeval dat de Gondoletta stil lag. En niet zonder reden. Twee vandalen hadden het gepresteerd om een bootje te laten kapseizen. Dit heb ik met een zestal foto's in beeld gebracht en gepubliceerd. Een mijlpaal behaalde Erwins Eftelingsite op 15 april, toen het de vijfduizendste bezoeker mocht verwelkomen.

2001: Jaar van de simulatie
Het jaar 2001 zou voornamelijk het jaar worden van de simulaties. Een concept wat tot dan toe nog nooit te zien was op internet. Maar voor het zover was, werkte ik rustig verder aan de site. Er waren nog voldoende attracties en sprookjes die nog niet op site te vinden waren. Ook begon ik met het schrijven van recensies over entertainment acts als De Enige Echte Efteling Fanfare en Efteling on Ice.

Concept tekening VogelRok SimulatieEind juni kwam Marwin bij mij op bezoek en liet me zien dat hij een simulatie had gemaakt van Villa Volta. Dit was geweldig, dit wilde ik ook. Ik had op de site van Vekoma de intro eens goed bekeken, waarbij het leek alsof je in een trein zat. Zou het niet mooi zijn om dit, in combinatie met het simulatieconcept, uit te werken tot een simulatie rondom VogelRok. Hoewel Marwin al in een ver gevorderd stadium was met zijn Villa Volta Simulatie, was hij bereid om de release uit te stellen tot ook de VogelRok Simulatie klaar was. Ik had op internet de lay-out van de baan gevonden en begon deze in Flash te tekenen. Maar met enkel de middellijn had ik nog geen spoor. Door evenwijdige lijnen aan de middellijn te maken begon het ergens op te lijken. De volgende stap was om het spoor herkenbaar te maken. Dit deed ik door alle rechthoekjes in de baan te tekenen. Binnen twee weken had ik de baan, het gebouw en de treintjes getekend. Dit was het moment dat Marwin begon met het programmeren.

Ook de besturingselementen moesten natuurlijk echt lijken, hiervoor zorgde Monique Peute (Efteling Hobbysite) die toen ook Partner in Kwaliteit is geworden en zo ontstond EMM Entertainment. Monique zorgde ook voor de help-pagina's en ze was een van de testers. Net als in de filmwereld, wilden wij onze simulaties aankondigen. Op 9 september 2001 maakten we onze plannen bekend in de eerste teaser. De simulaties werden gereleaset op 28 september 2001. We hadden wel het vermoeden dat de simulaties konden aanslaan, maar wat gebeurde overtrof onze stoutste verwachtingen. Bezoekersaantallen schoten de lucht in. Op 29 september werd mijn bezoekersrecord verbroken, maar liefst 479 mensen bezochten Erwins Eftelingsite. Hiermee schoot het totaal aantal bezoekers sinds de start door de 20.000 heen. Zelfs Eftelingmedewerkers raakten er niet over uitgepraat.

Wij hadden onze simulaties, in de Efteling hadden ze hun handen vol aan twee andere grote projecten. PandaDroom en het Efteling Theater. De vorderingen van de bouw waren goed te volgen middels een uitgebreid beeldverslag.

2002: 50 jaar Efteling
Tijdens een Wintermeeting van Wonderchat bespraken Marwin, Monique en ik wat de volgende simulatie zou worden. We hadden op onze site een poll staan, waarin men kon kiezen uit enkele attracties. Swiss Bob werd het meest gekozen. Ik begon gelijk met tekenen. Het toeval wilde dat ik ook van deze attractie een plattegrond wist te bemachtigen. Flash 4 was ondertussen verbannen en ingeruild voor Flash 5. Deze versie bleek veel meer functies te hebben wat de simulatie ten goede kwam. In februari is de site verhuist, en heeft nu een nieuw adres: www.sprookjes.org.

Binnen de kortste keren waren de tekeningen voor de Bob Simulatie klaar en kon Marwin het programmeer huzarenstukje weer tentoon spreiden. Ondertussen maakten we voor het Wondere Wereld Web nog een 1 april simulatie. Zoals de naam al zegt heeft het helemaal niets om het lijf. Ik tekende het Pardoesbeeld van bovenaf en Marwin gaf het enkele simpele functies. We kondigden de simulatie echter groots aan (zonder releasedatum). Men trapte er massaal in. Er zullen ongetwijfeld teleurgestelde fans zijn geweest, maar voor hen hadden we de Bob Simulatie nog in petto.2003: Interview
Nieuw dit jaar zijn enkele achtergrondartikelen over muziek uit de Efteling. Ruud Heesters heeft in het verleden enkele artikelen geschreven voor het ter ziele gegane Wondere Wereld Web. Ruud heeft me gevraagd of deze artikelen bij mij ondergebracht konden worden. Dat was geen probleem, in 2004 schreef hij op mijn verzoek ook het artikel 'Muziek, een extra dimensie?'

Op het gebied van entertainment was 2003 ook een goed jaar. Natuurlijk verscheen er weer een recensie over De Enige Echte Efteling Fanfare. Daarnaast schreef ik ook recensies over de nieuwe acts Team Meet en Greet en The Thumbling Acrobats. In augustus werkte ik mee aan een interview. Gerard Verhagen van NOS Online zou voor de NOS Zomerseries een reeks artikelen publiceren over 'fans van attractieparken'. Ik ontmoette Gerard in de Efteling, waar hij mij zou gaan interviewen. Het resultaat is uiteraard ook op deze site geplaatst.

Op 11 september van dit jaar ontving Erwins Eftelingsite: de sprookjessite de 'Efteling Internet Award'. De bezoekers van de fansite Wondernet (niet te verwarren met het huidige Efteling Wondernet, de personeelssite van het park) konden stemmen welke site zij de beste Efteling fansite vonden. Twee dagen later zag de Bob Simulatie het levenslicht, wederom een groot succes wat resulteerde in een bezoekersrecord op 14 september. Maar liefst 1135 mensen bezochten die dag Erwins Eftelingsite.

De Bob Simulatie is de derde en laatste echte simulatie die uitgebracht is. Marwin en ik zijn onze eigen weg in geslagen op het gebied van onder andere de simulaties. Ik had nog plannen voor een nieuwe simulatie rondom de Halve Maen. Het tekenwerk was al ver gevorderd, maar als het op programmeren aankomt, bleek het me toch niet naar tevredenheid te lukken. Het is een van de vele projecten die nooit het levenslicht gezien hebben.De simulatie die nooit kwam


2004-2007: In dienst bij de Efteling
Dromen kunnen werkelijkheid worden, dat bleek toen ik in maart te horen kreeg dat ik was aangenomen als Medewerker Park, in de Efteling. Ik verhuisde van Appingedam naar Kaatsheuvel. Ik maakte van mijn hobby mijn werk! Hoeveel mensen doen me dit na? Het combineren van mijn werk bij de Piraña en mijn site was in het begin erg aftasten. Het gevolg is nog altijd te zien in het overzicht met updates: weinig updates in de jaren 2004 tot 2008.

Doordat ik nu in Kaatsheuvel woonde, gaf dit mij de gelegenheid om in mijn vrije tijd veel in het park te zijn en zo de bouw van De Vliegende Hollander op de voet te volgen. Dit resulteerde in een fotogalerij met bouwfoto's van De Vliegende Hollander. Daarnaast zijn ook alle logboekpagina's die bij het Kombuys te zien zijn toevoegen aan de site.

In 2005 vierde de Efteling ook dat de Hans Christian Andersen 200 jaar geleden geboren is, met een nieuwe Sprookjesshow met daarin het sprookje van Het Lelijke Jonge Eendje en De Rode Schoentjes. Ook Erwins Eftelingsite pakte flink uit, eind september verscheen een door Marwin van de Hoeve geschreven achtergrondartikel over Hans Christian Andersen en twee van zijn sprookjes, namelijk: De Kleine Zeemeermin en De Theepot.

2008: Een nieuw begin
De draad wordt in 2008 weer opgepakt, waar ik het halverwege 2004 eigenlijk heb laten liggen. Het sprookje De nieuwe kleren van de Keizer dat destijds in het Openlucht Theater in het Sprookjesbos te zien was, is een van de nieuwe aanwinsten van de site. Maar alleen naslagwerk over het Sprookjesbos vond ik niet meer genoeg. Natuurlijk waren er al enkele attractie beschreven op de site, waar een sprookje of legende aan verbonden zijn. Toch wilde ik meer attracties beschrijven, met Pegasus en een vernieuwde Piraña pagina als gevolg. Daarnaast ben ik begonnen met het schrijven van meerdere artikelen, die in de jaren hierna gepubliceerd zouden kunnen worden.


2009: Al 10 jaar dé sprookjessite
Ik wilde de subtitel nog meer eer aan doen door ook (minder) bekende sprookjes die niet in het park te vinden zijn te plaatsen. Sprookjes hebben altijd al een prominente plek gehad op de site. Veel sprookjes uit het park zijn al te vinden op de site. Maar er zijn nog zoveel verhalen en legenden, die ook de moeite waard zijn om hier te plaatsen, zoals Blauwbaard en De wonderhalm van Vogel Rokh. Hierdoor kunnen er nog jarenlang sprookjes worden toegevoegd, ook al staan ze (nog) niet in de Efteling.

Maar dat is niet alles, tal van onafgemaakte pagina's zijn onder het stof vandaan gehaald. Die pagina's zijn afgeschreven, van foto's voorzien en alsnog aan de site toegevoegd. De Efteling kondigde in 2009 aan 40 miljoen euro te gaan investeren in het park. Deze bekendmaking zou de opmaat worden voor de Raveleijn pagina's die vanaf half juni 2012 aan de site zijn toegevoegd.2010: Een groter jasje
De laatste tijd werd het steeds lastiger op nieuwe updates door te voeren. Ik liep steeds vaker tegen de grenzen van mijn hosting-pakket aan. Het werd zelfs zo erg dat ik eerst materiaal offline zou moeten halen, omdat er geen ruimte meer was voor nieuwe dingen. Dit kwam ter sprake toen ik op bezoek was bij Marwin. Hij kwam met de suggestie om bij mijn provider weg te gaan en over te stappen naar een van de servers van Piet Rullens (ook medewerker van De Vijf Zintuigen).

Dit was een enorme stap voor Erwins Eftelingsite. Er kon eindelijk weer verder uitgebreid worden. Veel pagina's konden vernieuwd worden en in de tweede helft van het jaar begonnen de eerste updates te komen. Een compleet nieuw zijn pagina's van Joris en de Draak en de inmiddels gesloten Kanovijver. In het najaar verrasten de Efteling en Intratuin menig liefhebber met producten die allemaal gebaseerd zijn op de tekeningen van Anton Pieck. Hierover heb ik in oktober een kort artikel over geschreven.

2011: Tijd voor vernieuwing
De techniek staat niet stil en ik liep tegen een ander probleem aan. Mijn site vanaf het prille begin in html gebouwd. Dit ging mij goed af en als ik geen nieuw beeldscherm zou hebben gekocht, dan zou daar er waarschijnlijk weinig aan veranderen. Want doordat ik van een 15" inch scherm, naar een 24" inch breedbeeld scherm ging, was de lay-out van de site eigenlijk compleet om zeep geholpen. Tijdens een van de Zomeravonden, had ik met Marwin afgesproken en zo kwam dit ook ter sprake. Hij had er wel een idee hoe dit opgelost zou kunnen worden. Het toverwoord hier bleek 'Joomla' te zijn. Het zou echter tot juli 2012 duren voordat dit compleet uitgewerkt zou zijn.

Ondertussen voegde ik een nieuw onderdeel toe: Horeca en Souvenirs. Net als in het attractieoverzicht, maakte ik per Rijk een overzicht van alle horecapunten en winkeltjes in het park. Dit gaf mij de kans om ook daar wat over te schrijven, en in sommige gevallen ook terug te blikken op hoe het vroeger was. Toch is het niet alleen historie wat in 2011 de klok slaat, er is ook naar het heden gekeken. Dit opende in de Efteling Raveleijn. De eerste foto's verschenen in 2011 op de site, een uitgebreid verslag een jaar later. 2011 is ook het jaar dat Erwins Eftelingsite op Twitter te volgen is.

2012: Een nieuwe look
De Efteling vierde in 2012 haar 60 jarig bestaan. Voor Erwins Eftelingsite viel er ook wat te vieren. Na maandenlang hard werken, was op 11 juli 2012 de compleet vernieuwde site een feit. De hele lay-out is op de schop genomen, indelingen zijn herzien en een groot aantal foto's zijn vervangen door betere exemplaren. Aquanura, de jubileumattractie, is natuurlijk ook toegevoegd aan de site. Naast algemene en technische informatie vind je op de site ook een uitgebreide fotogalerij van de Eerste Efteling Symfonie.

Na vorig jaar met Twitter de eerste stappen in de wereld van social media te hebben gezet, heeft Erwins Eftelingsite nu ook een eigen Facebookpagina (opgeheven september 2018). Op deze pagina zijn zelf enkele foto's te vinden die niet op de site zelf te zien zijn.

2013: Verder oppoetsen van de parel
Door de nieuwe look van de site, bood extra mogelijkheden. De subtitel is eind dit jaar enigszins aangepast, naar bron van sprookjes waarmee ik nog meer de nadruk op de sprookjes heb proberen te leggen. Niet alleen de subtitel verwijst naar de sprookjes, ook een nieuwe fotogalerij met foto's van ieder sprookje uit het Sprookjesbos.

In het najaar was tijdens de Klaas Vaak weken Aquanura's Tweede Efteling Symfonie alvast te zien. De show die vanaf 1 april 2014 officieel in premiere zal gaan. Foto's van deze nieuwe show zijn toegevoegd, evenals een geheel nieuwe fotogalerij: Flora en Fauna. Dat een site onderhouden nooit ophoudt blijkt uit het hoge aantal bestaande pagina's die verder zijn geüpdate.2014: 15 jaar bron van sprookjes
Ooit begonnen als kleine site, met een handvol sprookjes en attracties, kan ik in 2014 eindelijk met trots zeggen dat nu alle sprookjes uit het Sprookjesbos te vinden zijn op Erwins Eftelingsite. Begin dit jaar zijn deze laatste sprookjes toegevoegd. Voor wie denkt dat hiermee de kous af is, die heeft het mis. Ik heb nog voldoende plannen om de site verder uit te breiden en te verbeteren. Gedurende het jaar zijn er enkele kleine lay-out wijzigingen doorgevoerd om de site nog beter leesbaar te maken.

In april organiseerde de Efteling een foto-excursie voor abonnementhouders voor openingstijd. Ik was daarbij, een selectie hiervan is te vinden de Fotogalerij. Eind april kwam de Efteling met het nieuws, dat in 2015 een nieuwe achtbaan geopend zal gaan worden. In het najaar van 2014 werd bekend dat deze attractie de naam Baron 1898 gaat krijgen. Informatie over deze Dive Coaster is toegevoegd aan de site. In de toekomst zullen ook de bouwfoto's hieraan worden toegevoegd.

Erwins Eftelingsite zal altijd blijven uitbreiden net als de Efteling. Niet altijd in hetzelfde tempo, maar ook in de komende jaren zal Erwins Eftelingsite een bron van sprookjes zijn.