Voorpagina « Winter Efteling 99/00Voor het eerst in haar 47-jarige bestaan opent de Efteling in 1999 haar poorten ook in de winter. "Het Sprookjesbos zo betoverend uit", "Efteling in schemeruren prachtig gezicht" en "Efteling op z'n winters heel anders", schrijven de kranten. Als je in de Winter Efteling bent lijkt het haast alsof je in een Coca-Cola spotje bent gestapt.

Voorbereidingen
Hoewel je het misschien niet zo zal denken, was de Efteling al 2,5 jaar bezig om het park voor te bereiden op de Winter Efteling. Deze voorbereidingen hebben zo'n 4 miljoen gulden gekost. Je moet hierbij denken aan het winterhard maken van o.a. de toiletten, uitlichten van het park en het winter-thematiseren van de attracties. Maar ook de bouw van de laatste 2 attracties hebben hier mee te maken. Want Villa Volta en VogelRok zijn (populaire) overdekte attracties die in het winterseizoen niet stil hoeven te liggen. Want niet alle attracties zijn open. Zo blijven de naast het Ruigrijk, Piraña, Swiss Bob, Gondeletta en de stoomtrein gesloten. Je moet er niet aan denken om met een gangetje van zo'n 80 km/h door de Python te razen in de striemende kou. Verder heeft de Efteling voor veel entertainment gezorgd en het onbetwist middelpunt van de Winter Efteling is een circustent met met een grote ijsbaan, verwarmd terras en "après-schaats-hut", waar ook echte winterse gerechten op de kaart staan.

Sprookjesbos
Het Sprookjesbos is helemaal aangepast aan de winter. Als in het Sprookjesbos de route volgt kan niets je meer ontgaan. Je valt van de ene verbazing in de andere. Zo zien we al gauw dat de geitjes een extra warme trui aan hebben getrokken en dat zelfs de wolf een sjaal om heeft. En gelijk heeft hij, want om nou te zeggen dat het in december en januari nou lekker warm is... Als je onderweg langs een van de vele paddestoelen loopt dan kun je, als je heel goed luistert, horen dat het tweede deel van deze muziek is "opgefleurd" met het geluid van bellen en kerstklokken. Op deze manier heeft de Efteling ook de paddestoelen winters gethematiseerd. Zelf heb ik ook een winters paddestoelenmuziek gemaakt die geinspireerd is door de echte paddestoelen.

Niet alleen de paddestoelen hebben aangepaste muziek gekregen, de Efteling heeft ook de teksten van de kabouters aangepast. Zo zegt de kabouter van de Kleine Boodschap niet meer alleen "Kleine Boodschap, Kleine Boodschap". Nu zegt hij: "Brrr..., kkkoud, kkkleine bbboodschap..!" Wat niet niet zo vreemd is, omdat hij de enige bewoner van het Sprookjesbos is, die geen sjaal om heeft gekregen. En dat, terwijl hij ook nog eens in het besneeuwde deel van Sprookjesbos staat. Ook de kabouter uit het kabouterdorp heeft iets anders te vertellen. Zei eerst iets van "Huh, huh, ik dacht dat er geklopt werd. Nee? Dan ga ik maar weer." nu zegt hij "Tralja lala, tralja lala. Huhh! Hé kijk nou...? Allemaal mensen buiten, in de kou. Nou, mij niet gezien. Huhh, ik ga gauw weer naar binnen!" Verder stonden bij het Huis van de Vijf Zintuigen alleen op 11 december twee Holle Bolle Gijzen die zeiden: "Winter Efteling hierrr, Winter Efteling hierrr."

Als we onze weg in het bos vervolgen komen we bij Langnek terecht. Langnek heeft ook rekening gehouden met de winterse kou. Dus ook hij draagt een dikke sjaal. Maar dit is niet het enige... Omdat hij altijd zijn nek uitsteekt heeft hij ook een paar groene oorwarmers op. Vergeet niet dat des te hoger je komt, des te kouder het is. Het mooiste van het Sprookjesbos zijn toch echt de nieuwe sprookjes aan het Herautenplein. Zo zijn het Sprookjesmuseum, Kleine Boodschap, Herberg de Ersteling, Ezeltje strek je!, het kasteel van de Sneeuwwitjes' stiefmoeder en de grot waar Sneeuwwitje ligt onder een wakend oog van de zeven dwergen, bedekt onder een laagje kunstsneeuw. Dit geeft een schitterend winters effect.