Voorpagina « TrouwEfteling investeert 40 miljoen in nieuwe projecten
De komende jaren investeert de Efteling fors in een drietal nieuwe bouwprojecten. Met een gefaseerd investeringsprogramma breidt de Kaatsheuvelse onderneming de Wereld van de Efteling uit en zet een nieuwe stap in de richting van jaarrondexploitatie. In 2009 wordt horecapunt 'de Likkebaerd' verbouwd tot een gethematiseerd stationsgebouw met een horecavoorziening. Eind 2010 wordt arrangementenlocatie 'Raveleijn' gerealiseerd, inclusief een middeleeuwse arena en kantoorvoorziening. En voor 2012 heeft de Efteling plannen om conferentiecentrum 'de Burcht' te realiseren.

In 2009 wordt de Likkebaerd aangepakt. Dit bestaande horecapunt in het park wordt grondig verbouwd tot een gethematiseerd stationsgebouw met horecavoorziening. De nieuwe Likkebaerd verwelkomt straks de gasten die met de Stoomtrein reizen. Men ziet een groot gebouw dat de verschijningsvorm heeft van een koloniaal stoer stationsgebouw. De nieuw te bouwen Likkebaerd krijgt een zogenaamde 'food court' met verkoop van snacks, een Grand Café en een formule 'Lekker en Gezond'. Op het binnenterras is straks plaats voor 250 gasten en er is tevens een groot buitenterras voorzien.

Raveleijn
In het gebied tussen Villa Volta en Droomvlucht verrijst eind 2010 het project Raveleijn. In de uitgebreide gethematiseerde arrangementenlocatie is straks plaats voor een grootse parkshow met als thema middeleeuwen en een kantoorfaciliteit. De begane grond is bestemd als arrangementen locatie met plaats voor 350 gasten, de overige lagen voor kantoren. Alle activiteiten in Raveleijn zijn opgebouwd rondom de middeleeuwse openlucht-arena waar grote parkshows gaan plaatsvinden. Rondom deze arena is plaats voor 750 toeschouwers.

De Burcht
Conferentiecentrum de Burcht is een professionele congres- en evenementenlocatie die straks plaats biedt aan 1500 personen. Het conferentiecentrum wordt gesitueerd in het gebied waar nu ook Theater de Efteling staat. Het gebouw wordt een ijkpunt, 'het kloppend hart', in de Wereld van de Efteling. De buitenkant is sprookjesachtig gethematiseerd zoals passend bij de Efteling en in het gebouw zijn alle voorzieningen aanwezig zoals een foyer, verschillende vergaderzalen en horecafaciliteiten. De Burcht is straks geschikt voor organiseren van congressen, meetings, beurzen en meerdaagse evenementen. Maar ook voor familiefeesten en personeelsdagen is de locatie geschikt. Ook de buitenlands evenementenbranche wordt hiermee beoogd. De opening van de locatie is voorzien in 2012.

De Efteling gaat steeds meer richting jaarrondexploitatie. De afgelopen jaren zijn daartoe de eerste stappen gezet met onder meer de Winter Efteling en de komst van Efteling Bosrijk, een langgekoesterde droom van de Efteling. Met de bouw van onder meer het conferentiecentrum breidt de Efteling de Wereld van de Efteling uit en komt de jaarrond opening een stapje dichterbij.


Dit artikel komt uit de Waalwijker (december 2008)