Voorpagina « Familie GijsDe familie Gijs in de Efteling
Holle Bolle Gijs had het zo naar zijn zin in de Efteling dat hij op een vrije dag een brief schreef naar zijn familie. Daarin schreef hij dat hij nu in de Efteling werkte en dat hij alleen maar hoefde te eten. Hij schreef ook dat iedereen heel blij met hem was. Dit vonden de familieleden van Holle Bolle Gijs natuurlijk geweldig. "Dat wil ik ook wel", zei Moeder Gijs tegen haar baby's. Ook bij Matroos Gijs begon het te kriebelen. Nog geen week later kreeg Holle Bolle Gijs allemaal brieven van zijn familie. In iedere brief stond bijna hetzelfde: "Zouden wij ook in de Efteling mogen werken?" Holle Bolle Gijs ging met de brieven naar de baas van de Efteling en liet die aan hem lezen. De baas van de Efteling nodigde de hele familie van Holle Bolle Gijs uit, want het park werd steeds groter. Hierdoor kon Holle Bolle Gijs niet overal op tijd alle afval opeten.

En sindsdien woont er een hele familie Gijs in de Efteling. Ze hebben allemaal een eigen plekje gekregen zodat ze niet door het hele park hoefden te rennen. Matroos Gijs, een broer van Holle Bolle Gijs, woont bij het Spookslot. En natuurlijk is de Opa van Holle Bolle Gijs ook in de Efteling gaan wonen. Hij woont nu aan het Herautenplein, tussen De Kikkerkoning en Assepoester. De neef van Holle Bolle Gijs, Bolle Gijs, woont ook in het Sprookjesbos. Hij woont in de buurt van Langnek. Een oud bewoner van het Sprookjesbos is Kapitein Gijs. Hij had een plek naast voormalig horecapunt In de Noordpool, tussen Roodkapje en De Rode Schoentjes. En als je eens in de buurt van het Anton Pieckplein komt dan vind je daar ook Moeder Gijs met haar baby's.

En Holle Bolle Gijs zelf? Die woont nu bij de Anton Pieck Carrousel, naast het winkeltje 'In de hoorn des overvloeds'. Dat is heel slim van hem, want als iemand wat gekocht heeft bij het winkeltje dat zit hij er boven op! En tot slot vind je in Anderrijk bij de Piraña nog een verre neef van Holle Bolle Gijs, namelijk Inca Gijs. Hij kwam op de plek waar tot 1982 Visje Gijs stond. Visje Gijs is nog wel in het park te vinden, maar niet meer als gulzige veelvraat. Visje Gijs is sinds 1985 weer te bewonderen in het park, maar nu als standbeeld op de Wensbron.

In 2002 kwam er ineens nog een Gijs bij. Waarschijnlijk is het een huisdier van de familie Gijs: Nijltje in 't Tijltje. Je vindt hem in het Kleuterhof, in Reizenrijk. Tenslotte is er natuurlijk nog Baby Gijs, hij heeft jarenlang naast het Volk van Laaf, naast de toenmalige traptreintjes gezeten. In 2007 kreeg Baby Gijs een nieuwe plek, namelijk speeltuin 'Kindervreugd' naast Villa Volta. Zoals hierboven vermeld, is Kapitein Gijs een oud bewonder van het Sprookjesbos. In 2016 verhuisde hij naar Ruigrijk, tussen de Vliegende Hollander en de Python. Hiermee is hij de eerste Gijs in Ruigrijk. De plek die Kapitein Gijs achterliet in het Sprookjesbos is nu ingenomen door de Vos en Kat uit het sprookje Pinokkio.

Met de ombouw van de Bob naar Max & Moritz (in 2020) heeft Tiroler Gijs een nieuwe naam gekregen: Oompje Gijs. In september 2022 werd de familie Gijs wederom opgeschut. Het Spookslot sloot definitief haar deuren, om plaats te maken voor het nieuwe themagebied Huyverwoud. Hierdoor was er geen plaats meer voor Matroos Gijs. Wellicht zal er bij de opening van Huyverwoud ook een nieuwe Gijs in gebruik genomen worden.

Alle Gijzen op een rijtje
Hieronder een foto-overzicht van alle Gijzen die door het hele park verspreid staan.


Holle Bolle Gijs

Geeuwende Gijs

Nijltje in 't Tijltje

Opa Gijs

Wagen Gijs

Baby Gijs

Kapitein Gijs

Tiroler Gijs/Oompje Gijs

Inca Gijs

Oma Gijs met tweeling
Er was eens...

Naast de dienstdoende, gulzige, Holle Bolle Gijzen, zie je hieronder een overzicht van andere Holle Bolle Gijzen. Denk hierbij aan Visje Gijs, de familie Gijs bij de Game Gallery, maar ook een zandsculptuur en de Holle Bolle Gijs in het Diorama.


Visje Gijs

Familie Gijs

Zandsculptuur (2003)

Baby Gijs

Holle Bolle Gijs

Holle Bolle Gijs

Holle Bolle Gijs

Kapitein Gijs

Matroos Gijs