Voorpagina « Technische specificatiesHet Spookslot was de eerste grote attractie die buiten het Sprookjesbos werd geopend. Dat is niet voor niets. Het park merkte dat de bezoekersaantallen de laatste jaren stagneerden. Na eerdere toevoegingen in, met name het Sprookjesbos, bleef het bezoekersaantal schommelen rond de 1,1 miljoen. Tot 1978 kwamen de bezoekers niet of nauwelijks verder dan het Sprookjesbos. Om ervoor te zorgen dat de bezoekers ook verder het park introkken is het Spookslot ongeveer tussen de oude ingang (waar tegenwoordig Raveleijn staat) en de huidige Vonderplas (Aquanura) gebouwd. Toen het Spookslot in 1978 gebouwd werd, was dit het grootste Spookslot van Europa. De aanwinst leverde het park in het eerste jaar een toename van 300.000 bezoekers op.

Sinds de Winter Efteling 2000-2001 had men op de put voor het slot een groot bord gezet met de tekst: "Niet Voeren! Verschrikkelijke Sneeuwman". Dit is niet de enige toevoeging geweest in het winterseizoen. Zo heeft IJzige IJsbrand het voorplein van de attractie 'onveilig' gemaakt tussen 2003 en 2005. Later was zijn geest, samen met enkele monniken te zien in de tunnel naast het Spookslot als één van de drie Winterse Illusie in het park.

Vanaf 2002 biedt het plein ook toegang tot de 4D attractie PandaDroom (tegenwoordig Fabula) Ook kon om het slot gelopen worden via het Heksenpad. Wie dit pad volgde kwam op een open plek terecht in het bos achter het slot, het pad kwam uit op de laan tussen het Seylend Fregat en Symbolica. Op 24 januari 2022 werd bekend dat de attractie na 44 jaar zal worden gesloopt om plaats te maken voor een nieuw themagebied. Volgens directeur Fons Jurgens werd het Spookslot slecht gewaardeerd en was het niet meer van deze tijd. De attractie zal vervangen worden door een overdekte attractie, wat dit precies gaat worden is nog niet bekend. De muziek van de attractie, Danse Macabre van Camille Saint-Saëns, is wellicht een van de meest bekende Efteling melodieën samen met Carnaval Festival en de De Indische waterlelies. Hoewel de attractie gaat verdwijnen zal de muziek waarschijnlijk nog wel een tijd te horen zijn in het park, aangezien deze in zowel Eerste Efteling Symfonie, Tiësto Efteling Aquanura Show en Aquanura met een zacht G te horen is. Na het zomerseizoen van 2022, op 5 september, werd de attractie definitief gesloten. In de maanden erna is de attractie zorgvuldig leeggehaald en vanaf eind oktober werd begonnen met de sloop van de attractie. Enkele elementen uit het Spookslot hebben een nieuw thuis gevonden in het Efteling Museum, andere zien we waarschijnlijk terug in de in 2024 te openen vervangende attractie Danse Macabre

Technische Specificaties

AttractietypeWalktrough/show
Hoogte toren20 meter
Oppervlakte1220 m2
Aantal lampen500
Elektra leidingen10 km
Perslucht leidingen1 km
Aantal stenen400.000
Hoeveelheid beton800 m3
Aantal speakers116
Decor hoofdshowHout/piepschuim
DonderslagBose Akoestisch Kanon
Lengte Akoestisch kanon5 meter
Capaciteit1000 personen/uur
Duur hoofdshow± 6 minuten
Investering1,6 miljoen euro (3,6 miljoen gulden)


Overige Specificaties

HoofdontwerperTon van de Ven
AannemerMerkx BV
TechniekLex Lemmens
Verteller voorshowTom van Beek
Toegankelijk voor rolstoelersJa, via de reguliere ingang
ComponistCamille Saint-Saëns
ArrangementRuud Bos
Openingsdatum10 mei 1978
Sluitingsdatum4 september 2022; 22:00 uur
ThemaSpoken/Griezelen