Voorpagina « De attractie


Pagoda in de sraten van Bangkok, ThailandVanuit de verre omgeving is hij al te zien: De Pagode, de zwevende tempel van de Efteling. Sinds 28 mei 1987 siert de Pagode de horizon. De Pagode is bij een heldere hemel zelfs vanuit 's-Hertogenbosch, Breda en Tilburg te zien.

In Reizenrijk, tussen de Brink en de Gondoletta is de Pagode te vinden. Deze zwevende tempel is ontworpen door Ton van de Ven. De Pagode brengt de bezoekers naar een hoogte van 45 meter, waar ze een uitzicht op het hele park. Van Raveleijn tot Python en van en van Efteling Bosrijk tot het Efteling Hotel. Per keer kunnen vijftig bezoekers mee, die verdeeld worden over twee helften. De schotel heeft een gewicht van 225 ton en wordt door middel van twee hydraulische hefcilinders omhoog en omlaag bewogen. Aan de andere kant van de draagarm zit een contragewicht van 340 ton. Onder de tempel bevindt zich nog een balanceercilinder, die ervoor zorgt dat het gewicht van de twee helften van de schotel in evenwicht blijven.

Pagode of Pagoda

Oorspronkelijk was het de bedoeling om de attractie Pagoda te noemen, wat tempel zou betekenen. Na een blik in een Thais woordenboek werd besloten om de attractie Pagode te noemen, in plaats van Pagoda, wat graf bleek te betekenen. Nu is in Thailand de scheidslijn tussen graf en tempel erg dun. In Thailand staat in bijna iedere straat wel een klein tempeltje, zoals hiernaast is te zien, waar de Thai de overledenen eren en aanbidden.

Gekroond
Ter ere van de troonswisseling op 30 april 2013 heeft de Efteling op 19 april 2013 een grote kroon op de Pagode geplaatst. De kroon weegt 3300 kg en heeft een doorsnede van 10 meter. De kroon was niet alleen tijdens openingstijden van het park te zien. Ook na na sluitingstijd was de Pagode (uitgelicht) in volle glorie te bewonderen tot in de wijde omgeving.In de Pagode
Een rondje in de Pagode is ieder jaargetijde weer anders. Hieronder kun je een video bekijken van een rondje in de Pagode, in een winters landschap.