Voorpagina « Boek en televisieserieDe komst van het Rijk der Fantasie, waar Symbolica onderdeel van uit zal maken, is net als bij Raveleijn door de Efteling neergezet als een groot multimediaal project. Ondanks de uitstel van de attractie, kwam in het voorjaar van 2012 op kinderzender Nickelodeon de televisieserie 'De Magische Wereld van Pardoes'. Eind november 2012, kwam deze serie uit op DVD en verscheen ook het boek met dezelfde titel.

De Wereld van Pardoes: de serie
Het is voor de Efteling een lang gekoesterde wens om een televisieserie te maken met Pardoes in de hoofdrol. Met de plannen rondom Hartenhof en het Rijk der Fantasie begeeft de Efteling zich steeds meer in de televisiewereld. In 2008/2009 waren 'De sprookjes van Klaas Vaak' en 'Het geheim van Marjolein en het slaapzand', beide naar aanleiding van het in 2009 geopende Efteling Bosrijk, op televisie te zien. Het lijkt een trend om nieuwe projecten met een televisieserie onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Ook Raveleijn is hier geen uitzondering op. In 2012 verscheen met het oog op Hartenhof, Pardoes de Tovernar op de televisie. De bouw van de attractie is voorlopig op de lange baan geschoven. Totdat op 11 januari 2016 het nieuws naar buiten werd gebracht dat de attractie, onder de nieuwe naam Symbolica, gebouwd zal gaan worden.

Voor de televisieserie over Pardoes de Tovernar werd het scenario geschreven door Michel Bonset, Anjali Taneja, Jeroen van der Zee en de Efteling. De regie is in handen van Vincent Schuurmanen Marc Willard. De hoofdrollen in De Magische Wereld van Pardoes worden vertolkt door:

Rol
Acteur
Pardoes de Tovernar Alex Hendrickx
Prinses Pardijn Emilie Post
Koning Pardulfus Bart Poulissen
Grootmagister Almar Peter Faber
Aliciana Maeve van der Steen
Pantagor Hugo Maerten
Rattar Sander van Amsterdam


Verhaal
Het 208 pagina tellende boek is een vrije bewerking van de televisieserie. Het boek is gevuld met afbeeldingen uit de serie en tekeningen van de wereld van Pardoes zoals we deze al kennen. Het verhaal gaat over Pardoes de Tovernar en prinses Pardijn, op de planeet Symbolica, Rijk der Fantasie. Het rustige leventje wordt ruw verstoort als blijkt dat de boze tovenaar Pantagor en zijn hulpje Rattar zijn teruggekeerd. Hij wil de macht grijpen in Symbolica. Iedereen in Hartenstad is in rep en roer, want er gebeuren telkens heel vreemde dingen. Er is maar één persoon die de stad kan behoeden van het kwaad. Grootmagister Almar laat Pardoes weten dat hij de Elf Toetsen moet volbrengen om de fantasie in Hartenstad te laten terugkeren.

Het verhaal doet op sommige vlakken denken aan Harry Potter. In beide verhalen gaat een tovenaarsleerling de strijd aan met het kwaad. Dat is niet de enige overeenkomst, in de Harry Potter verhalen helpt Professor Perkamentus Harry in de goede richting. In 'De Magische Wereld van Pardoes' is die rol weggelegd voor Grootmagister Almar. Ondanks deze gelijkenissen mist 'De Magische Wereld van Pardoes' diepgang. Iets wat wellicht in een vervolg verder zou kunnen worden uitgewerkt. Het boek en de serie zijn in ieder geval een mooie basis voor de nog te bouwen attractie Hartenhof.