Voorpagina « Valk MagazineDe Efteling, al 60 jaar magisch voor groot en klein
Vijfde generatie 'valken' Loïs Polman (7) en Feline de Bruijn (6) mogen samen een interview doen met Bart de Boer, directeur van de Efteling. Helemaal geweldig en super spannend. Dus loggen de meisjes avonden van tevoren extra lang wakker om de beste vragen te verzinnen en natuurlijk ook: "Mogen wij dan ook wel n een paar attracties?". Logisch want de Efteling blijft Magisch, voor klein én groot, want de moeders vinden het bijna even leuk als de meiden! Wat is dat toch? Directeur Bart de Boer legt uit waarom de Efteling alweer 60 jaar zo'n ongelofelijke aantrekkingskracht heeft.

Door een grote poort lopen we het Eftelingkantoor binnen, dat achter de attractie Raveleijn ligt. "Het lijkt wel een kasteel", klinkt het al opgewonden. Vol ontzag schudden de meisjes de hand van directeur Bart de Boer. Want de baas van de Efteling, dat is bijna net zoiets als Sinterklaas. Dan is het tijd voor het interview. Aarzelend komen de vragen eruit.

Hoe zag de Efteling er zestig jaar geleden uit
"We zijn begonnen met tien attracties in het Sprookjesbos, allemaal ontworpen door Anton Pieck. Dat waren Doornroosje, Langnek, Vrouw Holle, Kleine Boodschap, Sneeuwwitje, Kabouterdorp, Kikkerfontein, Magische Klok, Papagaai en De Chinese Nachtegaal. Het leuke is dat al die attracties er nog steeds zijn. Destijds lag alles nog op een kale zandberg, maar inmiddels is er een heel bos omheen gegroeid."

Wanneer kwam u zelf voor het eerst in de Efteling
"Ik ben zelf een jaar ouder dan de Efteling en kan me dingen herinneren die ik als kind had gezien. Later zien die dingen er dan toch anders uit. De put van Vrouw Holle bijvoorbeeld, die vond ik vroeger enorm eng en diep, terwijl dat eigenlijk heel erg meevalt. Ook staat in ons jubileumboek een zwart-wit foto van de speeltuin die er ooit was en ik wist nog welke kleueren die grote glijbaan heeft gehad, dus het is wel echt bijgebleven."

Wat is de snelste achtbaan?
"De Python en Joris en de Draak gaan allebei erg snel: 75 kilometer per uur, op het hoogtepunt."

Wat vind u de spannendste attractie?
"Dat is lastig. Ik denk De Vliegende Hollander. Dat is eerst een bootje, dan een achtbaan en dan weer een bootje. Maar niet alleen de attractie zelf is erg spannend. Ook het wachten in het zeventiende eeuwse huis van scheepvaarder Willen van der Decken is al erg mooi en een beleving op zich. En we hebben natuurlijk ook VogelRok, een achtbaan waar het helemaal donker is. Zijn jullie daar wel eens in geweest?"

De meisjes schudden hun hoofd. Feline is een keer in Joris en de Draak geweest en besloot pas weer in achtbanen te gaan als ze acht is en Loïs vond Villa Volta het toppunt. Gelukkig biedt de Efteling ook veel attracties die leuk zijn voor de minder heldhaftige.

Wij vinden het de Efteling super leuk en onze pappa en mamma ook. Zelfs oma wil altijd mee. Waarom is de Efteling leuk voor alle leeftijden?
"Dat komt denk ik door de manier waarop we het hebben gebouwd. Het Sprookjesbos is niet alleen leuk voor kleintjes, want ouders hebben er vaak herinneringen aan en lopen er dus ook graag rond. Oudere mensen waarderen vaak vooral het park met alle bloemen en voor de tieners hebben we weer allemaal spannende attracties."

Waarin is de Efteling anders dan andere pretparken?
"Ik denk vooral omdat wij zo breed zijn. Er ligt natuurlijk ook al zestig jaar geschiedenis en we blijven altijd bouwen en vernieuwen. Verder denk ik dat onze medewerkers het verschil maken. Ze zijn erg gastvrij en koppelen ondernemen aan hoffelijkheid en vriendelijkheid. Ik ben ervan overtuigd dat dit één van de belangrijkste redenen is dat we zo'n succes zijn geworden."

Wat vind u het leukste aan de Efteling?
"Dat we zoveel verschillende dingen hebben. We zijn niet alleen een attractiepark, maar maken bijvoorbeeld ook shows, musicals, films, en anderhalf uur televisie per dag. Deze diversiteit maakt het erg leuk."

Waar gaat de nieuwe Efteling musical over?
"Hij heet Sprookjesboom de Musical. Een gi-ga-gantisch avontuur en zoals de naam eigenlijk al zegt, beleven alle bekende Sprookjesbos-bewoners weer een nieuw avontuur. Het is het allerleukste voor kinderen van drie tot en met acht jaar, maar oook de ouders zullen er plezier aan beleven, door bijvoorbeeld de humor en de aansprekende muziek. Wij zijn er erg trots op."

Op welke dagen is het het allerleukste om naar de Efteling te gaan?
"Er zijn mensen die speciaal komen als het regent, omdat het dan niet druk is en ze in veel attracties kunnen. Die bui die dan valt, nemen ze wel voor lief. Maar eigenlijk is het op drukke dagen ook erg leuk, dan is het juist extra gezellig. Ook organiseren we regelmatig allerlei activiteiten. Zo hadden we deze zomer het Zeven Pleinen Festijn. Op zeven pleinen wed op zeven zomeraconden iets speciaals gedaan, waarbij ieder plein zijn eigen thema had. Ook een groot succes was oud en nieuw. Dat hebben we afgelopen jaar voor het eerst in het park gevierd. Om twaalf uur hadden we een groot vuurwerk dat vanaf allerlei kanten te zien was en er hing echt een heel bijzondere sfeer.

Kun je ook blijven overnachten in het park?
"We hebben we eens een prijsvraag gehad waarbij het mogelijk was om in het huisje van Vrouw Holle te overnachten, maar normaal kan dat niet. Er zijn wel eens mensen die het proberen, maar die weten we er weer uit te vissen. Nee hoor, het is de bedoeling dat mensen overdag naar de Efteling gaan en 's nachts overnachten in het Efteling Hotel, bungalowpark Efteling Bosrijk, of natuurlijk bij Van der Valk."

Bent u zelf wel eens 's nachts in het park geweest?
"Ja, het is hier heel apart als er niemand is! 's Ochtends heel vroeg, voor de opening van het park, is het ook bijzonder om er rond te lopen. Je staat er versteld van hoeveel dieren je dan bijvoorbeeld ziet."

Hoe worden alle figuren gemaakt van bijvoorbeeld Droomvlucht? Is er een Eftelingfabriek?
"Ja,eigenlijk wel. Wij hebben een atelier waar ontwerpers al die mooie dingen bedenken en maken. Dat is streng bewaakt, want uiteraard moet alles strikt geheim blijven. Nu zijn ze bijvoorbeeld druk bezig met een nieuwe attractie in het Sprookjesbos: De nieuwe kleren van de Keizer. Dat wordt geweldig."

Hoeveel muntjes zijn er al uit de ezel gekomen?
"Poeh... laten we zeggen 10.303.487, maar ik kan er best een paar duizend naast zitten! We hebben totaal in de Efteling 120 miljoen bezoekers gehad. Dat is perfect te zien in de basaltblokken die bij het kasteel van Doornroosje liggen. Het looppad is er helemaal uitgesleten door de 240 miljoen voeten die er overheen hebben gelopen.

Wat verandert er allemaal voor de Winter Efteling?
"We houden het niet bij één kerstboom. Het is echt een gigantische operatie. Hele wijken worden bespoten met kunstsneeuw, overal hangt sfeerverlichting en er zijn allerlei projecties op wanden. Op de pleinen worden vuurplaatsen ingericht. Die zijn heel belangrijk, want er zijn veel families die afspreken in de Efteling en verzamelen bij een van de vuren."


Wij verdwalen altijd in het Sprookjesbos. Is er een trucje om de weg te leren kennen?
"Als je het rode pad volgt vanaf de ingang bij het kasteel van Doornroosje zie je alle sprookjes en anders kun je natuurlijk altijd broodkruimeltjes strooien!"

Wat is uw favoriete Eftelingfiguur?
"Roodkapje. Zo'n aandoenlijk meisje."

Is het wel eens gebeurd dat een attractie kapot was en wat gebeurde er toen?
"In die zestig jaar gaat er wel eens wat kapot en dan kunnen we het ook altijd weer snel maken. Wij bouwen alles zodat het jaren mee kan. Dat maakt het ook duur, want aan duurzaamheid zit een prijskaartje. Er is maar één uitzondering, de houten achtbaan, Pegasus. Een ritje daarin werd steeds minder soepel en het zou te veel kosten met zich meebrengen om dit te repareren. Daarom hebben we de attractie helemaal vervangen door Joris en de Draak, maar eigenlijk gebeurt dat verder nooit."

Hoe is de nieuwe fonteinshow Aquanura ontstaan?
"Wij wilden al heel lang een soort eindshow. Bij het Bellagio Hotel in Las Vegas zagen we de indrukwekkende fonteinshow, die is gemaakt door het bedrijf WET uit Californië. Wij hebben contact gezocht met dat bedrijf en de opdracht gegeven om voor ons ook zo'n spectaculaire voorstelling te maken. De show heeft muziek, vuur, mist, en gekleurd ligt en is echt uniek. Je merkt dat kijkers na afloop zelfs klappen. Dat is natuurlijk bijzonder, want eigenlijk klappen ze voor een machine. Je merkt dat het echt iets met de mensen doet.

Hoe ziet de Efteling er over zestig jaar uit?
"Dan zijn we waarschijnlijk nog groter geworden en doen we nog veel meer. We concurreren niet alleen met andere pretparken, maar ook met bijvoorbeeld televisie kijken of gamen, het is dus belangrijk dat we bij de tijd blijven en onszelf blijven ontwikkelen, zoals we de afgelopen zestig jaar eigenlijk ook altijd zijn blijven doen."

En dan is het tijd om het park in te gaan voor foto's, Loïs en Feline bedanken Bart de Boer hartelijk voor het interview en via een speciale zij-ingang lopen we het park in. Bij de eerste foto zijn de meisjes wat schuchter, maar al snel begint de Efteling-magie te werken en beginnen ze te stralen, lachen en huppelen. Want in de Efteling raakt iedereen betoverend.Dit artikel is overgenomen uit Valk Magazine (2012). Tekst: Fenna Bontje