Voorpagina « De attractie



De Efteling heeft door de jaren heen vaak geprobeerd om bijzonder attracties te bouwen. De nieuwe attractie die het park wilde gaan bouwen moest ook gebaseerd zijn op een sprookje/legende. Op het verlanglijstje stond een thrill-ride met water. Maar wel een die jaarrond geopend kan zijn. Het zou de tweede grote waterattractie zijn, nadat het park in 1983 de Piraña opende. De attractie die in 2006 zou moeten openen zou een waterachtbaan worden. Of zoals directielid Olaf Vughts het vaak zei: "Een walkthrough, een darkride een achtbaan en een splash in één." De Efteling was voor het eerst zelf opdrachtgever en hoofdaannemer. De hele aankleding is zoals gebruikelijk verzorgd door de Efteling zelf (al dan niet geholpen door enkele externe partijen) Voor de constructie van de baan werd Kumbak Coasters gecontracteerd. Dit bleek achteraf niet de meest gelukkige keuze uit de rijke historie van het park.

Tegenslag
Ondanks dat in januari 2006 de opstaphaven al helemaal gereed was, lukte het niet om met Pasen uit te varen, gelijk aan de sage. Tijdens het testen met de (rode) testboot, bleek deze de horseshoe niet haalde. Het probleem bleek hem in de wielen te zitten, die voor een te grote wrijving zorgden. Dit kon verholpen worden door andere wielen te monteren. Echter het volgende probleem diende zich aan, de lift. Het oorspronkelijke idee was, dat de boot na de projectie op het watergordijn op een draaiende lifthill gelijk omhoog getrokken zou worden. Het vasthaken op de ketting ging niet zoals het hoorde. Een groep van engineers kwam tot de conclusie dat de boot toch eerst tot stilstand moest worden gebracht voordat deze omhoog getakeld kon worden.

Pasen bleek ondertussen onhaalbaar en de Efteling besloot de opening uit te stellen tot juni 2006 en uiteindelijk zelfs tot het volgende seizoen. Samen met het Zwitserse Intamin werd uitvoerig gekeken hoe de boot op een veilige manier tot stilstand kon worden gebracht. Een mechanische rem zorgt er nu voor dat de boot in de 'onderwereld' stil hangt op de lift alvorens deze even later uit de toren wordt 'gegooid'.

In 2007 ging De Vliegende Hollander dan alsnog open. Wie het huis van kapitein Willem van der Decken binnenkomt treft een zwart geblakerde kamer aan. Via het doek/schilderij van 'Den Hollander' in Van der Deckens persoonlijke bibliotheek kom je in de smokkelgang terecht. Vervolgens loopt de meandering door in het café en een opslagruimte om uiteindelijk uit te komen in de haven waar de boten klaarliggen om de bezoeker mee te nemen de nacht in, op open zee, op weg naar De Oost.

Maar als bezoeker stap je in de voetstappen van Van der Decken en komt de boot terecht in de 'onderwereld' (op de lift). De uitvoering is niet zoals het oorspronkelijk bedacht is. Grote boegbeelden zouden richting de boot moeten 'vallen', maar omdat de boot nu op de lifthill stil wordt gezet kwam het niet meer goed uit en werd gekozen voor het gezicht van Van der Decken die veranderd in een doodshoofd. Met een snelheid van 3 meter per seconde wordt de boot de lift opgetakeld om vervolgens uit de toren 'gegooid' te worden. Buiten raast, 'vliegt', de boot onder en over een duinlandschap om tot slot in de voormalige Kanovijver te splashen. De splash is vrij droog (als de wind goed staat), omdat er gekozen is voor zogenaamde splashbuizen. Deze zijn gemonteerd aan beide zijden van de boot en 'zuigen' het water in de buis, waar het op vier punten naar boven wordt gespoten. Bekomen van de schrik vaart de boot terug naar de opstaphaven.

In de winter van 2022/2023 werd er groot onderhoud gepleegd aan de attractie. Eén van de meest in het oog springende wijziging is de stormscene. In deze scene varen de bezoeker richting een watergordijn met daarop de project van Den Hollander. Doordat er vaak storingen waren met het watergordijn is besloten deze scene te vervangen door een nieuwe scene waarbij bezoekers tussen scheepswrakken door varen richting de boeg van het spookschip. Voor de aankleding van de scheepswrakken zijn de boegbeelden gebruikt die oorspronkelijk in 2007 al een plek hadden moeten krijgen in de attractie. Het was toen de bedoeling dat ze langs de lifthill zouden verschijnen. Door de technische problemen op de lifthill is daar destijds vanaf gestapt. Behalve de nieuwe scene is ook de hele attractie voorzien van led-verlichting. Buiten is de meandering van palen en touwen vervangen door de standaard meandering zoals deze ook in de rest van het park te vinden is.


Technische Specificaties

BaantypeWaterachtbaan
Aantal boten11
Aantal personen per boot14
Lengte baan420 meter
Hoogste punt22,5 meter (toren)
Hoogste val18 meter
Hellingshoek lift45 graden
Banking horseshoebijna 95 graden
Maximum snelheidruim 70 km/uur
G-krachtenvan bijna gewichtloos tot 2G
Investering21 miljoen euro


Overige Specificaties

HoofdontwerperKarel Willemen
ProjectleiderJacco Ophorst
HoofduitvoerderHenk Schellekens
OntwerpcoördinatorPeter Koppelmans
ComponistRené Merkelbach
Fabrikant baanKumbak Coasters
Fabrikant lift-oplossingIntamin AG
Minimum lengte1.20 meter
ActiefotoJa