Voorpagina « Negen Pleinen FestijnIn de zomermaanden vindt in de Efteling al jaren lang de Zeven Mijls Zomer plaats. Zeven weken lang is het park langer open en op de zaterdagen, als het park tot middernacht open is, is het altijd een happening om in het park te zijn. De laatste jaren stond op de Picknickweide een groot podium waar wekelijks diverse bekende optraden. Daarnaast waren op een drietal andere locaties ook muziek te horen van minder bekende bandjes. Eind 2019 maakt het park bekend dat de openingstijden voor 2020 flink verruimd worden, hierdoor is het park in de zomermaanden standaard geopend tot 10 uur 's avonds. Hiermee komt dan ook een einde aan het Negen Pleinen Festijn zoals deze tot 2019 bekend was.

Nieuwe opzet
De Efteling greep haar 60 jarig jubileum aan om de opzet van de Zomeravonden te veranderen. Tijdens de jaarwisseling werd hier al een beetje mee getest. Op de Brink stond een podium en daarnaast was in enkele evenementenlocaties in het park extra entertainment te vinden. In de zomer is gekozen voor zeven locaties verspreid over het park. Hierdoor is een natuurlijke spreiding van bezoekers gecreëerd, wat de doorstroming in het park ten goede is gekomen. Het leuke aan het Zeven Pleinen Festijn is dat er naast zang-acts nu ook ander straatentertainment te zien is, dat maakt het entertainment aanbod heel gevarieerd.

Witte Paardplein
In Marerijk wordt in 2012 en 2013 alleen feest gevierd tussen Het Witte Paard en de Sint Nicolaasplaets. Hoewel het Anton Pieckplein, Ton van de Venplein en Carrouselplein ook mooie locaties zijn, is de keuze voor het Witte Paardplein niet vreemd. Er is voldoende ruimte en er is een podium in de vorm van een Kiosk. Op het Witte Paardplein staat alles in het teken van 'Moulin Rouge en CanCan'. In 2014 wordt de dansact, onder de naam 'Swingend Sentiment', begeleid door de Efteling Muzikanten. Daarnaast staat tussen 't Poffertje en De Soete Inval een levend bankstel, waar bezoekers op kunnen plaatsnemen en in gesprek kunnen gaan met het bankstel.

Carnaval Festivalplein
In Reizenrijk vinden de festiviteiten plaats op het Carnaval Festivalplein, die tot voor kort nog als VogelRokplein door het leven ging. In het midden van het plein is een klein podium gebouwd, waar Jokie en Jet, samen met de Rode Neuzen, de bezoekers mee op een reis nemen. De act van Jokie en Jet werd afgewisseld met dansacts uit verschillende landen en culturen. De laatste jaren bestaat de programmering voornamelijk ui het feestelijke Efteling Meezingfestijn van Jelle Amersfoort en de Rode Neuzen.

Ruigrijkplein
Op het Ruigrijkplein, voor Station de Oost, zorgen de Olijke Kruiers voor vermaak. De Olijke Kruiers zijn twee conducteurs van de Efteling Stoomtrein Maatschappij en spelen met de bezoekers een muzikale bingo. De act van de Olijke Kruiers wordt afgewisseld met straattheater. In 2012 waren dat onder andere Elastic Double en DDF Crew, beide finalisten van het televisieprogramma Hollands Got Talent. In 2014 hebben de Olijke Kruiers plaatsgemaakt voor De Reizende Efteling Sleuteliers, een acrobatische act. De Sleuteliers worden afgewisseld met verschillende internationale straat acts, variërend

Brink/Hartenhof
Het hoofdpodium op de Brink is een groot muziekpodium. DJ Fee mixt dancemuziek met Efteling-liedjes, afgewisseld met drie muzikale acts waaronder de hoofdact van de avond. Jaarlijks wordt er ook aandacht geschonken aan de nieuwe familiemusical die in het najaar in première gaat. Aan de rand van de Brink staan enkele horecapunten waar eten en drinken verkrijgbaar is.

Met de bouw van Symbolica is de Brink in 2016 en 2017 komen te vervallen. In 2018 kwam het plein onder de naam Hartenhof terug als één van de negen pleinen. Op het plein wordt onder toeziend oog van secretaris protocollair O.J. Punctuel de Symbolicaanse Hofdans opgevoerd. Naast deze sierlijke dans weet de keukenbrigade de boel flink op stelten te zetten, met als eindnummer The Efteling Pancake Dance

Fata Morganaplein
In Anderrijk wordt het pleinenfestijn op maar liefst drie pleinen gevierd. Eén van die pleinen is het Fata Morganaplein. Op dit plein geen muzikale omlijsting, maar een plein met meerdere oosterse marktkraampjes;een bazaar. Bij deze kraampjes wordt naast vers fruit ook oudere merchandise tegen lage prijzen verkocht. Behalve marktkramen zijn er ook drie entertainmentacts op het plein te vinden. Zo kunnen kinderen een ritje maken op een kameel en is er een slangenact. Maar de meeste aandacht gaat toch uit naar Nadir de Kwakzalver. Hij probeert zijn koopwaar te slijten voor één kameel of twee dromedarissen. Nadir staat sinds 2015 op een klein podium en is door de omstanders beter te volgen omdat hij nu ook versterkt is.Pirañaplein
Exotische dans en muziek, dat is door de jaren altijd al een voltreffer geweest op het Pirañaplein. Ook tijdens het Pleinen Festijn is dit het hoofdingrediënt van de programmering op dit plein. Naast de ingang van de wachtrij voor de Piraña staat een groot podium, met daarvoor een dansvloer. Op deze dansvloer kunnen bezoekers ook zelf in beweging komen met enkele Caribische dansen, zoals Salsa en Capoeira. Behalve dans en muziek is er ook gedacht aan de innerlijke mens. Op het plein staat ook een kraampje waar Nacho's en Corona bier verkrijgbaar is.

Steenbokplein
Op het plein voor de Steenbok trad de eerste twee jaar een wisselende acrobatische act op, in 2012 op een klein podium naast de uitgang van de Swiss Bob. De locatie verschoof in 2013 naar de kiosk tegenover de Steenbok. Dit werd thematisch gerelateerd aan de Sleuteliers. Vanaf 2014 staat hier het 'Jürgen Freilich Schlager Festijn', een show rond het typetje Jürgen Freilich, die al eerder, tijdens de Winter Efteling, te zien was met zijn Salzburgershow. Zijn act wordt later op de avond afgewisseld met optredens van Dennie Christian of de Alpenzusjes.

Twee extra pleinen en zaterdagavonden
Het nieuwe concept sloeg duidelijk aan, reden voor de Efteling om het uit te breiden. Dit werd gedaan door van het Zeven pleinen festijn een Negen Pleinen Festijn te maken. Niet alleen kwamen er twee pleinen bij, ook werden er twee zaterdagen toegevoegd aan het hoofdseizoen. Deze nieuwe pleinen zijn het Herautenplein en het Ton van de Venplein, beide in Marerijk. Maar dat is niet alles. Ook nieuw in 2014 is de Bonte Zomerstoet, een optocht van alle entertainers, die vanaf het Dwarrelplein naar de Brink lopen.
Herautenplein
Het Herautenplein is nieuw in editie 2014. Voor het voormalige Sprookjesmuseum is een podium gebouwd waarop een klein orkestje onder leiding van een dirigent diverse Eftelingmuziek ten gehore brengt in het kader van het Sprookjesbal, het bal van de prins uit Assepoester, waarop ook diverse andere sprookjesfiguren zoals Roodkapje en haar grootmoeder rondlopen. Zij werden afgewisseld door Klaas Vaak en zijn zandkabouters die het verhaal van de Sprookjesmusical Klaas Vaak vertellen. In 2015 heeft Klaas Vaak plaats gemaakt voor de verhalen vertellende Sprookjessprokkelaar.

Ton van de Venplein
Ook nieuw sinds 2014 zijn de festiviteiten op het Ton van de Venplein. Koningin Titania zingt het Negen Pleinen-lied. Daarnaast maken elfen, trollen en faunen uit Droomvlucht hun opwachting. De kostuums van deze figuren zijn afkomstig van Droomvlucht de musical. Tussendoor is er een act van de Speeldoosjes, bekend uit de Winter Efteling, te zien met daarop dansende elfjes.