Voorpagina « De attractieBijna ieder attractiepark heeft er wel één: een houten achtbaan. Zo ook de Efteling. Vanaf 1991 staat in Ruigrijk zo'n achtbaan. Helaas werd de ritbeleving de laatste jaren minder en bracht de baan steeds meer onderhoud met zich mee. Besloten werd, geheel tegen de natuur van de Efteling in, om de Pegasus te slopen. In juni 2009 sloot het park de Pegasus definitief. De nieuwe achtbaan moest niet zomaar een houten achtbaan worden, het moest iets bijzonders zijn. Er werd gekozen om een racer achtbaan te bouwen die gethematiseerd zou worden naar het verhaal van Joris en de Draak.

Er is maanden gebouwd door het Amerikaanse Great Coasters International. De grootheid in houten achtbanen is ongeveer negen maanden bezig geweest met de bouw van de dubbele racer achtbaan. De bouw ging niet altijd even voorspoedig. Door het grillige winterweer dreigde de baan niet op tijd opgeleverd te kunnen worden. Men heeft toen bepaalde delen van de fundering verwarmd aangelegd. Great Coasters bood nog aan om er een drievoudige racer achtbaan van te maken, maar dat zou dan ten koste gaan van de draak. De Efteling gaf echter de voorkeur aan een dubbele baan met behoud van het verhaal. De hele omgeving van Joris en de Draak is geheel opnieuw aangelegd. Paden zijn verlegd en al het groen is gethematiseerd aangeplant. Zo is de meandering voert door een zompig moeras en is de beplanting rondom de draak zwart alsof het zwartgeblakerd is door de vuurspuwende draak.

De twee banen nemen veel meer ruimte in beslag dan zijn voorganger. De nieuwe baan strekt zich uit van de oude Kanovijver tot de Python. Het oude pad dat van de Python naar de Pegasus en Piraña liep, is grotendeels komen te vervallen. In plaats daarvan is een nieuw pad aangelegd langs de vijver en vuurspuwende draak.

Technische Specificaties

BaantypeHouten racer achtbaan
Aantal treinen4 (2x vuur, 2x water)
Hoogte baan25 meter
Lengte baan2 x 810 meter
Maximum snelheid75 km/uur
Ritduur2 minuten
Capaciteit1750 personen/uur
Investering13 miljoen euro
HoutsoortYellow Pine uit Canada
Hoogte draak10,5 meter
Hoeveelheid bouten± 90.000
Hoeveelheid spijkers

± 162.000

Hoeveelheid hout± 600m³


Overige Specificaties

HoofdontwerperKarel Willemen
ProjectleiderJaap den Bleker
AannemerHeijmans
Fabrikant achtbaanGreat Coasters International
Minimum lengte1.10 meter
Toegankelijk voor rolstoelersAlleen de 'water-baan'
Openingsdatum1 juli 2010
ComponistRené MerkelbachJoris en de Draak in aanbouw (11 april 2010)