Voorpagina « Het LavenlaarNaast het Sprookjesbos bevindt zich in de Efteling nog een plek waar sprookjesfiguren in een apart dorpje wonen. Sinds 1990 hebben de Laven zich in de Efteling gevestigd. Het sprookje is geen bestaand sprookje, maar een verhaal dat Creatief Directeur Ton van de Ven heeft verzonnen. Dit verhaal wordt ook verteld door Wieteke van Dort in het Loerhuys.

Het Lavenlaar
Zoals gezegd, is dit sprookje erg ruim opgezet. Dit is niet de eerste keer dat de Efteling een sprookje zelf verzint, in het Sprookjesbos staan een aantal verzonnen sprookjes: De sprekende papagaai, Het bruidskleed van Genoveva, De magische klok en De vliegende Fakir. In 1996 verzon de Efteling wederom een nieuw verhaal, rond de legende van de Bokkerijders. Een heel dorp is verrezen in het Marerijk, waar vroeger de speeltuin stond. Tijdens de eerste Winter Efteling was er een Laven adoptieweekend. Iedereen die een laaf had geadopteerd, kreeg een plattegrond van het Lavelaar en kon zo heel leerzaam door het dorp lopen. Hieronder zie je de bewerkte scan van die plattegrond. Op de diverse huisjes staan nummers, onder de plattegrond zie je een korte beschrijving van die wonderlijke Eftelingcreaties.  1.  Lonkhuys:

Dit is het eerste huisje dat je ziet als je naar het Lavenlaar loopt. Vanuit dit huis (waar je ook met de monorail doorheen gaat) heb je een goed overzicht over het dorpsplein.


  2. Lot's Kraamhuys:In het Kraamhuys worden de kleine Larfjes opgevoed door Oermoeder Lot. Zij tikt ook de oude Laven van Lotje, zo kunnen ze weer rustig verder leven. Er zit ook een oude laaf, je kunt op zijn buik aan zijn laveltjes zien hoe vaak hij van Lotje getikt is. Wist je trouwens dat er twee Larfjes met dezelfde naam zijn?


  3. Lal's Brouwhuys:

Dit is de brouwerij van de Laven. Hier maakt Lal de lekkerste dranken zoals: Laafse Lurk, Lebber en Limoen. Buiten, bij het waterrad ligt een Laaf rustig te slapen.


  4. Lurk en Limoenhuys:

 
Oorspronkelijk was dit een soort café, waar je als bezoeker kon genieten van alle Laafse lekkernijen, zoals Laafse Lurk en Laafse Limoen. Tegenwoordig doet het gebouw (vooral in de avonduren) dienst als 'Lavendisco'


  5. Leunhuys:

Dit is ook een van de huisjes waar je met de monorail doorheen gaat. Boven op een balk zitten een paar Laafjes. Als een van de kleine Laven de spanning op de lamp zet, dan zie je dat de Laaf die de lamp vast heeft een 'tik' krijgt.


  6. Loof en Eerhuys:


Dit is de plek waar de Laven in 1990 na Christus uit de grond kwamen. Je ziet er het gat met de trap waar ze vandaan kwamen. Aan de andere kant in het gebouw staat het beeld van Vader Laaf, die bij het begin van de lange tocht het Grote Lood legde.


  7. Lijn's Zweefhuys:
Een Zweefhuys, wat werkelijk boven het water zweeft. Aan beide kanten kun je via een soort van touw/hangbrug het Lijn's Zweefhuys betreden.


  8. Lavelhuys
 
Dit ook een van de huisjes waar je met de monorail doorheen gaat. In het huisje zie je nog wat typische Lavenspulletjes.


  9. Leerhuys
 
Ook Lavenkinderen (Lummels genaamd) gaan naar school. In het Leerhuys geeft Leraar Lavi de jonge laven les.


10. Glijhuys

Naast leren is er ook tijd voor plezier, in het Glijhuys zitten een aantal glijbanen. Op het dak is een schoorsteenveger bezig met het schoonmaken van de schoorsteen.


11. Loerhuys

In het Loerhuys kun je in een soort van put kijken en luisteren naar het verhaal van Het Volk van Laaf. Het verhaal wordt verteld door Wieteke van Dort.


12. Lariekoekhuys

Ieder dorp heeft een bakker, zo ook hier. Je ziet de bakkers hier hun lariekoeken en broden bakken. Boven op het balkon staat een laaf die kwaad is op een andere Laaf die in de wieken van de molen hangt.


13. Lachhuys
 
Dit huisje heeft een bijzondere trap, iedere tree waar je op staat, geeft een apart geluidje.


14. Leedhuys De naam zegt het al, hier kon je terecht als je leed hebt. In de beginjaren bevond zich hier een EHBO-post gezeten.


15. Slakkenhuys Dit is het start- en eindpunt van de Monorail.
Lot's Kraamhuys