Voorpagina « Loeki de LeeuwIn 2005 verscheen Loeki de Leeuw met zijn vriendje Guusje in Carnaval Festival wonen. Hiervoor hebben enkele van de oorspronkelijke Jokies (waaronder in België en Zwitserland) plaats moeten maken. Ook op de gevel duikt Loeki zo nu en dan uit de hoge hoed. De komst van Loeki is op zich niet zo vreemd aangezien zowel Carnaval Festival als Loeki de Leeuw beiden bedacht zijn door Joop Geesink. Hieronder de ritbeschrijving zoals deze van april 2005 tot en met januari 2012 te zien was met Loeki de Leeuw.

De rit
Zoals hierboven al genoemd, is de eerste Loeki te vinden in de hoge hoed, boven op de gevel, maar in de wachtruimte zijn Loeki en Guusje ook al te zien. Weliswaar niet als pop, maar wel op vele afbeeldingen aan de wand. In de opstaphal, waar aan de muur een afbeelding te zien is van Loeki in een luchtballon, wordt vanaf de draaischijf wordt ingestapt. Het eerste land dat we aandoen is natuurlijk Nederland. Kikkers, volksdansen en korenvelden, het is allemaal te zien. In ieder land zijn ook één of meerdere Jokies te zien. Bijna alle animatronics in deze attractie hebben een ronde rode neus. Sinds 2005 zit in één van de instrumenten van het Hollandse Hoempa pa orkest een Loeki ‘verborgen’. Een volgende Loeki vinden we iets verderop in het graanveld. Loeki staat daar als boer met een opengescheurde zak graan, terwijl vogeltjes deze maar al te graag oppikken.

Na Nederland komt ons buurland België, wat gemarkeerd wordt door de rode neuzen variant van Manneke Pis. In België is een toeristische Loeki te zijn in een fontein voor een spiegelwand met diverse animatronics ervoor. In België is het bekende Carnaval Festival thema te horen in een Frans arrangement. En dat is niet meer dan logisch want na komen we door Frankrijk. Als eerste zijn een paar Fransen te zien die voorbij draaien, onder een hemel van gekleurde bollen. Je zou je haast in Monaco wanen. Vervolgens is Parijs aan de beurt. Hoge gebouwen met veel bloempotten (en een dromerige Loeki) vormen samen met de molen bekend van Moulin Rouge het decor. Op de voorgrond kunnen dan de schaars geklede danseressen niet ontbreken. Evenals een brasserie, waar twee obers met dienblad de geduldig wachtende mensen proberen te helpen. Van Frankrijk naar Groot Brittannië is maar een kleine stap, zo ook in Carnaval Festival. De typische Britse bolhoeden en wachters met bontmutsen ontbreken dan ook niet. Het Franse thema van de muziek is weer vervangen door het neutrale thema. Als eerste zijn we Loeki (in een zeer plaatselijke bui) met bolhoed en paraplu op de trap naar de metro. De wachters bewaken tweekoppig (voorzijde bontmuts, achterzijde carnavalsmasker) de gevangenissen, met daarin een paar op en neer gaande misdadigers. Vervolgens zien we een toren van een van de vele kastelen die de Britten rijk zijn. Twee schildwachten te paard houden hier de wacht. Na nog een stukje gevangenis, met Jokie op de voorgrond komen we in het noorden van Groot Brittannië: Schotland. Een doedelzakspeler met hele kleine en dunne (behaarde) benen speelt vrolijk zijn deuntje mee.

Na Groot Brittannië is het de beurt aan de Duitsers en Zwitsers. In Duitsland horen we gelijk al aan de muziek dat we in Duitsland zijn aanbeland. Duitsland staat vooral in het teken van wijn en bier. Diverse animatronics dansen vrolijk voor een huisje met op het balkon drie meedeinende dronkaards. Verderop lopen monniken om drie grote vrolijk kijkende bierpullen heen. Vlak voor we Duitsland voor Zwitserland verruilen is aan de muur een groot vat wijn te zien met een tap erop. Bovenop dit vat zit Guusje (het vrolijke (bad)eendje van Loeki) het geheel te aanschouwen. Guusje zien we de volgende scene (Zwitserland) gelijk nog een keer, deze keer samen met Loeki. Ze hangen beide met ski’s ondergebonden, aan een touw die door een sneeuwpop op een berg wordt vastgehouden.

Het karretje draait 180 graden om en we zijn (ook duidelijk aan het arrangement te horen) in Italië aangekomen. Een Venetiaans gondel is één van de vele kenmerkende voorbeelden die duidelijk naar Italië verwijzen. Bij deze gondel staat een kardinaal te zwaaien terwijl op de voorgrond Jokie, een hoedenverkoper, een clown en een man met ballonnen staan. In het midden staat een kantelende Toren van Pisa die angstvallig wordt tegengehouden door een van de karakters. Waar vroeger een beeld van een man met harp stond, staat sinds 2005 een borstbeeld van Loeki. Aan de voet ervan staat Guusje met een lauwerkrans te kijken naar de Italianen.

We verlaten Italië, en rijden door een enorm chinees masker en wanen ons al vrij snel in het verre oosten. Echt duidelijk is het niet of we nu in China of Japan zitten. Beide landen worden nogal door elkaar gehaald. Als eerste komen we langs een muur met drie gezichten erop, als het karretje draait staan we oog met drie Japannertjes die alle voorbijganger beleefde groeten. Na deze drie kereltjes volgen op een bruggetje 3 beleefd bruggetje zwaaiende dames, of beter gezegd geisha’s. Wat ook onlosmakelijk met China en Japan verbonden is, dat zijn de sumoworstelaars. Het zal dan ook niemand verbazen dat deze ook in de attractie te vinden zijn. De volgende scène is in 2005 het meest veranderd. Vroeger stonden er diverse poppen met op de achtergrond 2 maskers die om en om naar boven en beneden gaan. Nu Loeki zijn intrek heeft genomen in Carnaval Festival, zien we hem hier als wachter terug, met een vaandel waar in Chinees ogende tekens ‘Asjemenou’ op staat. Midden voor de maskers staat Guusje in gevechtstenue met haarband en al. We vervolgens onze reis langs een oosters schimmenspel, waarna we een Chinese draak met bewegende nek en ogen. Op de voorgrond staan staan enkele chinezen met borden op stokjes te spelen. Helemaal links waagt Loeki ook een poging, maar op de grond liggen al verscheidende scherven van de vele kapotte borden. Aan de zijkant staan toeristen die druk aan het fotograferen zijn.

Van Azië, naar Alaska. Dansende pinguïns, ijsberen, het staat er allemaal. Maar er is mee. zo zijn er Eskimo's met hun iglo's, en wordt er door een stel piraten ijs verkocht. Bij de iglo zit Guusje in een dikke winterjas zich te verlekkeren aan een gigantisch ijsje. Binnen in de iglo staat een blauwe Loeki te bibberen van de kou. De karretjes draaien een beetje bij en gaan achterwaarts onder het ijs door op weg naar de Tropen. Echter van boven het ijs kijken ijsmannen én Guusje ons door een aantal wakken aan. Als het karretje vervolgens weer bijdraait dan komen we in de jungle aan en zien we Loeki hangen aan een liaan. Of nee, het is geen liaan, hij hangt aan een slang. In één van de met ogen uitgeruste bomen zit iemand een krantje te lezen, terwijl onder een gigantische aap een aantal inboorlingen met speren en schilden, wegduiken als vanaf de aap een spin zich aan zijn rag naar beneden laat zakken. Na de jungle is het enkel nog de beurt aan Mexico en Hawaï.Loekie en Guusje in Alaska


Het eerste wat we zijn is een enorm grote beeltenis met een sombrero, waaronder diverse Mexicaantjes met gitaar (het arrangement van de attractie is nu in Mariachi stijl) op hun ezeltje rond rijden. Tegen de muur staan een grote totempaal doe lichtgevende rode neuzen heeft, gelijk na Mexico, maar nog voor de grote finale zien we Hawaï. Hier zien we Loeki en Guusje de met een rieten rokje de Hoela dansen. Het karretjes rijd door en na een flits van de ‘actiefoto’ zijn we terecht gekomen in de allerlaatste scène. Onder het toeziend oog van een gigantische prins carnaval, net gouden staf en al, worden we uitgezwaaid door de hele wereld. Vertegenwoordigers uit de verschillende landen groeten ons. Zo is er een Nederlander met een bordje "Tot Ziens!", een Belg met "Groeten aan de buren", een Duits meisje met: "Auf Wiedersehen", een Fransman "Au Revoir", een Hawaï meisje "Aloha" en een Japanner met Japanse tekens op z’n bord. Tussen deze karakters heeft Loeki nog ergens een plek gevonden om ons uit te zwaaien. Als de karretjes vervolgens weer bij draaien zit onze reis er weer op en komen we weer in de echte wereld terecht .Actiefoto hoesje