Voorpagina « Financieel DagbladRecessie gaat aan Efteling voorbij
De Efteling, het grootse attractiepark van Nederland, heeft vorig jaar een bezoekersrecord gebroken. Dankzij ruimere openingstijden en de bouw van nieuwe attracties passeerden ruim 4,1 miljoen bezoekers de poorten van het pretpark in Kaatsheuvel. Ondanks de toeloop daalde het bedrijfsresultaat voor het tweede jaar op rij.

Dat blijkt uit een gesprek met bestuursvoorzitter Bart de Boer. Het park was in 2011 voor het eerst 365 dagen geopend. De Efteling zag het aantal bezoekers met ruim 100.000 stijgen. Toch had De Boer (61) op meer gerekend. 'Maar ja, het was een slechte zomer. Regen is desastreus voor ons park.' De economische recessie heeft tot dusver weinig invloed op de populariteit van het park. 'De bestedingen blijven op niveau. Op een dagje uit vergeten de mensen hun zorgen. Maar de recessie moet ­natuurlijk niet te lang duren.'

De omzet steeg met € 14 miljoen tot € 144 miljoen. Vooral de horeca-inkomsten en de zakelijke arrangementen lieten een stijgende lijn zien. 'Er zijn weer bedrijven die zich een bescheiden feestje kunnen permitteren.'

Het bedrijfsresultaat daalde naar € 9,1 miljoen, een krimp van € 2,3 miljoen. De verklaring daarvoor is het grote aantal investeringen die het park deed, en de afschrijving en rentelasten die daarmee samenhangen. De Efteling bouwde onder meer voor € 30 miljoen theater Raveleijn, voor € 13 miljoen de houten raceachtbaan Joris en de Draak en investeerde € 52 miljoen in bungalowpark Efteling Bosrijk.


Dit jaar zal er veel minder worden geïnvesteerd dan in voor-gaande jaren. De Boer: 'We hebben de grote verbeteringsslag nu wel ­achter de rug.' De Efteling steekt dit jaar € 17 mln in Aquanura, een fonteinenshow die komende juni zal worden geopend.

Voor dit jubileumjaar, de Efteling bestaat deze zomer 60 jaar, wordt een verdere groei van bezoekersaantallen en omzet verwacht. Die stijging zal vooral uit Duitsland en België komen, verwacht de directie. De Efteling verhoogt de marketinginspanningen die gericht zijn op het aantrekken van buitenlandse bezoekers.

Veel Nederlandse parken hebben hun prijsmodel aangepast. Zo kent de Efteling een apart tarief voor het voor- en hoofdseizoen. Onlineboekingen zijn goedkoper dan een kaartje aan de kassa en met supermarktketen Albert ­Heijn is er een grote actie. De Boer kondigt daarnaast aan dat het bedrijf binnenkort nieuwe abonnementsvormen zal introduceren.

Voor de lange termijn zegt De Boer zich wel zorgen te maken over de bereikbaarheid van het park. Het management praat met de overheid over verbetering van de toegangswegen die nu af en toe dichtslibben door de massale toestroom. De Boer heeft zorgen of de infrastructuur de verwachte groei tot 2020 wel aankan.

Mocht dat congestieprobleem niet worden opgelost, dan overweegt de Efteling een tweede attractiepark te gaan exploiteren, in het buitenland. De organisatie is er klaar voor, maar de uitbreiding heeft momenteel geen enkele prioriteit, benadrukt hij. 'We geven nu alle aandacht aan de Efteling.'Dit artikel is overgenomen uit het Financieel Dagblad (april 2012). Tekst: Jan Verbeek