Voorpagina « De attractieActiefoto coverIn december 1999 opende de Efteling voor het eerst haar poorten in de winter. Tegenwoordig is het park jaarrond open, maar voor het zover was, moest het park eerst voor voldoende 'winterharde' attractie stonden. Attracties die ook bij minder weer, zoals in de winter, geopend konden worden. De afgelopen jaren opende het park met Droomvlucht en Villa Volta al twee nieuwe winterharde attracties, maar het attractieaanbod voorzag destijds echter nog niet in een winterharde achtbaan. In Reizenrijk werd daarom, naast Carnaval Festival de indoor achtbaan VogelRok gebouwd.

Sinds de opening op 1 april 1998 is er al meerdere keren gesleuteld aan de attractie. Zo is de meandering meerdere keren veranderd. In 1999 werd in de eerste wachtruimte met lasers het verhaal van Sindbad geprojecteerd met het nummer "Standing in Motion" van Yanni. Deze muziek is afkomstig van de CD "Yanni live at the Acropolis". Daarnaast was in de tweede wachtruimte groot raam geplaatst, waar je de VogelRok-treintjes langs VogelRok zag rijden en even later in de bek van de slang.

In 2007 zijn de wachtruimtes nogmaals aangepakt. De meandering is flink ingekort en de aankleding is vele malen beter geworden. Tegenwoordig loop je door grot met het karkas van een olifant en is in de volgende ruimte het grote ei van VogelRok te zien. In het najaar van 2018 zijn tijdens het groot onderhoud extra lichteffecten toegevoegd. Ook zijn er geluidseffecten te horen tijdens de rit. Qua comfort is het remblok voor het station aangepast, zodat de treinen niet meer hard tot stilstand worden gebracht.

Uitbreiding themagebied
Tot 2021 beperkte het 1001 Nacht thema zich enkel tot de attractie VogelRok. In de winter van 2021 zullen twee attracties tegenover de overdekte achtbaan opnieuw gethematiseerd worden zodat dit binnen de Wereld van Sindbad past. Monsieur Cannibale zal zonder kannibaal en kookpotten, maar met ronddraaiende bootjes verder gaan als Sirocco. Het Kinder Avonturen Doolhof zal plaatsmaken voor een eiland met veel (water)speelelementen en zal Archipel gaan heten. Naast deze attracties zal het huidige Reizenrijkplein ook een andere indeling gaan krijgen met meer thematisering en beplanting. Op 26 januari 2022 werd de Wereld van Sindbad officieel geopend. Op een later moment zal ook het Panoramarestaurant aan het themagebied worden toegevoegd.

Waarschuwing...
Tot 2007 had de Efteling ondanks dat je minimaal 1,20 meter moet zijn om in VogelRok te mogen, bij de ingang een extra waarschuwing voor ouders met jonge kinderen...

Hebt gij een kind van onder acht?
Laat dan weten wat hier wacht...:
Een snelle rit, volkomen duister
Een angstig kind vindt hier geen vreugd.
Wellicht de schrik die het lang heugt!
Een fijne dag da's onze leuze
Uw kent uw kind, aan u de keuze


Technische Specificaties

BaantypeStalen achtbaan (indoor)
BaanmodelCustom MK-900
Aantal treinen3
Hoogte baan25 meter
Lengte baan700 meter
Grootste daling19 meter
Maximum snelheid65 km/uur
Ritduur1:41 minuten
Capaciteit1600 personen/uur
Investering12,7 miljoen euro (28 miljoen gulden)
Hoogte Vogel (entree)22 meter
Spanwijdte Vogel (entree)9 meter
Onboard muziekJa
Thema

Sindbad de Zeeman (1001 Nacht)

VerhaalTweede en Vijfde reis van Sindbad de Zeeman


Overige Specificaties

HoofdontwerperTon van de Ven
Ontwerper Lay-outLex Lemmens
Ontwerper vernieuwde wachtrij (2007)Karel Willemen
Ontwerper vernieuwde buitengebied (2022)Sander de Bruijn
Fabrikant achtbaanVekoma
Minimum lengte1.20 meter
Hoogte Vogel Entree9,2 meter
Spanwijdte Vogel Entree22 meter
Toegankelijk voor rolstoelersJa (via ingang)
Openingsdatum9 april 1998
Onboard muziekJa
Componist rit en stationRuud Bos
Componist Lasershow (1999-2007)Yanni (Standing in Motion)
ActiefotoJaOnderhoud VogelRok (najaar 2004)