Voorpagina « Nieuwsblad van het Noorden (3)'Ouderwetse' Efteling blijft erg populair
De Efteling in Kaatsheuvel is nog steeds het meeste favoriete attractiepark van Nederland. Een bezoekje aan een 'ouderwets' pretpark, waar behalve tegen Holle Bolle Gijs en Klein Duimpje ook driftig in de mobiele telefoon wordt gepraat.

Kaatsheuvel - Het drukste pretpark van Nederland oogt niet vol. Het zal met de voorspelde hitte te maken hebben. Van extreem lange wachtrijen voor attracties is geen sprake. Overigens komt dat volgens een woordvoerder van de Efteling zelden voor. "Dat is echt een misverstand, het is uitzonderlijk als je langer dan een uur moet wachten. Alleen op extreem drukke dagen kan het een keer gebeuren." Marije Peters (18) en Joost van de Zon (23) uit Rijsenhout nemen toch het zekere voor het onzekere. Zij pakken 's morgens meteen Droomvlucht, jaren achtereen favoriet bij bezoekers. Dat blijkt een slimme zet, want na een half uurtje in de rij klimmen ze in de zwevende gondel langs elfen en trollen. "Dit viel me mee; ik heb echt geen zin om een uur te wachten voor een tochtje van een paar minuten", zegt Joost. Ook Villa Volta, met de huiskamer waar je de illusie krijgt over de kop te gaan, is vlot gepasseerd. Dat gaat lekker. En voor de achtbaan Python is een kwartiertje geduld genoeg. Wat dat betreft valt het Joost alleszins mee. Zijn vriendin gaf hem dit dagje Efteling cadeau omdat ze exact zeven maanden verkering hebben.

Jonge gezinnen
Het Sprookjesbos wordt eerst overgeslagen door het jubilerende stel. Een wandeling langs de door Anton Pieck ontworpen sprookjesfiguren in het bos is vooral in trek bij jonge gezinnen. Vaders en moeders slenteren met hun camera's in de aanslag over de paden en fotograferen de kids terwijl die hangen uit het raampje van een grote rode paddestoel of roepen om Klein Duimpje die op het gebrul achter de knie van de snurkende reus opduikt. Het blijft trouwens uitkijken dat het kroost niet te ver vooruit snelt. Een Belgisch jongetje was een halfuurtje nadat hij de poorten van het park passeerde zijn ouders al kwijt. Om te voorkomen dat haar dochter lange tijd alleen ronddwaalt, schrijft de moeder van Gabriella het nummer van haar mobiele telefoon op de hand van haar 5-jarige dochter. "Ze kan het zelf nog niet onthouden." En gezien het grote aantal mensen dat zo'n ding aan het oor door het pretpark loopt, kan ze haar nooit lang kwijt zijn.

Het bos, waar Langnek en Holle Bolle Gijs ('Papier hier') zijn ondergebracht, is de oudste Efteling-attractie. Volgend jaar is het vijftig jaar geleden dat het bos werd geopend. Maar in 1933 werd al gespeeld op de locatie van het pretpark. Toen richtten twee kapelaans er een speeltuin in voor buurtkinderen. De schommels van toen staan er nog steeds, maar wel op een andere plek. Overigens verwacht niet iedereen dat het publiek dat het pretpark voldoende kan boeien. Een jongetje heeft z'n gameboy meegenomen, het ding hangt aan zijn korte broek. Van zijn moeder moet de kleine spelcomputer in de tas. Maar zij verwacht niet dat deze daar de hele dag blijft: "Hij vindt altijd wel een rustig plekje om te spelen", zegt ze met een knik naar haar zoon.


Dit artikel komt uit het Nieuwsblad van het Noorden (4 augustus 2001)