Voorpagina « Sprookjesboom"Wij leven hier in het Sprookjesbos meestal lang en gelukkig. Maar, er was eens een dag dat dat anders was…" zo begint iedere aflevering van Sprookjesboom. Sprookjesboom is bedacht door directielid Olaf Vugts en ontwikkeld door animatiestudio Motek Entertainment. De serie is opgenomen volgens het 'motion capture' principe waarbij een acteur alle bewegingen maakt die op het scherm te zien zijn. In tegenstelling tot alle andere bewoners in het Sprookjesbos is Sprookjesboom zelf niet eens een sprookje. Sprookjesboom vertelt in korte afleveringen de belevenissen van de Sprookjesbosbewoners. Ieder verhaal heeft een moraal, die op subtiele wijze wordt verteld door Sprookjesboom.

Dit principe wordt zowel in de animatieserie als in het park toegepast. In 2006 was de eerste aflevering te zien op Z@ppelin en Ketnet. Pas vier jaar later kreeg de boom een plekje in het Sprookjesbos, tegenover Het meisje met de zwavelstokjes. De andere karakters uit de serie waren al eerder in het park te zien. In het Openlucht Theater midden in het Sprookjesbos ook is een show te zien waarin handpoppen van de karakters de hoofdrol spelen.

In 2008 begon de Efteling met de bouw van een interactieve Sprookjesboom in het Sprookjesbos, maar het plan werd onverwacht in de koelkast gezet. In juli 2009 maakte de Efteling echter bekend dat het plan alsnog doorgaat. Naar verluidt waren er problemen met de blaadjes van de boom, maar deze zijn inmiddels opgelost. De oude eik is sinds 1 april 2010 te zien in het Sprookjesbos, tegenover Het meisje met de zwavelstokjes, en heeft een hoogte en breedte van 9 meter. Dat de boom populair is, blijkt aan de grote mensenmassa's die zich rondom de boom verzamelen. In het park is Sprookjesboom ingesproken door Hero Muller.

Sprookjesboom buiten het Sprookjesbos
Ondertussen in de Sprookjesboom niet meer weg te denken uit de Efteling. Wie op een willekeurige dag door het Sprookjesbos loopt, zal moeite hebben om zich een weg te banen langs de oude vertellende eik. Enkele jaren geleden stond zelfs de eerste Sprookjesboom musical op de planken van het Efteling Theater en in de winter van 2012/2013 kreeg dit een vervolg met de musical 'Sprookjesboom, een Gi-ga-gantisch avontuur'. Op 17 september 2014 ging 'Sprookjesboom de Musical, een wonderlijk muziekfeest' in première. In februari 2012 mocht de Efteling met Sprookjesboom, de film haar eerste bioscoopfilm lanceren. De film werd bekroond als Gouden Film. Misschien zal dit ook een vervolg gaan krijgen in de toekomst. Of zoals Sprookjesboom zou zeggen: "Maar dat, lieve kinderen, is weer een heel ander verhaal."