Voorpagina « NOS OnlineHet onderstaande artikel is afkomstig van NOS Online. De auteur van dit artikel is Gerard Verhagen. De geïnterviewde fan.... dat ben ik. Het artikel maakt deel uit van één van de NOS Zomerseries van NOS Online. In deze zomerserie wordt ingegaan op fans van attractieparken. Of zoals het zo mooi in de inleiding op de NOS site staat: "Wie heeft er geen herinnering aan het Sprookjesbos in de Efteling of de volop graaiende doodshoofdaapjes in Apenheul? Vroeger er naar toe geweest met school of ouders, nu misschien met eigen kinderen. Maar sommigen hebben daar niet genoeg aan. Die willen vaker. Sterker nog, hun leven wordt beheerst door 'hun' attractie."

Het zijn de details die het 'm doen
Dit artikel zou de kop kunnen hebben: 'Duizend en één feitjes'. Efteling-fan Erwin Scheper weet ze allemaal. Vanaf zijn vierde is hij een vaste bezoeker van het spookjespark. Dit jaar denkt hij ruim veertig keer de kassa's te passeren. Steeds valt hem iets nieuws op, kleine details waar de gewone bezoeker over heen kijkt. Het zijn dan ook die kleine dingen, die Erwin iedere keer opnieuw het park in trekken. "Het onmogelijke is hier mogelijk. Zoals een sprekende elf, het kan niet, maar toch gebeurt het. Dat is zo mooi", zegt hij terwijl zijn vingers met zijn kettinkje, met Efteling-logo, spelen.

Als sprekend voorbeeld noemt hij de attractie Villa Volta, waar in een nagebouwde villa vol raadsels en geheimen het verhaal van bokkenrijders wordt verbeeld. Over een geheime roversbende die aan het eind van de 17e eeuw het Brabantse land teisterde. De villa was het doelwit van deze bende, waarna de duivel er bezit van nam. Het gebouw zit vol met details", zegt Erwin. "Kijk daar op het bankje. Daar ligt een handdoek met de initialen van Hugo van den Loonsche Duynen, de eigenaar van de villa en als sprekende pop verteller van het verhaal. En daar, naast Hugo, staat een foto van oud-creatief directeur Ton van de Ven". Eenmaal in het hart van de villa zit je op houten banken die maximaal dertig graden kunnen hellen. Maar door de contrabeweging van de muren, lijkt het alsof je over de kop gaat. De bedenkers hebben het gebouw dertien ramen gegeven en hangt er naast de deur aan iedere zijde zes bokkenkoppen, het getal van de duivel.

Veertig keer per jaar
Vanaf 1998 gaat de nu 24-jarige inwoner van Appingedam regelmatig naar Kaatsheuvel. In dat jaar ging hij er met een aantal vrienden van school naar toe. De sprookjesachtige sfeer raakte hem zo diep dat hij na terugkeer direct weer terug wilde. Dat hij dan om 5.20 uur de deur uit moet om er om 10 uur te zijn, deert hem niet. In 2002 was het aantal bezoeken al opgelopen tot 27 keer, en dit jaar zit hij op 21 reizen. Andere pretparken bezoekt hij nauwelijks. "Six Flags in Biddinghuizen is net een kermis en er is geen natuur. Daarnaast is het flauw dat ze Villa Volta kopiëren. Disneyland Parijs is te nep, te Amerikaans".

Veel van zijn leeftijdsgenoten pakken in de zomer het vliegtuig naar zonnige oorden, maar Erwin gaat liever naar Kaatsheuvel. Dit jaar logeert hij elf dagen in een hotel dat naast het park ligt. "In het begin vroeg iedereen aan mij of ik gek was, maar nu zijn ze het gewend. Sommige collega's maken er grapjes over. Maar dat is niet erg, het hoort erbij".

Over koppen lopen
De Efteling is een van de oudste pretparken van Nederland en ook het meest bezochte park. "De naam komt oorspronkelijk van de herberg de Ersteling dat vroeger op de plek stond waar nu het park is. De naam is later verbasterd tot Efteling", weet feitjeskenner Erwin. In het huidige Sprookjesbos is de herberg naar die naam vernoemd. Het door Anton Pieck ontworpen bos is wellicht een van de bekendste onderdelen van het park, maar de achtbaan 'de Python' uit 1981 en de rondrit door de wereld getiteld 'Carnaval Festival' uit 1984 hebben inmiddels een even grote status bereikt. Tegenwoordig is het park bijna het hele jaar geopend. Maar de zomer is onbetwist het best bezochte seizoen. Zelfs als het dertig graden is loopt het park vol. Slingerend tussen de buggy's en de bolderkarren met koelboxen door, weet Erwin de rustige sluiproutes te vinden. "De rode paden leiden je langs alle sprookjes, de gele bestrating snijdt stukken af", zegt Erwin.

Ieder seizoen heeft wel wat, zegt hij. "In de zomer is het vaak mooi weer, en dan ziet het er iets betovender uit. In de herfst zijn de bomen verkleurd, dat is schitterend. Maar ook de winter heeft grote pluspunten. Zo hebben de poppen allemaal een shawltje om en is het park sprookjesachtig uitgelicht. Als het heeft gesneeuwd dan kan je hier over de koppen lopen".

Internet
Erwin is lid van een mailinglist, net als veel andere fans. Doordat de kennis over het park hoog is, ligt de lat voor nieuwtjes eveneens hoog. Hij weet dat ook parkmedewerkers de lijst lezen. Berichten over kapotte onderdelen worden door hen opgepikt, zodat het gerepareerd wordt. "Zo zijn wij de ogen van de parkdirectie", aldus Erwin. Internet is belangrijk voor de Efteling-fanaten. De Groninger heeft ruim zestig van hen in zijn msn, software om met bekenden te chatten, staan. Regelmatig spreekt hij met enkele van hen af om naar hun favoriete park te gaan. Al vindt hij alleen gaan niet erg. "Dan is het huppakee, blind van attractie naar attractie." Ook op een andere manier is Erwin op het internet bezig met zijn hobby. Sinds 1999 bestiert hij de website www.sprookjes.org, een site die, uiteraard, geheel gewijd is aan de Efteling. Zijn site is momenteel met ongeveer 600 bezoekers per dag één van de populairste Efteling-sites.

Favorieten & tegenvaller
Erwin besteedt op zijn site veel aandacht aan Marerijk en Reizenrijk, zijn favoriete delen van het pretpark. Marerijk vanwege de sprookjesachtige uitstraling. "Het zijn allemaal attracties met een thema, dat is typisch de Efteling". Ook is bij Villa Volta, die in Marerijk staat, de muziek afgestemd op de bewegingen van de attracties. In Reizenrijk staan de attracties VogelRok en Carnaval Festival. "Hier ga ik 's morgens het eerst naar toe. Het ligt niet op de hoofdroute vanaf de ingang, dus dan nog erg rustig". Minpunten kent het park ook. Na lang denken weet hij er één te noemen: PandaDroom. "Het ligt onder het normale niveau van de Efteling, ik had er meer van verwacht". De show waarin een 3D-film te zien is over panda's, wordt gesponsord door het Wereld Natuur Fonds. Erwin denkt dat dát de reden is waarom deze attractie tegenvalt. "Het WNF wil dat het zo realistisch mogelijk is, terwijl de Efteling juist sprookjes wil".

Hij zou graag in het park werken. Alleen de treinreis, dat is niet iedere dag te doen. "Ik denk dat ik naar Kaatsheuvel ga verhuizen. Het maakt mij niet uit om laag op de ladder te beginnen, dat hebben de meeste hier gedaan". Mocht Erwin het ooit voor het zeggen krijgen in de Efteling, dan zet hij de nu ingezette koers van het park voort: geen snellere attracties, maar alleen die waar een goed verhaal achter zit. "Voor achtbanen zijn er andere parken", zegt Erwin resoluut.