Voorpagina « Holle Bolle Gijs (versie 1997)Als je door de Efteling loopt kom je op meerdere plekken in het park gulzige veelvraten tegen. Iedereen heeft wel eens van hen gehoord: Holle Bolle Gijs en zijn familie. Maar hoe zijn zij ooit in de Efteling verzeild geraakt? De Efteling heeft hier twee verhalen bij bedacht. Hieronder lees de versie uit 1997, zoals deze in de Efteling Feestkrant stond.

Het sprookje (Efteling Feestkrant versie, 1997)
Het verhaal gaat dat Holle Bolle Gijs heel lang geleden eens op bezoek was in de Efteling. Hij liep door het Sprookjesbos. Hij had gehoord dat daar een nieuw attractiepark zou komen. Nou, dat wilde Holle Bolle Gijs wel eens zien. Holle Bolle Gijs keek zijn ogen uit, al dat moois. Er was van alles te zien in de Efteling, dus hij vermaakte zich best.

Holle Bolle Gijs houdt nogal van eten. Hij lette erg op wat mensen eten, want misschien zat er wel iets tussen wat hij wel zou willen hebben. De mensen in de Efteling aten van alles: koekjes, broodjes, snoepjes of iets anders. Maar weet je wat ze met de papiertjes deden? Die gooiden ze vaak op de grond. Terwijl iedereen toch weet dat je dit eigenlijk in de prullenbak moet gooien. Daarvan werd Holle Bolle Gijs verdrietig. Zo'n mooi park. Zoveel leuke dingen te beleven. En dan die rommel. Dat kon niet langer. In gedachten verzonken liep Holle Bolle Gijs 's avonds het park uit op weg naar huis. Thuis aangekomen ging achter zijn bureau zitten. Hij pakte pen en papier. Al kauwend op een snoepje dacht hij na. Ineens kreeg hij een idee. Hij schreef:De baas van de Efteling vond het een goed idee en vroeg Holle Bolle Gijs of hij zo snel mogelijk in het park wilde gaan wonen. Dat deed Holle Bolle Gijs maar al te graag. En het is een succes. Er ligt bijna geen enkel papiertje meer op de grond. Elke dag eet hij zijn buikje vol. Als je weer naar de Efteling gaat moet je er maar eens opletten. En vergeet niet een paar papiertjes voor Holle Bolle Gijs mee te nemen.


Dit sprookje is een bewerking van de Efteling-feestkrant 1997