Voorpagina « Boek en TelevisieserieRaveleijn is door de Efteling neergezet als een hele belevenis. Die belevenis bestaat uit meerdere elementen. Natuurlijk is er de parkshow en de televisieserie, maar het begon allemaal met het verhaal dat Paul van Loon geschreven heeft.

Raveleijn: boek
Kinderboekenschrijver Paul van Loon, onder meer bekend van De Griezelbus, Dolfje Weerwolfje en Foeksia de Miniheks, heeft het verhaal van Raveleijn geschreven. Paul van Loon gaf op zijn site aan het soms moeilijk te vinden om een verhaal te schrijven, wetende dat die in de Efteling uitgevoerd zou moeten worden. De Efteling verzekerde hem echter, dat hij zich daar geen zorgen om moest maken en gewoon moest schrijven wat hij wilde schrijven.

Bij de opening van de oude Stadspoort in het voorjaar van 2010, las Paul van Loon al een klein stukje van het verhaal voor bij de perspresentatie van het immense project van circa 30 miljoen euro. Op 4 januari 2011 was op zijn site dat het schrijven was afgerond. Helaas verscheen het boek door problemen bij de drukkerij/binderij, niet op de geplande datum, maar op 7 april. Het boek ging als warme broodjes over de toonbank. Al snel moest er een tweede druk komen. Op het moment van schrijven (mei 2012) ligt zelfs de derde druk al in de schappen.

Raveleijn, de Bende van de Witte Veer
Het hing al bijna twee jaar in de lucht, maar vanaf juni 2017 is het dan eindelijk zo ver. Dan verschijnt het tweede boek van Raveleijn. Het boek heeft de titel 'De Bende van de Witte Veer' meegekregen.

Geruchten doen de ronde over vreemde, wolfachtige wezens in de magische stad Raveleijn. Een boevenbende! De leden dragen wolvenmaskers. Overal waar deze bende geweest is, wordt een witte veer gevonden. Het volk spreekt over De Bende van de Witte Veer. Die naam alleen al roept angst op bij de mensen. En erger nog: de wereld van Raveleijn dreigt te stollen in steen!

Ook in de ‘echte’ wereld gebeuren vreemde dingen. Joost heeft koortsdromen. Schaduwen glijden door zijn kamer. En op het schilderij van de Poort naar Raveleijn gloeien ogen geel op… Wat is er aan de hand? Thomas en zijn broers en zussen horen de roep om hulp uit Raveleijn. Maar de Poort lijkt voor altijd gesloten…

Raveleijn: de serie
De Efteling begeeft zich steeds meer in de televisiewereld. Onlangs nog met 'De sprookjes van Klaas Vaak' en 'Het geheim van Marjolein en het slaapzand' beide naar aanleiding van het in 2009 geopende Efteling Bosrijk. Het lijkt een trend om nieuwe projecten met een televisieserie onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Want ook Raveleijn is hier geen uitzondering op en in 2012 zal, met het oog op Hartenhof, Pardoes de Tovernar op tv verschijnen.

Voor de televisieserie Raveleijn werd het scenario geschreven door Sander de Regt. Eerder werkte hij ook aan Sprookjesboom en de film Foeksia de Miniheks. De regie was in handen van Anne van der Linden, bekend van o.a. de series Blauw Blauw, Wilhelmina en Shouf Shouf!. De hoofdrollen in Raveleijn worden vertolkt door:

Rol
Acteur (kinder rollen)
Acteur (volwassen rollen)
Thomas Woudenberg Abe Dijkman Mark Sloof van Toor
Maurits Woudenberg Sol Vinken Daan Colijn
Lisa Woudenberg Danique ten Boer Marieke Westenenk
Emma Woudenberg Sabine ten Boer Kimberly Klaver
Joost Woudenberg Borre Stokdijk Sebastian Wulff
Rutger Woudenberg
Bart de Vries
Sophie Woudenberg
Babette van Veen
Graaf Olaf Grafhart
Hugo Haenen
Gravin Halina Grafhart
Miryanna van Reeden
Samira
Sara Visser
Samuel
Hubert Fermin
Falco Peregrinus
Freerk Bos
Jarno
Rik Witteveen


Het televisieverhaal
Het gezin Woudenberg verhuist van de stad naar een oude herberg aan de rand van een bos. Vader, moeder en vijf kinderen: Thomas, Maurits, de tweeling Emma en Lisa en de jongste, Joost. De kinderen ontdekken dat hen in de bossen een groot avontuur wacht. Raven en een mysterieuze vrouwenstem (Halina) leiden hen naar een geheimzinnige oude stadspoort waarop een cryptische tekst verschijnt: Waar Raven Ruyters zullen zeyn. Zodra zij door deze poort stappen, veranderen de kinderen in volwassen ruiters en de raven veranderen in prachtige paarden. Zo komen ze in een andere wereld terecht waar de oeroude stad Raveleijn ligt. Graaf Olaf Grafhart regeert daar met ijzeren hand. Hij onderdrukt de bewoners en laat hen monsterlijke wezens bouwen waarmee opstandelingen worden verslagen. Deze 'Graffers' zijn bijtmonsters van ijzer, hout en leer, met stalen kaken.

Een aantal bewoners, de bannelingen, is de stad ontvlucht en leeft verstopt in de bossen. Samen vormen zij de Orde van de Raven. De kinderen stuiten op deze groep en horen over een mysterieuze voorspelling: vijf ruiters zullen de bevolking van Raveleijn redden. Iedereen begrijpt dat zij de uitverkoren vijf zijn. Dan bemerken ze dat ze alle vijf speciale krachten blijken te bezitten, gebaseerd op de elementen vuur, hout, metaal, water en aarde. Na een korte opleiding bij de orde trekken de Ruiters naar de stad Raveleijn om af te rekenen met de graaf en zijn Graffers. Als ze uiteindelijk tegenover de verschrikkelijke Graaf staan heeft die nog een reusachtige verrassing achter de hand. Een strijd op leven en dood ontbrandt...