Voorpagina « Feetje in de KluisMet het verdwijnen van 'De Bank' op het Dwarrelplein was er binnen de Efteling behoefte aan een nieuwe pinautomaat. In samenwerking met de nieuwe Partner in Kwaliteit Rabobank verees in 2009 een nieuwe gethematiseerde 'flappentapper'. De Regenboogvanger, zoals de creatie van Robert-Jaap Jansen eerst werd genoemd. De Efteling en de Rabobank schreven samen een prijsvraag uit, waarbij kinderen een sprookje voor deze pinautomaat mochten schrijven. De winnaar van deze wedstrijd is Rens van Bijsterveld uit Mierlo. Hij schreef het sprookje Feetje en de Kluis.

Het sprookje
Er was eens een fee. Nou, eigenlijk een feetje, want ze was heel klein. Feetje woonde samen met het feeënvolk in het grote Tover Bos. Feetje spaarde voor een nieuwe toverstaf. Net als alle feeën in haar dorp. Elke week als ze haar zakgeld kreeg, dan deed ze dat in een spaarpot. In een mooie, gouden kluis. Ieder feetje stopte elke week geld in de kluis.

Wat de feeën niet wisten, was dat de gemene heks in hun bos van dat geld een nieuwe bezemsteel wilde kopen. Die heks wilde de kluis stelen! Want sparen kon de heks niet. Dat had ze nooit geleerd. Op een avond vloog de heks op haar oude, kapotte bezemsteel naar het feeëndorp. Toen alle feeën sliepen en droomden van de maan en de sterren, pikte de heks de gouden kluis. Maar de kluis was veel te zwaar voor de bezemsteel. Die knakte halverwege doormidden en de heks viel met kluis en al naar beneden. De feeën werden wakker van de knal! Oh jee, de kluis was verdwenen! Met z'n allen gingen de feetjes op zoek. Feetje liep diep het bos in. Ze was een beetje verdrietig, want als de kluis voorgoed verdwenen zou zijn, zou ze nooit een toverstafje kunnen kopen.


Daar zag Feetje de heks en de kluis. De heks huilde. Ze vertelde aan Feetje dat ze zo graag een nieuwe bezemsteel wilde hebben. Feetje wilde de heks helpen, maar vertelde wel dat ze niet mocht stelen. De heks moest, net als de feeën, leren sparen. Feetje hielp de heks. Elke week legden ze samen wat geld apart in de kluis. En om de kluis extra goed te beschermen, mocht ie voortaan in de Efteling staan, waar iedereen hem nu kan zien. De heks, Feetje en het feeënvolk leefden nog lang en gelukkig.

De Rabokluis - persbericht
Gisteren onthulden de Rabobank en de Efteling de prijswinnaar van de grote sprookjes schrijfwedstrijd. De achtjarige Rens van Bijsterveld uit Mierlo heeft met zijn sprookje 'Feetje en de kluis' de wedstrijd gewonnen. Zijn sprookje over sparen op een sprookjeachtige manier werd vereeuwigd in een groot sprookjesboek naast de Rabokluis in attractiepark de Efteling. Rabobank en de Efteling vinden het belangrijk dat kinderen met plezier leren schrijven. Met behulp van deze wedstrijd hopen ze dat kinderen vaker met de pen aan de slag gaan. Kinderen t/m 12 jaar kregen de mogelijkheid om een eigen sprookje te schrijven. Het sprookje moest gaan over de mysterieuze gouden kluis, die dienst doet als pinautomaat in het attractiepark.

De jury, bestaande uit kinderboekenschrijver Paul van Loon, Executive Vice President Rabobank Rob van den Aker en Efteling Directeur Imagineering Olaf Vugts heeft uit de ruim 2000 inzendingen de winnaar gekozen. Naast de vereeuwiging van het sprookje in het grote sprookjesboek bij de Rabokluis mag Rens van Bijsterveld met zijn hele gezin logeren in het nieuwe vakantiepark Efteling Bosrijk. SterreWesterveld (9) uit Heesch, Amber Hertog (11) uit Schiedam, Mats Dewaide (10) uit Beek en Nike Bouwer (12) uit Enschede mogen als genomineerden logeren in het Efteling Hotel. Nog twintig andere kinderen krijgen entreekaartjes om met hun gezin naar de Winter Efteling te gaan. Omdat de Efteling en Rabobank Partners in Kwaliteit zijn heeft de Rabobank een bijzondere pinautomaat in attractiepark de Efteling. De zogenaamde Rabokluis is een product van een goede samenwerking tussen de Rabobank en de Efteling.

Feetje vangen
Op 28 juni 2011 kwamen de Efteling en Rabobank met iets niets. Een applicatie voor de smartphone. Zo kunnen kinderen in de Efteling met de smartphone (van hun ouders) feetjes vangen bij de Rabokluis. Met de een gratis 'Layar-applicatie' waarbij de speler zoveel mogelijk gekleurde feetjes spaart die rond de kluis zweven. Het spel is gebaseerd op het verhaal 'Feetje en de kluis' en kan alleen bij de pinautomaat in het park worden gespeeld. Naast het spelen van de game biedt de applicatie tevens de mogelijkheid om het verhaal achter ‘Feetje en de kluis’ te beleven op de telefoon. In het verhaal leert het feetje de heks dat ze haar geld beter kan sparen. Bart de Boer, Voorzitter Raad van Bestuur de Efteling: "We hebben deze 'magische' applicatie ontwikkeld in samenwerking met onze partner in kwaliteit: de Rabobank. Het is de eerste zogenaamde augmented reality game in de Efteling."

Hoe werkt het? Naast de Rabo Kluis, op het Dwarrelplein, in de Efteling staat een bord met daarop de link naar het spel: http://m.efteling.com/rabokluis. Bij het opstarten van de Layar-applicatie gaat de camera van de smartphone automatisch aan. De GPS van de telefoon weet waar de speler zich bevindt en het kompas weet in welke richting de gebruiker kijkt. Maarten Lens-FitzGerald, co-founder van Layar: "Net zoals de Efteling brengt Augmented Reality fantasiewerelden tot leven. Dit spel is een mooi voorbeeld van hoe je op een slimme manier bezoekers betrekt in deze fantasiewereld en daardoor de beleving nog groter maakt."

Sloop
Begin januari 2022 komt de aankondiging van de bouw van Efteling Grand Hotel op het Dwarrelplein. Met de komst van dit hotel wordt ook het hele Dwarrelplein op de schop genomen. Hierdoor verhuist het LaPlace restaurant in het naast gelegen Vrolijke Noot naar het Panorama Self Service restaurant in Reizenrijk en zal ook de Hollandsche Gebakkraam een nieuwe plek krijgen. Voor de kluis in de huidige vorm zal geen nieuwe plek gevonden worden. Begin juni zijn De Vrolijke Noot en de Kluis beide gesloopt. Hierdoor is de schatkist aan het einde van de Pardoes Promenade de enige overgebleven pinautomaat in het park.


Bron: Efteling persberichten