Voorpagina « September 2004Op deze pagina's zijn alle nieuwtjes geplaatst. De nieuwtjes in het nieuwsarchief gaan over de periode 28 februari 2003 tot en met 30 oktober 2006. Nieuwtjes en andere bijzonderheden van voor 28 februari 2003 en vanaf seizoen 2011 zijn terug te vinden in het Wetenswaardigheden-overzicht.

September:

30 september 2004 - Gisteren is bekend geworden wat precies voor cd’s René Merkelbach gemaakt heeft. Het heet: "10 van de meest bekende sprookjes uit de Efteling herschreven". De cd’s zullen zowel 10 sprookjes bevatten alsmede liedjes. Daarbij heeft hij de hulp ingeroepen van vele bekende Nederlanders. De cd’s zullen buiten de Efteling als eerste bij de Bruna in de schappen liggen. In de Efteling zelf is de dubbel cd bij de souvenirwinkeltjes verkrijgbaar.

28 september 2004 - De Efteling heeft onlangs het plein voor het Spookslot gerenoveerd. De bestrating voor en in de tunnel is hierbij vervangen. Daarbij hebben ze bij de ingang van het Spookslotplein twee paaltjes geplaatst. Naar verluid zijn deze geplaatst om te voorkomen dat leveranciers hier nu niet meer langs kunnen rijden met hun (vracht)auto's.

25 september 2004 - De ANWB heeft een actie voor haar leden waarbij twee senioren (60+) samen met 2 (klein)kinderen naar de Efteling kunnen voor maar 72 euro. De actie geldt alleen wanneer men doordeweeks naar de Efteling gaat. De actie loopt nog tot 31 oktober.

24 september 2004 - Partner in Kwaliteit van de Efteling, ABN AMRO stopt met het bijschrijven van Airmiles. Naar haar inzicht is het niet rendabel meer (8% van de klanten laat airmiles bijschrijven) en haar klanten willen een andere beloningssysteem. De andere deelnemende organisaties zoals Shell en AH blijven Airmiles wel bijschrijven. Overigens is de Efteling de meest populaire dienst om tegen Airmiles in te wisselen.

21 september 2004 - De proef in Noord-Brabant om mobieltjes in te zetten bij het bestrijden van files, krijgt een vervolg. Het college van Gedeputeerde Staten stelt de komende twee jaar 1,7 miljoen euro beschikbaar om de proef uit te breiden tot de hele provincie. Mobieltjes geven voortdurend hun positie door aan de centrale. Dankzij een speciaal ontworpen techniek heeft de provincie het afgelopen half jaar in de omgeving van de Efteling precies kunnen zien hoeveel auto's met inzittenden met een mobieltje rondreden en met welke snelheid. Via borden langs de weg waarschuwde de provincie vervolgens voor dreigende files.

16 september 2004 - In een reactie op het bericht van wat vandaag in diverse media hebben gestaan zegt de Efteling het volgende: "Hoewel er geen inhoudelijke aanleiding was om ons deze mededeling te doen, heeft de overheid ter voorbereiding op eventuele publicaties ons op de hoogte gesteld. We stellen dat bijzonder op prijs. Hoewel er geen inhoudelijke aanleiding was om ons deze mededeling te doen, heeft de overheid ter voorbereiding op eventuele publicaties ons op de hoogte gesteld. We stellen dat bijzonder op prijs. Het Ministerie geeft aan dat dit geen enkele reden tot bezorgdheid geeft. De directie van de Efteling is opgelucht met de mededeling van het Ministerie van Binnenlandse Zaken dat er niets aan de hand is. Het nemen van extra maatregelen is volgens het Ministerie daarom absoluut onnodig. Uiteraard zijn wij extra alert zoals ieder bedrijf en organisatie dat in deze tijd is. Zo'n 3 miljoen mensen bezoeken jaarlijks de Efteling en hebben wellicht ook folders en beelden van ons park in huis."

16 september 2004 - De vier van terrorisme verdachte mannen die eind juli werden opgepakt toen ze in Den Haag vanuit een rijdende auto video-opnamen maakten, hebben ook gefilmd in De Efteling. Dit staat vandaag op nu.nl. Ze hebben er "toeristische opnamen" gemaakt hebben, zo heeft het park dinsdag te horen gekregen van de gemeente. De gemeente baseerde zich volgens hem op informatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De autoriteiten hebben er volgens de zegsman bij gezegd dat het beeldmateriaal geen enkele aanleiding hoeft te zijn voor extra veiligheidsmaatregelen.

12 september 2004 - De Efteling, de gemeente Loon op Zand en de provincie hebben samen 16.000 euro uitgegeven aan juridisch advies om uitbreiding van het Kaatsheuvelse attractiepark met verblijfsaccommodatie alsnog planologisch waterdicht te regelen. Dat staat in het Brabants Dagblad. Daarmee pogen zij herhaling te voorkomen van oktober vorig jaar toen de Raad van State een stokje stak voor het vakantiedorp Droomrijk vanwege een gevoerde procedure die wettelijk niet kon. Deze situatie is inmiddels achterhaald omdat de enige bezwaarmaker tegen uitbreiding van De Efteling, de Brabantse Milieufederatie (BMF) het op een akkoordje heeft gegooid met het attractiepark om bos en cultuurlandschap te sparen. Afgesproken is dat alleen de eerste fase van Droomrijk nog volledig wordt uitgevoerd. Verder verrijst een hotel en appartementencomplex op een voormalige vuilstort ten zuiden van het grote parkeerterrein bij het attractiepark.

8 september 2004 - Het Suske en Wiske Album: "De Efteling Elfjes" is nu in het Brabantse dialect uitgegeven en heet: "De Èfteling Èlfkes". Het is voor € 6,- verkrijgbaar. Er komt ook een luxe versie van € 42,50. Echt nieuw is het idee niet want Asterix de Galliër is al eerder in het Twents vertaalt. Ook zijn verschillende andere Suske en Wiske verhalen in het Gronings vertaald.

5 september 2004 - Het naseizoen is vandaag van start gegaan, en dat is te merken ook. Her en der worden in het park weer onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd. Zo is het Spookslot enkel via de uitgang te bereiken, omdat er het plein open ligt. Verder is de gevel van het Valies weggehaald voor een verfbeurt, en vervangen voor een vergelijkbare afbeelding op een groot zijl. Ondertussen is ook het pad in het Sprookjesbos van het Openluchttheater naar de Fakir afgesloten. Het pad na Repelsteeltje zal worden doorgetrokken naar het nieuwe sprookje.

5 september 2004 - Vandaag wordt de alweer voorlaatste PinParadedag gehouden. De nieuwe pin die vandaag uitkomt, is die van de musical De Kleine Zeemeermin, en is verkrijgbaar bij het Carrousel Theater. Ook kunnen de verzamelaars onderling pins ruilen.

4 september 2004 - Vanmiddag rond een uur of 4 stond er een file van 4 km voor de Efteling. Vandaag is het de laatste zomeravond van dit jaar, met als thema: "Nederlands en Brabants levenslied". Wie nog naar het park wilde kon beter naar huis gaan was te horen, de gehele parkeerplaats is bezet. Naar verwachting zullen een dikke 40.000 mensen het park bezoeken.

1 september 2004: De Efteling heeft de openingsdata/tijden van Winter Efteling 2004-2005 bekend gemaakt. Het park is geopend op: 11,12,18,19 december 2004, 25 december 2004 t/m 9 januari 2005 (m.u.v. 1 januari 2005) en 15, 16, 22, 23 januari. Normaliter is de Efteling open van 11.00 uur tot en met 20.00 uur. Maar op 8, 15 en 22 januari is de Efteling open tot zelfs 23.00 uur 's avonds. Alleen op 31 december 2004 is de Efteling open tot 18.00 uur i.v.m. oudjaarsdag.