Voorpagina « Oktober 2003Op deze pagina's zijn alle nieuwtjes geplaatst. De nieuwtjes in het nieuwsarchief gaan over de periode 28 februari 2003 tot en met 30 oktober 2006. Nieuwtjes en andere bijzonderheden van voor 28 februari 2003 en vanaf seizoen 2011 zijn terug te vinden in het Wetenswaardigheden-overzicht.

Oktober:

29 oktober 2003 - De IAAPA (The International Association of Amusement Parks and Attractions) heeft de Wonderlijke Efteling Show genomineerd voor een Big-E Award. Eerder werd deze prijs (beste live-entertainment in diverse catagorieën) al gegeven aan 'De Nieuwe Sprookjesshow' en Efteling on Ice.

28 oktober 2003 - De Efteling heeft dit seizoen 3,2 miljoen bezoekers getrokken. In 2002, het jaar waarin De Efteling haar vijftigste verjaardag vierde, passeerden 3,4 miljoen mensen de poorten. Een woordvoerder van De Efteling is tevreden over het aantal bezoekers. Dat dit iets achterblijft bij het recordjaar 2002 wijt hij aan het extreem mooie zomerweer. "Dan kiezen mensen een alternatief. Ze gaan naar het strand en niet naar De Efteling'', zei hij.

21 oktober 2003 - Morgen zal de prijsuitreiking plaatsvinden van de Efteling-ontwerpwedstrijd 'De Bloeiende Bloemenzee'. Begin september verzond de Efteling aan zo´n 350 basisscholen de spelregels van deze wedstrijd en een maand later mocht zij een kleine 200 ontwerpen begroeten. Er waren 7 prijzen te vergeven en de klassen die één van de 7 winnende ontwerpen indienden, mogen dit ontwerp woensdag 22 oktober zelf met bloembollen in de Efteling komen planten. De Zonneweide vormt het decor van 'De Bloeiende Bloemenzee' in wording en tijdens de Lente Efteling 2004 zal deze vervolgens volledig in bloei staan. De klas die de ontwerpwedstrijd gewonnen heeft, is afkomstig van basisschool Het Palet uit Arnhem. De andere winnende klassen zijn afkomstig van de volgende basisscholen: Het Erf uit Veenendaal, Voordeldonk uit Asten, De Schoof uit Raamsdonksveer, OBS Noorman uit Delfzijl, Baardwijk uit Waalwijk en de Frans ten Boschschool uit Lichtenvoorde.

13 oktober 2003 - Goed nieuws voor abonnementhouders die naar de Musical Doornroosje willen. Wie nu zijn/haar abonnement verlengd voor komende winter, krijgt de mogelijkheid om een 'los' kaartje voor de musical te kopen. Per abonnement kan men voor 24,50 Euro (1e rang) één keer naar de musical. Op deze manier zijn abonnementhouder dus niet meer afhankelijk van de arrangementen.

12 oktober 2003 -Op de laatste openingsdag van dit seizoen, zondag 26 oktober, bezoeken de drie goede feeën en de verteller (gespeeld door Ron Boszhard) uit de musical Doornroosje de Efteling. Om 15.10 uur en 16.40 uur zullen zij, voorafgaand aan de laatste opvoeringen van de Wonderlijke Efteling Show, de hits Hokus Pokus Dikke Dokus en Toveren vertolken voor het publiek in het Efteling Theater. Gezamenlijk sluiten zij om 18.00 uur de poorten van het park voor de laatste keer dit zomerseizoen. Daarna is het Efteling Theater van hen, voor de voorbereidingen van de musical Doornroosje.

6 oktober 2003 - Ouderwets genieten van winterse gezelligheid in een sprookjesachtig decor, die woorden omschrijven het best de Winter Efteling. De bezoekersaantallen van de afgelopen jaren wijzen uit dat deze formule zeer gewaardeerd wordt. Dit jaar gaat de vijfde editie van start met weer nieuwe elementen en extra openingsdagen. Het vernieuwde Anton Pieckplein lijkt een Pieckprent die tot leven is gekomen. Bovendien is er dagelijks een spectaculaire slotact te bewonderen op het Dwarrelplein. Als centraal thema zal ‘licht’ nog nadrukkelijker aanwezig zijn. En natuurlijk zijn succesnummers als de IJsbaan en Kinder Winter Wonderland weer centrum van hartverwarmende bedrijvigheid. Ook zal het entertainment haar lichtend steentje bijdragen. En als klap op de vuurpijl wordt op zaterdag 17 januari de Warme Winter Avond gehouden, waarop het park tot 24.00 uur open is!

2 oktober 2003 - Aanstaande zondag 5 oktober is de 800e Wonderlijke Efteling Show van het huidige Efteling-seizoen een feit. Het magisch duo Christian Farla & Bianca heeft alle 800 shows op de planken van het nieuwe Efteling Theater gestaan en de sprookjesshow met hun illusies voorzien van een magisch tintje. De show van 15.30 uur zal komende zondag de 800e zijn.

2 oktober 2003 - Gisteren kon je hier al lezen over de uitspraak van de Raad van State inzake Droomrijk. De Efteling heeft op haar site een reactie staan: Op 2 september jl. was de zitting bij de Raad van State, vandaag ontvingen alle partijen de uitspraak. De Efteling voelt zich zwaar gedupeerd door deze uitspraak. Directeur Projectontwikkeling Erik van den Brand: ‘We zijn kwaad! Sinds 1987 zijn we met dit project bezig en hebben alle procedures zorgvuldig en in goed overleg met de overheid doorlopen. Nu we in de startblokken staan om Droomrijk begin 2004 te gaan bouwen, worden we door een interpretatieverschil in de procedure in tijd teruggeworpen. Het probleem zit hem in een bouwvoorschrift dat wel opgenomen is, maar blijkbaar in het verkeerde plan staat’. Het ergste vindt de Efteling-directie dat er geen uitspraak is gedaan over het compensatieplan. Dit is inzet van de discussie met BMF geweest. ‘We laten ons niet weerhouden om verder te gaan met het project’, aldus van den Brand. ‘Verblijfsaccommodatie is voor de Efteling absoluut een vereiste om te overleven. We hebben er al veel tijd en miljoenen Euro’s ingestoken. Het is daarnaast te gek voor woorden dat in deze tijd de bureaucratie een streep zet door een project wat op jaarbasis uiteindelijk aan meer dan 1000 mensen, direct en indirect, een baan kan bieden’. De Efteling kan op dit moment nog niet aangeven wanneer Droomrijk haar poorten kan openen.

1 oktober 2003 - De Raad van State heeft het voornemen van De Efteling om bij het park maximaal 450 recreatiewoningen (Droomrijk) te plaatsen, afgewezen. De voorschriften voor de bebouwing in het bos deugen niet. Op bezwaren van natuurbeschermers ging de Raad nog niet eens in. De Raad van State keurde de omstreden uitbreiding vanochtend af vanwege een procedurefout die de provincie heeft gemaakt met het bestemmingsplan. Hierdoor moet de planologische procedure voor Droomrijk worden overgedaan.