Voorpagina « Mei 2005Op deze pagina's zijn alle nieuwtjes geplaatst. De nieuwtjes in het nieuwsarchief gaan over de periode 28 februari 2003 tot en met 30 oktober 2006. Nieuwtjes en andere bijzonderheden van voor 28 februari 2003 en vanaf seizoen 2011 zijn terug te vinden in het Wetenswaardigheden-overzicht.

Mei

29 mei 2005 - Dit seizoen is Kodak geen 'Partner in Kwaliteit' meer van de Efteling. Hierdoor zijn alle foto-tip bordjes weggehaald en zijn er nieuwe bordjes gekomen van de Efteling zelf. Het zijn ovaal, brons/bruine bordjes, met Pardoes die naar het kijkgaatje wijst. Het is echter niet de oude vertrouwde Pardoes. Wel de Pardoes zoals we deze kennen uit de twee stripverhalen. Hierdoor lijkt het net een jongen met lange benen en een rokje aan en een narrenmuts op.

25 mei 2005 - In het weekend van zaterdag 28 en zondag 29 mei, tussen 11.00 en 16.00 uur, worden er in het Efteling Museum Papierknipseldemonstraties gegeven. Zes leden van de Nederlandse Vereniging voor Papierknipselkunst laten zien hoe uit een simpel stukje papier wonderlijke creaties tevoorschijn komen. De demonstraties vinden plaats in het kader van het Hans Christian Andersen Jaar, wiens 200e verjaardag ook in de Efteling wordt gevierd. De beroemde Deense sprookjesschrijver was namelijk ook zeer bedreven in de papierknipselkunst. Terwijl hij op koningshoven zijn verhalen vertelde, knipte hij fijne elfjes, trollen en allerlei dieren. Jong en oud stond verbaasd, hoe Andersen met een gewone keukenschaar in zijn grote handen deze elegante wezens uit het papier toverde. In 1983 werd de Nederlandse Vereniging voor Knipselkunst opgericht en inmiddels zijn er in het hele land actieve knipkringen. De demonstraties zijn een tijdelijke aanvulling op de Hans Christian Andersen-expositie.

24 mei 2005 - Al meer dan 15 jaar is Pardoes de Tovernar de gastheer van de Efteling. De vrolijke rode tovernar verwelkomt alle gasten tijdens hun bezoek aan het park, beschermt de fantasie en het geloof in sprookjes en geeft de mensen een wonderlijk en blij gevoel. Woensdag 25 mei aanstaande krijgt hij bovendien zijn eigen suite in het Efteling Hotel. De Pardoes Suite, de 17e themasuite in het hotel, herbergt tal van magische details die een verblijf in de kamer tot een ware beleving maakt; de boekenkast van Pardoes de Tovernar zit namelijk vol wonderlijke geheimen.

23 mei 2005 - Van 11 juli tot en met 28 augustus viert de Efteling haar Zeven Mijls Zomer. Het park is dan extra lang geopend, namelijk tot 21.00 uur. Naast deze langere openstelling, kunnen gasten genieten van extra entertainment en wordt in het Efteling Theater de nieuwe Efteling Sprookjesshow zelfs vijf in plaats van vier keer per dag opgevoerd. Bovendien worden in deze periode op de 7 zaterdagen de gezellige, thematische Zomeravonden gehouden, waarbij het park zelfs tot middernacht geopend is. Nieuw dit jaar is de Verrassingsavond op zaterdag 30 juli.

19 mei 2005 - Het musicalavontuur van de Efteling lijkt haar vruchten af te werpen. Gisterenavond werd door de Stichting Musical Awards bekendgemaakt dat de musical De Kleine Zeemeermin drie keer genomineerd is voor een John Kraaijkamp Musical Award. Kim-Lian van der Meij, voor beste vrouwelijke hoofdrol in een grote musical productie, Thijs van Aken en Ton Peters voor beste mannelijke bijrol in een grote musicalproductie (de haaien/oesters) en Piet de Koninck en Hartwig Dobbertin voor beste creatieve prestatie (decor). Op maandag 6 juni vindt het Musical Awards Gala 2005 plaats waarin de awards worden uitgereikt. De Kleine Zeemeermin is een coproductie van Efteling Theater Producties en Studio 100. De Efteling en Studio100 zijn zeer vereerd met deze nominaties aangezien De Kleine Zeemeermin pas de tweede familiemusical is die zij bracht in haar in 2002 geopende Efteling Theater.

15 mei 2005 - In 2004 organiseerde Efteling voor het eerst het Marerijkfeest op basis van open inschrijving. Zo kopt het jongste persbericht van het park. Vanwege het grote succes en de enthousiaste reacties van de deelnemers is ook dit jaar deze sprookjesachtige feestavond te boeken. Groepen van 2 tot 99 personen, zowel particulieren als bedrijven, kunnen zich hiervoor inschrijven en een sprookjesachtige avond beleven in een uniek decor. Op 10 juni wordt het tweede Marerijkfeest van dit jaar georganiseerd en hier zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Het hele jaar door is het park met al haar attracties en sprookjesachtige decors exclusief voor de zakelijke markt in te zetten.

14 mei 2005 - Gisteren was de spannende prijsuitreiking van de Efteling Anton Pieck Prijs 2005 in het Efteling Theater. Eind 2004 werden alle basisscholen in Nederland en Vlaanderen uitgenodigd om een sprookjesboek te maken met 7 illustraties, i.h.k.v. de Efteling Anton Pieck Prijs 2005, met als thema 200 jaar Hans Christian Andersen. Drie scholen ontvingen sprookjesachtige geldprijzen uit handen van de voorzitter van Stichting Natuurpark de Efteling, de heer J.P.M. Janssen RA: 1e prijs: OBS de Pionier uit Oosterhout, € 10.000,- voor het sprookje 'de vergeten Koning', 2e prijs: Montesorischool uit Dordrecht, € 5.000,- voor 'de Prins die alleen maar achteruit kon lopen', 3e prijs: Freinetschool uit Delft, € 2.500,- voor het sprookjes 'de Vloedgolf'. De juryleden Thé Tjong-Khing en Bart Moeyaert waren erg onder de indruk van de hoge kwaliteit van de werkstukken.

12 mei 2005 - Op dinsdag 10 mei presenteerden Efteling Theater Producties en V&V Entertainment de hoofdrolspelers van de musical TiTaTovenaar in de Efteling. Niemand minder dan Jette van der Meij, vooral bekend als Laura uit 'Goede Tijden Slechte Tijden', kruipt in de rol van Grobbema, de moeder van Grobelia. Zij wordt bijgestaan door Anne-Mieke Ruyten (kruidenheks Grobelia), bekend van de comedy Sam Sam, Erik Brey (TiTaTovenaar), bekend van theatergroep Purper en Rop Verheijen (tovenaarsleerling Kwark), eveneens bekend uit Goede Tijden Slechte Tijden. De rol van tovenaarsdochter Tika zal gespeeld worden door het jonge talent Manon Novak. Deze verrassende cast zal TiTaTovenaars chemie van het podium laten spatten. De ruim twee uur durende musical is vanaf half november te zien in het Efteling Theater.

8 mei 2005 - De Efteling viert in 2005 de 200e geboortedag van de beroemde Deense schrijver Hans Christian Andersen. De Efteling stelt daarom elke maand één van zijn sprookjes centraal. In de maand juni is dat het sprookje van De Rode Schoentjes. Vandaar dat de Efteling nu op zoek is naar het mooiste paar 'Rode Schoentjes'. Kinderen tot en met 12 jaar worden uitgenodigd aan de ontwerpwedstrijd deel te nemen. De ontwerpers van de 10 mooiste paren rode schoentjes worden beloond met een uitnodiging voor de officiële opening van de Hans Christian Andersen Suite. Op vrijdag 24 juni a.s. wordt deze nieuwe themasuite door HCA-goodwill ambassadrice Daphne Deckers geopend.